Student én leiding zijn: wacht eens even?!

Student én leiding zijn: wacht eens even?!

Studeren op kot in Wijk 8, huisnummer 17 zag er altijd geweldig leuk uit: een eigen glijbaan en overal oogverblindend behang. Maar zij moesten dat dan ook niet combineren met leiding zijn. Zit je halverwege het jaar of halverwege je studies en heb je geen idee hoe je dat met je Chiro-engagement gebolwerkt krijgt? Dubbelpunt to the rescue!

Door Amina en Kato

Vier gouden tips om studies en Chiro te combineren

Organiseren

Krijg je stress omdat je tegelijk dingen voor je studies en de Chiro moet doen? Dan hebben we één magisch woord: organiseren! Toegegeven, het is misschien wat sterk uitgedrukt. Het kan de stress helaas niet magisch doen verdwijnen, maar het kan je wel meer het gevoel van controle geven. Goed nieuws voor de chaoten onder ons: je kan het leren.

De volgende tips gaven we al mee in de Dubbelpunt van oktober 2019, maar hier zijn ze nog eens. Te beginnen met de vijf stappen van de wijze man David Allen:

  • Wat eist het meeste van jouw tijd op? Schrijf het op!
  • Stel dingen niet uit en doe ze meteen
  • Maak een to-dolijst
  • Evalueer die to-dolijst: is ze realistisch is of niet?

Probeer uit alles op die lijst energie te halen. Net een maandprogramma gemaakt? Dat verdient een vreugdedansje!

Heb je veel taken en weet je niet waar te beginnen? Maak dan een ordening. Neem een lege muur en een stapel post-its. Verdeel de muur in vier vlakken: 'dringend en belangrijk', 'belangrijk, maar niet dringend', 'dringend, maar niet belangrijk', en 'niet dringend en niet belangrijk. Schrijf al de taken op de post-its en verdeel ze over de vier vlakken. Begin met de taken die 'dringend en belangrijk zijn', vervolgens 'belangrijk, maar niet dringend', dan 'dringend, maar niet belangrijk en begin pas als laatste aan de vierde groep.

Programmavoorbereiding

Heb je het gevoel dat je een hele week met de programmavoorbereiding voor volgende Chironamiddag in je hoofd zit? Probeer dan met je medeleiding elke week een moment te vinden waarop jullie eraan werken. Als je dan nog niet klaar bent, kan je een volgend moment afspreken. Zo kan je je op andere momenten concentreren op je studies.

Voorkomen is beter dan genezen

Weet je vooraf dat sommige periodes zoals examens of stages voor jou moeilijk worden? Geef dat aan binnen je leidingsploeg. Zo kunnen jullie met z'n allen preventief op zoek gaan naar oplossingen.

Chiro als ontspanning

Kan je je concentratie tijdens het studeren er even niet meer bij houden? Neem een blaadje papier en begin alvast te brainstormen over een leuk Chiroprogramma voor dat weekend! Met al die leuke ideeën kan je er weer tegenaan.

Cursus met Chiromok en pennenzak op bureau

 

You mothersnipper!

Student én Chiroleiding zijn: als de prioriteit bij het eerste ligt, vindt niet iedereen in de leidingsploeg alles nog funny, très funny. Enkele situaties!

 

Mijn medeleidster is een halfjaar op Erasmus. Met een semester zonder haar komt er meer op mijn schouders terecht en als ze terug is, is het zoeken naar een nieuw evenwicht en dynamiek.

Probeer in de periode dat je medeleid(st)er er nog is samen een planning op te stellen voor de weken van haar afwezigheid. Het is niet de bedoeling dat je er volledig alleen voor staat, dus jullie kunnen samen al op zoek gaan naar vervangers. Leg met oud-leiding of vriend(inn)en buiten de Chiro momenten vast wanneer zij je uit de nood willen helpen op een Chironamiddag. Daarnaast kan je samen met je medeleiding vooraf al enkele programma's uitwerken.

Tijdens de afwezigheid van je medeleiding kunnen jullie af en toe (video)bellen om de stand van zaken te bespreken en wat verder te babbelen over Chiroverantwoordelijkheden. Zo komt het denkwerk niet alleen bij jou terecht en kan hij of zij het Chiro-engagement toch nog wat verwezenlijken vanop afstand. Dat alles gekoppeld aan wat fijn bijkletsen, natuurlijk!

 

Ik voel dat de combinatie echt niet meer lukt en dat leidt tot frustraties tussen mij en mijn medeleiding. Ik wil de ploeg niet teleurstellen en ik wil nog lang geen afscheid nemen van de Chiro, maar nog zo'n hectisch jaar lijkt me niet haalbaar.

Je bent lang niet de enige die in die situatie zit. Het is heel begrijpelijk dat studeren en zo'n groot vrijwilligersengagement in de leidingsploeg soms moeilijk te rijmen zijn met elkaar. Maar uit de leiding stappen wil toch niet zeggen dat je ook definitief afscheid neemt? Je kan aangeven dat je een vol jaar engagement als leiding niet meer ziet zitten in combinatie met je studies. Wedden dat daar een goed gesprek uit voortvloeit? Daarbij kan je zeggen dat je nog wil inspringen als er handen tekort zijn of als er extra hulp nodig is op een activiteit. Als actieve oud-leiding kan je voor je Chirogroep zeker nog een grote hulp zijn!

Heb je naast je engagement als actieve oud-leiding nog wat gaatjes vrij in je agenda die graag met Chiro vult? Pols eens bij je gewest, verbond of een andere kaderploeg of je voor hen iets kan betekenen. Als je daar vooraf duidelijk zegt wat voor een engagement voor jou (niet) haalbaar is en daar je grenzen in kan aangeven, wordt ook dat vast en zeker een fijne Chirosamenwerking!

Wat als zo'n situatie zich voordoet midden in het werkjaar?

Dat is voor niemand fijn. Niet voor de leiding in kwestie, want die voelt zich schuldig. Niet voor de rest van de leidingsploeg, want zij voelen zich in de steek gelaten. En ook niet voor de leden, want zij zijn plots een leider of leidster kwijt. Hoe los je zoiets op?

Op zoek gaan naar tussenoplossingen lijkt ons hierin de beste keuze. Het is een beetje een kwestie van geven en nemen, waar dialoog centraal zal staan. Misschien kunnen jullie afspreken dat die leider of leidster enkel nog het engagement op zondag opneemt, maar niet meer actief betrokken wordt bij andere activiteiten en evenementen? Kan hij of zij dan toch een keertje geen leiding geven? Dan kan de afspraak daarin zijn dat hij of zij zelf op zoek gaat naar een vervanger voor die dag. Daarnaast kan er beslist worden dat die leiding niet meer op elke leidingskring verwacht wordt, maar dat bijvoorbeeld een keer per maand volstaat. Bij zulke afspraken gaan jullie op zoek naar een middenweg die tegemoetkomt aan beide partijen. Het is wel belangrijk dat iedereen zich daarin kan vinden en dat die gemaakte afspraken in een later stadium dus niet meer tot frustraties gaan leiden. Zo'n gesprek zal waarschijnlijk niet op een kwartiertje achter de rug zijn, maar als iedereen bereid is om wat water bij de wijn te doen, geraken jullie er vast en zeker samen uit.

 

Drie personen die samen studeren

Samen studeren in de Chiro

De examenperiode is voor geen enkele student leuk. Samen studeren in de Chirolokalen kan de pijn wat verzachten. Maar hoe pak je dat het beste aan?

De idyllische post-coronasituatie

  • Zorg voor voldoende infrastructuur: een goede internetverbinding, voldoende stopcontacten en eventueel een printer.
  • Vermijd dat het lokaal rommelig wordt.
  • Zorg voor gezamenlijke ruimtes, maar ook voor stilteruimtes, waar iemand zich tijdens het studeren even kan terugtrekken.
  • Voorzie indien mogelijk een aparte ruimte voor ontspanning zodat er een duidelijke scheiding is tussen ontspannen en studeren.
  • Iedereen heeft een eigen ritme, maar het kan helpen om met de andere studerende leiding een aantal vaste rustmomenten af te spreken.
  • Vraag aan jullie kookouders of andere sympathisanten of ze voor de catering willen zorgen.
  • Speel als ontspanning elke dag buiten een spel. Je kan een beurtrol afspreken wie voor die dag een spel voorziet.

Zolang de coronacrisis blijft duren

Samen studeren in de Chirolokalen zit er dan helaas niet in, maar dat betekent niet dat jullie niet verbonden kunnen blijven.

  • Leiding zonder examens of jullie VB kan een spel voorzien voor tijdens jullie pauzemomenten.
  • Elkaar steunen kan heel veel deugd doen. Stuur daarom tijdens de examenperiode een berichtje naar elkaar, bv. “succes met je examen!”.
  • Een verrassing kan je helemaal door een studeerdip helpen. Pretpakketten voor de studentjes kan je helemaal coronaproof rondbrengen.
  • Draag je Chirokleren tijdens het studeren. Iemand die daar niet meteen gelukkig van wordt, moeten we nog vinden.
  • Spreek af voor een videogesprek met de hele ploeg of met de studerende groep. Heb je het ondertussen gehad met videogesprekken? Gebruik het dan voor iets zots: zing bijvoorbeeld 's ochtends een Chirolied. Kort en krachtig om er helemaal in te kunnen vliegen.