Schone lei(ding)
Schone lei(ding)
Iedereen kent het wel, de onvermijdelijke conflicten en meningsverschillen binnen de leidingsploeg. Is die ene leider weer te laat? Heeft de speelclubleiding hun taken niet uitgevoerd of is die ene discussie over te laat komen weer opgedoken? De spanning kan dan snel stijgen in de ploeg, maar hoe los je dat op? Ontdek hier enkele tips en tricks om de plooien snel glad te strijken.
Door Lies
Do’s
- Reageer snel: Is er een kleine ruzie? Of wordt die ene discussie niet uitgeklaard? Ga het gesprek zo snel mogelijk aan en deel je gevoelens op een respectvolle manier. Open en snelle communicatie is essentieel om misverstanden te voorkomen en een compromis te bereiken.
- Betrek iedereen erbij: Is er een conflict ontstaan tussen de speelclub- en de titoleiding? Ga dan in gesprek met die twee leidingsgroepen. Het is belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt, zodat je samen op zoek kan gaan naar een oplossing.
- Water bij de wijn: Wanneer twee personen in een conflict of ruzie zitten, zullen ze ongetwijfeld voet bij stuk houden. Probeer daar de middenweg te vinden. Vaak moeten beiden partijen een beetje water bij de wijn doen om tot de beste oplossing voor beiden te komen.
Don’ts
- Nooit negeren: Een probleem negeren, lost niets op. Daarnaast mag je ook elkaar niet gaan negeren. Alles zal alleen maar erger worden en de groepsdynamiek zal er niet op verbeteren. Pak het probleem dus aan en ga ook in gesprek met elkaar.
- Vermijd confrontaties in het openbaar: Ontstaat er opeens een discussie wanneer jullie op uitstap zijn? Of zijn je leden in de buurt? Probeer even je principes opzij te zetten en pik er later op in. Ruzies uitvechten in het bijzijn van anderen kan de situatie alleen maar verergeren en zorgt opnieuw voor een slechte groepsdynamiek. Hou het dus persoonlijk en privé.
- Geen oude koeien uit de gracht halen: Zit je in een discussie met je medeleiding? Hou het professioneel en begin niet over die ene fout van drie jaar geleden. Vermijd het om iemand persoonlijk aan te vallen en kijk enkel naar de feiten van de huidige discussie.
Voorkomen is beter dan genezen!
Het ideale scenario is natuurlijk een leidingsploeg zonder conflicten en ruzies. Een ruzie of conflict oplossen kan veel tijd vragen. Probeer daarom te voorkomen in plaats van te genezen. Maar hoe doe je dat? Check snel de tips hieronder!
- Maak duidelijke afspraken: Yep, het is een cliché maar het werkt. Maak met je leidingsploeg duidelijke afspraken. Wanneer er een discussie ontstaat, kan je meestal terugvallen op een van de afspraken. Dat zorgt voor een houvast en vermijdt onnodige problemen.
- Ga op teambuilding: Opnieuw een cliché, maar af en toe een goede teambuilding zal wonderen doen. Als je er eens opuit trekt met de hele leidingsploeg, zal je snel merken dat de sfeer naar een goede hoogte stijgt. Je leert elkaar nog beter kennen en je zult elkaar hoogstwaarschijnlijk ook beter gaan begrijpen.
- Communicatie is key: Ligt er iets op je lever? Ga je niet akkoord met een beslissing? Aarzel niet en laat het meteen weten. Hou het altijd respectvol, maar je zal zien dat alles een stuk vlotter verloopt. Als je alles opkropt, komt het er op een dag allemaal in één keer uit en dan pas barst de bom.
“Help, het lukt ons niet alleen!”
Kom je er nog altijd niet uit met de leidingsploeg? Je staat er niet alleen voor en gelukkig kan je rekenen op vele anderen. Lees snel waar je je licht eens kan gaan opsteken.
- De VB: De volwassen begeleiding is de persoon die het dichtste bij jouw leidingsploeg staat. Meestal is die wel op de hoogte van de langdurige conflicten. Leg als (groeps)leiding het probleem zeker voor bij je VB. Misschien heeft die wel een andere kijk op het probleem en kom je toch nog tot een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.
- Het gewest: De gewestploeg bestaat uit (oud-)leiding uit je buurt. Zij zijn jullie eerste aanspreekpunt en kunnen je in contact brengen met de juiste mensen. Bij een ruzie kunnen ze optreden als neutrale partij.
- De api’s: Als je er met je ploeg niet uit komt, kan je terecht bij de Aanspreekpunten Integriteit (API’s) van Chirojeugd Vlaanderen. Zij kunnen je met hun professionele en ervaren blik helpen om delicate kwesties aan te pakken.
- Andere jeugdbewegingen: Misschien heb je wel vrienden in een andere jeugdbeweging? Ga bij hen te rade en pols eens hoe zij de situatie zouden oplossen.