Opgeruimd staat netjes
Opgeruimd staat netjes
Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en om er weer een onvergetelijke opruimdag van te maken! Speciaal voor jou hebben we handige tips en tricks verzameld die jou helpen om het hele Chiroterrein weer spic en span te krijgen. We hebben zelfs een checklist gemaakt zodat je niets over het hoofd ziet. Heb je alles wat je nodig hebt? Is er genoeg leiding aanwezig? Weet je waar je met je afval terechtkan? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal voorbereid.
Door Rijul
De voorbereiding
Plan goed op voorhand wanneer de schoonmaakdag zal plaatsvinden. Of misschien doen jullie dat meerdere keren per jaar? Plan die datum bij de start van het werkjaar. Zo is iedereen op tijd op de hoogte en kan iedereen hun agenda vrijhouden. Want wat maakt ons sterk? Juist, teamwerk!
Zorg voor de opruimdag dat je genoeg schoonmaakmateriaal hebt. Genoeg vuilniszakken, handschoenen, gereedschap, schoonmaakproduct, borstels, enz. En neem even de tijd om te kijken of er geen schoonmaakmateriaal kapot is voor je van start gaat. Bovendien kan je eens nagaan of er geen kraantjes of leidingen lekken, of alle deurklinken er nog op staan, er geen gaten in de muur zitten, enzovoort, zodat dat ook hersteld kan worden.
Als er toch grotere werken gedaan moeten worden, zorg dan zeker dat er een handige Harry aanwezig is. Dat kan iemand binnen de leiding zijn, iemand van de oud-leiding, een ouder of de klusjespersoon uit de buurt. Wie weet heeft die ook gepast werkmateriaal om bijvoorbeeld de dakgoot vrij te maken, afval uit beken te vissen, hagen te snoeien, enzovoort. Bovendien kan je voor de schoonmaakdag een grote auto, bus of aanhangwagen voorzien om naar het containerpark te rijden indien nodig.
Nu je helemaal voorbereid bent, kan je eraan beginnen. Stel teams samen naargelang wie welk gedeelte zal doen en maak eventueel een tijdschema. Maar onthou vooral: hou het leuk en vergeet niet af en toe een pauze te nemen. De schoonmaakdag vraagt een grote inspanning maar levert een prachtig resultaat op voor jullie, de leden en de omgeving. Misschien kan je achteraf samen frietjes eten? Vergeet daarna niet het afval weg te doen!
De grote schoonmaakdagchecklist
Gebruik deze checklist om jouw schoonmaakdag tot een goed einde te brengen.
Binnen
Algemeen
- Alle kasten leegmaken
- Groot spelmateriaal sorteren en (buiten) een plaats geven
- Klein spelmateriaal of knutselgerief sorteren en (binnen) een plaats geven
- Verkleedkleren sorteren en een plaats geven
- Oud of kapot spelmateriaal verzamelen (zie verderop: Reduce, Reuse, Recycle)
- Alle materiaal/dozen labelen
- Vloer vegen
- Vloer dweilen
- Ramen schoonmaken
- Deuren en deurklinken schoonmaken
- Zetels, tafels en stoelen schoonmaken en nakijken
- Elektronica nakijken
- Stopcontacten en verdeeldozen nakijken
- Lichten nakijken
- Beamer nakijken
- Batterijen vervangen indien nodig (oude batterijen naar een Bebatpunt of containerpark)
- Vuilnisbakken leegmaken en uitwassen
- Naar het containerpark rijden
- Kapotte flesjes naar de glasbol brengen
De keuken
- Koelkast en diepvries leegmaken
- Koelkast en diepvries schoonmaken
- Voedsel nakijken
- Oven en microgolf schoonmaken
- Borden, bestek, bekers en glazen afwassen
- Kookmateriaal afwassen
- Kapot glas en leeggoed verzamelen en wegdoen (opgelet: kapotte drinkglazen mogen niet naar de glascontainer, maar moeten bij restafval!)
Wc’s
- Toiletten schoonmaken
- Wc-papier aanvullen
- Kleine afvalbakken leegmaken
- Douches schoonmaken
- Wasbak schoonmaken
- Spiegels afwassen
Buiten
- Speelveld proper maken
- Brandhout stapelen
- Vuurkorf/-put opruimen
- (Als je die hebt:) tenten afwassen en piketten nakijken
- Onkruid wieden
- Gras maaien (tenzij de gemeente dat bij jullie doet)
- Struiken snoeien (tenzij de gemeente dat bij jullie doet)
- De beek schoonmaken (tenzij de gemeente dit bij jullie doet)
- Dakgoot vrijmaken
Tips en tricks om vuil snel weg te krijgen
Microgolfoven
Je kan een microgolfoven reinigen door er een paar minuten een schaaltje met azijn of citroenwater in te laten stomen. Zo verwijder je meteen ook vieze luchtjes. Veeg vervolgens met keukenpapier condens en vuil weg.
Koelkast
Gebruik voor het schoonmaken van een koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op vijf liter water.
Diepvries
Om en diepvries goed te reinigen, kan je warm water met een beetje allesreiniger, afwasmiddel of soda gebruiken. Zeker niet te veel schoonmaak- of bijtende middelen. Gebruik ook geen schuurspons maar liever een microvezeldoek.
Pannen en potten
De zwarte laag, ofwel patina, bij een plaatstalen pan of pot functioneert als anti-aanbaklaag. Die natuurlijke laag werkt een leven lang! Het is belangrijk het om de pan na gebruik schoon te maken met schoon water, dus zonder afwasmiddel. Na het schoonmaken moet hij meteen afgedroogd en eventueel iets ingevet worden. Staal kan anders gaan roesten. Hardnekkig vuil kan eventueel met wat grof zout weggepoetst worden.
Ramen
Sporen van vingers of vetvlekken op ramen kan je wegkrijgen met water en een scheutje ammoniak.
Reduce, Reuse, Recycle
Na de opruimdag zit je vaak met veel rommel en afval. In de Chiro laten we de hele wegwerpmentaliteit links liggen, en daar mogen we best trots op zijn! Hier zijn een paar slimme tips voor hoe je oude spullen nieuw leven kan geven en waar je op een verantwoorde manier van je afval af kunt komen. Dus laten we samen een verschil maken!
Sorteer
Sorteer het afval en de rommel. Gooi niet alles op één hoop. Maak gebruik van de afvalcontainers van de gemeente om te sorteren. Misschien kan je speciaal voor de opruimdag één grote afvalcontainer aanvragen.
Hergebruik tijdens de Chirowerking
Veel spullen – zoals oude lampen, een overschot papier of karton, of oude zetels – kan je nog een keer hergebruiken tijdens de Chirowerking. Zo is oud karton handig als knutselmateriaal voor de leden of voor het toneel op kamp. Ook andere materialen kunnen hergebruikt worden als spelmateriaal of attribuut. Vlaggenroof met een lamp? Oud karton ombouwen en gebruiken voor een glijbaan? Wielen onder een zetel zetten en racen? In de Chiro kan het allemaal.
Weggeven of verkopen
Vaak is het de Chiro die oude spullen aanneemt van mensen uit de buurt of van ouders. Maar waarom doen jullie zelf geen weggeefactie? Jouw lokale 'Ge zijt van … als ge …'-Facebookgroep is daar een ideaal platform voor. Of misschien kunnen jullie er zelf nog aan verdienen? Probeer eens een tweedehandswinkel of organiseer een kleine rommelmarkt.