Tous ensemble… voor iedereen?

Tous ensemble… voor iedereen?

We zouden hier heel graag schrijven dat pesten in de Chiro niet voorkomt, maar dat is helaas niet de realiteit. Hoe zorg je voor een goede groepssfeer en voorkom je pestgedrag? En wat als het pestprobleem te erg wordt? Dubbelpunt zocht het uit!

Door Hannelore en Rijul

Het begint bij een leuke groepssfeer

Een goede groepssfeer is de beste manier om pesten te voorkomen. Hoe zorg je voor die leuke groepssfeer binnen een afdeling, waardoor iedereen zich goed voelt en zichzelf kan zijn? Enkele tips!

  1. Breng variatie in je spelletjes. Zo zorg je ervoor dat iedereen zijn of haar talenten kan gebruiken. Op die manier toon je aan je leden dat samenwerken belangrijk is en dat iedereen iets kan bijdragen.
  2. Gebruik verdeelspelletjes. Zo zorg je dat iedereen elkaar beter leert kennen en je vermijdt dat dezelfde leden altijd opnieuw kliekjes kunnen vormen.
  3. Zoek samen naar oplossingen. Bij pestgedrag is het belangrijk om de omstanders mee verantwoordelijk te stellen voor de oplossing van het pestprobleem. Luister naar je leden, verzamel informatie. Maak duidelijk dat het gepest moet stoppen. Bedenk samen oplossingen, zonder iemand te beschuldigen.
  4. Zorg dat iedereen elkaar door en door leert kennen. Daardoor creëer je een groepsgevoel. Speel kennismakingsspelletjes, maak samen een groepssymbool of verzin een slogan of kreet die bij de groep past. Een goede sfeer zorgt ervoor dat iedereen zich veilig voelt.
  5. Vraag input van je leden. Dat kan door hen feedback te laten geven na een activiteit. Verzin een creatieve manier om je leden openlijk over hun gevoelens en beleving te laten reflecteren. De groep zal alleen maar sterker worden.
  6. Geef elkaar complimentjes. Er ontstaat betrokkenheid en leden zullen minder geneigd zijn tot pesten. Iedereen heeft talenten. Laat leden die talenten bij elkaar ontdekken en erkennen. Geef elkaar eens een complimentendouche!
  7. Leden kunnen bij jou terecht. Wees een aanspreekpunt voor alle leden van je groep en bied een luisterend oor. Laat hen weten dat het goed is om jou op de hoogte te brengen als er problemen zijn in de groep.
  8. Maak afspraken in je groep, ook over pesten. Maak pesten bespreekbaar. Laat je leden vertellen over wat ze zien en horen, bijvoorbeeld op school. Bedenk ook met je leiding hoe je pestsituaties voorkomt en behandelt. Zo creëer je een gezamenlijk kader rond pesten waar je altijd op kan terugvallen. Zeg in blok en consequent: 'Uitsluiten kan niet!'
  9. Wees een aanspreekpunt voor ouders. Laat hen weten dat ze bij jou terechtkunnen. Zorg dat je voor en na de activiteiten aanspreekbaar bent en vermeld op jullie website per afdeling de contactgegevens van de leiding. Luister ook zelf actief naar wat ouders te zeggen hebben.

Meer informatie over hoe je pestgedrag binnen je Chirogroep kan vermijden, vind je op de Chirosite.

 

Een jaar lang tegen pesten

Om te werken aan pesten voorkomen, hoef je niet altijd grootse actieplannen uit te rollen. Met de campagne 'Een jaar lang tegen pesten' werk je elke maand aan een klein aspect. Bij elke bouwsteen vind je concrete voorbeelden.

Je vindt alle tips op kieskleurtegenpesten.be/een-jaar-lang. Je kan er ook het spel downloaden waarmee Chiro Heist-op-den-Berg vorig jaar de wedstrijd van de Week tegen Pesten won.