Metroplan: Hoe word je een gelukkige Chiroleid(st)er?
Kies een spoor, volg het, verspring, bespreek of voer uit!
Deze kant van de Spoor ZeS-poster voorziet je groep van een fijne gespreksmethodiek. Gebruik hem op een vergadering waar je niets of niet zo veel gepland hebt om het eens te hebben over zaken waar je niet altijd bij stilstaat.
Hang het metroplan aan een prikbord of een stuk karton in je leidingslokaal. Geef iedere afdeling een punaise of prikbordprikker in hun afdelingskleur en speel iedere vergadering een rondje of enkele vragen als opener.
Uitleg
Ge per afdeling rond de tafel zitten en neem een pion per groep. Je speelt dus per afdeling. Zet je pion aan het begin van de metrolijn op de kleur van je afdeling, waar het thema staat. Zijn er geen ribbels of aspi's? Laat je VB's meespelen via vakje 1 of 6.
Om beurten gooit een groepje met de dobbelsteen en verplaatsen ze zich over het spelbord. Kom je op een vakje met een vraag, tip of opdracht? Bespreek dan even de vraag, bekijk hoe je de tip kunt toepassen in jullie ploeg of plan in wanneer je de opdracht gaat doen. Het is interessant om te bekijken of dit thema wel of geen probleem vormt in je ploeg. Voorstellen die jullie geen goed idee vinden, hoeven jullie natuurlijk niet in te plannen of uit te voeren.
De vakjes waar een vraag bij staat, mogen maar één keer gebruikt worden. Is een vraag besproken, een tip voorgelezen of een opdracht volbracht? Leg er dan een kroonkurk op. Als je niet anders kunt dan je pion op dat vakje zetten, dan valt die pion uit.
Kom je aan het uiteinde van een lijn? Dan mag je weer instappen op het spelbord op een willekeurige andere lijn die aan de zijkant van het blad eindigt.
Tip
Laat iemand kort verslag nemen. Als er ideeën opborrelen, kunnen jullie die later uitwerken. Willen jullie echt dat bepaalde tips uitgevoerd worden? Zet meteen een naam en een deadline op een opdracht.
Materiaal
- Metroplan met vragen (druk af op A2 of A3) - Pionnen (1 per afdeling) - Dobbelsteen - 50 kroonkurken (of andere kleine voorwerpen)Bijlages
Duur: 60 minutenGroepen: 1
Intensiteit: 1
Leeftijd: van 18 tot 30 jaaar
Spelers: van 6 tot 30
Soort: methodieken
Terrein: binnen
Thema's: Engagement