Chiro Vakantieland

Chiro Vakantieland

Binnenkort is het zover! Overal in Vlaanderen trekken Chirogroepen naar elders om de tijd van hun leven te beleven op kamp. Iedereen heeft zo een favoriete kampplaats waar hij of zij geweldige herinneringen aan heeft. Al kwam het door de vriendelijke uitbaters, de mooie speelterreinen of de leuke activiteiten in de omgeving, goede en slechte kampplaatsen onthoud je voor het leven.  

We vroegen aan enkele Chirogroepen en aan de redactie wat hun favoriete bivakplaats is en waarom. Ook geven we je graag wat tips mee over hoe je een kampplaats kan zoeken! 

Door Rani en Rijul 

 

De beste locaties volgens ... 

Chiro Ramsel meisjes 

“Wij gingen op kamp in de lokalen De Snekke van Scouts Bredene. Het grootste pluspunt aan die kampplaats was de ligging. Het veld aan de kampplaats is misschien niet zo groot, maar in dezelfde straat vind je een speeltuin en bovendien liggen de lokalen maar op enkele minuten fietsen van het strand. Wij verbleven er in de zomer van 2018, toen er een hittegolf was. Een betere locatie kan je dan niet hebben! Onze aspiranten en leiding hebben toen ook kunnen meedoen aan een zandkastelenwedstrijd. Voor ons is het belangrijk dat er genoeg plaats is voor tenten en natuurlijk ook dat er genoeg kamers zijn voor onze leden. Er zijn drie dingen waar we altijd zeker van willen zijn: een kampvuur, de hele dag muziek mogen spelen en dat we een ruime eetzaal hebben voor alle leden. Die zaken zijn echt onmisbaar. We hebben al eens kampplaatsen gehad waar er een minder groot veld was, maar dan heb je vaak wel een bos of speeltuin in de buurt om in te palmen.” 

 

Chiro Oudenburg 

“In 2015 gingen wij naar Ancien Moulin Magotiaux in Steinbach. Dat is voor ons de mooiste bivakplaats omdat we daar het leukste kamp hebben meegemaakt. Natuurlijk spelen de wondermooie natuur en de omgeving ook een grote rol. Die bivakplaats ligt in een dal, dus het lijkt alsof je in je eigen wereld leeft. Het was een goede kampplaats omdat er een goed uitgeruste keuken is, er genoeg slaapplaatsen zijn voor de leden en omdat er veel natuur is om buiten te ravotten. Wij wisselen meestal af tussen een bivak in de Ardennen en een bivak in Vlaanderen.” 

 

Chiro Sjaloom 

“Wij zijn fan van onze eigen bivakplaats in Izenberge. Izenberge is een zeer klein dorpje bij de Franse grens en er zijn hier een paar mooie bivakplaatsen in de buurt. Er is veel natuur in het platte land, zo ver je kan kijken. Veel is er daar niet te doen maar om te wandelen in de zon is het daar zeer aangenaam.” 

 

De beste locaties volgens de redactie 

Rani: Houthalen-Helchteren is voor mij een van de betere kampplaatsen waar ik al ben geweest. We hadden een groot mooi terrein met wel drie velden en de lokalen waren voorzien van alles wat we nodig hadden. We gingen daar naartoe tijdens het eerste jaar van corona en we hadden geluk dat er genoeg sanitair voorzien was om onze leden in twee groepen op te splitsen. De eetzaal was groot genoeg voor 100 leden en er was ook een klein bosje in de buurt waar we gezellig onze nachtspellen konden uitvoeren. 
Lies: Ik vond Amel een heel mooie kampplaats in de Oostkantons (het terrein achter B&B Gut Eidt). Gewoon voor het prachtige uitzicht en alle open ruimte. 

Rijul: Voor mij was Bilzen een van de mooiste kampplaatsen. Ons terrein was omgeven door natuur en bos en het lag aan de rand van een klein gezellig dorp. De gebouwen waren goed uitgerust en er was genoeg ruimte voor de jongste leden om binnen te slapen. 

 

Belangrijke zaken bij het kiezen van een kampplaats 

Slechte ervaring gehad bij het kiezen van een kampplaats? Te laat of dubbel geboekt? Was de kampplaats niet in orde bij aankomst? Volg onze tips en vermijd deze situaties! 

Begin op tijd met zoeken naar een locatie. Hou daarbij rekening met het aantal leden want dat kan nog groeien of verminderen. Het aantal dat je bij het contract doorgeeft, is belangrijk want zo zal je misschien extra moeten betalen of moet je een andere kampplaats zoeken omdat je met te veel bent. 
 
Weet waar je moet zoeken. Enkele handige websites om bivakplaatsen te zoeken in België zijn: CJT.be, opkamp.be en jeugdlokalen.be. Je kan ook in je eigen omgeving rondvragen naar interessante locaties of een oproep doen in een Facebookgroep van de Chiro zoals ‘Als je't mij vraagt: CHIRO’, ‘Kampplaatsen’ of ‘CHIRO’. 

 

Ga op voorhand langs bij de kampplaats. Ga niet enkel uit van de foto's die op de website staan, maar ga langs op de kampplaats zodat je zelf kan zien in welke staat het gebouw is en of het wel veilig genoeg is voor de leden. Onderteken nooit een contract zonder dat je langs geweest bent op de locatie! 
 

Bekijk de omgeving van jouw locatie. Als je een kampplaats zoekt, kijk dan eens wat je allemaal in de omgeving kan doen. Is er een zwembad of speeltuin in de buurt? Misschien is er een speelbos of een extra speelterrein dat je mag gebruiken. Dat zijn allemaal zaken die een meerwaarde geven aan de kampplaats. 
 

Lees het contract grondig of stel er zelf een op. Als je een kampplaats gevonden hebt, wordt er een contract opgesteld tussen de huurder en de verhuurder. Op een volwaardig huurcontract staan de datum, de prijs, de rechten en plichten van beide partijen, de energiekosten, en annuleringskosten of -voorwaarden. Als je zelf een contract moet opstellen, kan je een voorbeeldcontract vinden op chiro.be/bivak. 

 

Contacteer de kampplaats een paar maanden voor vertrek. Contacteer de verhuurder van de bivakplaats om te vragen of er niets veranderd is. Je kan vragen naar de huisregels, regels over het kampvuur, wat gebeurt er met het afval, wie is de contactpersoon tijdens het kamp, enz. 

 

Je kan altijd terecht bij de Chiro als je nog vragen of problemen hebt met het zoeken van een kampplaats of tijdens het kamp zelf. Neem alvast een kijkje op chiro.be/bivak. Je kan met je vragen ook terecht bij de bivakpermanentie: telefonisch op 03-231 07 95 of via mail naar bivak@chiro.be