Christus Koning, KriKo, of hét Chirofeest. Samen vieren!

Christus Koning, KriKo, of hét Chirofeest. Samen vieren!



25 november 2018 of op een andere dag, ergens richting begin van de winter, is het moment om een hele dag Chiro te vieren.  Dat kan een familiedag of groepsdag zijn, of misschien wel een parochiedag. Het Christus Koningfeest kan gevierd worden met of zonder koffiekoeken, met of zonder ouders erbij. Vaak lassen groepen een viering of bezinning in: een moment van stilstaan bij hoe kostbaar Chiro, gemeenschap vormen, samen beweging maken, is.  Het jaarthema 'Ça va?!' daagt ons uit om te spelen, om plezier en lawaai te  maken én daarnaast ook tijd en aandacht te geven aan hoe het met iedereen gaat. Je kan het jaarthema dus als uitgangspunt nemen voor die viering of bezinning. 

Je vindt heel veel inspiratie, teksten en liedjes in de startviering over het jaarthema. 


Hier geven we je nog enkele ideeën specifiek voor Christus Koning.


Verhalen


Joods verhaal over ontmoeting


Twee broers
Nooit zal er vrede zijn, zeiden zijn vrienden.  Maar hij vertelde hun dit verhaal.
Iemand had twee zonen en toen hij stierf, kregen beiden de helft van zijn land.
Nu was de ene rijk maar hij had geen kinderen, de ander had zeven zonen en was arm.
Die nacht kon de rijke zoon niet slapen.
Mijn vader heeft zich vergist, dacht hij, want ik ben rijk, maar mijn broer is arm en heeft geen land voor zoveel zonen.  En hij stond op en ging op weg om nog voor de dageraad de grenspalen te verzetten.
Ook de arme zoon lag wakker die nacht.  Mijn vader heeft zich vergist, dacht hij, want ik heb zeven zonen maar mijn broer is eenzaam en hij stond op en ging op weg, om nog voor de dageraad de grenspalen te verzetten.
Toen de dag aanbrak, ontmoetten zij elkaar.
Ik zeg je, op die plaats zal de stad van de vrede verrijzen.
-- Huub Oosterhuis, naar een verhaal van Abel Herzberg

De broers denken over hun eigen situatie, maar ze denken ook voor elkaar.  In deze situatie denken ze positief voor elkaar, maar in het algemeen is het wat gevaarlijk om voor iemand anders te denken.  Je kan beter vragen hoe het gaat, dus.
Het is mooi dat de broers actie ondernemen en het niet te houden bij gedachten over hoe het beter zou kunnen. Proberen wij ook actie te ondernemen als we zien dat iets beter zou kunnen? 
De ontmoeting, op het einde van het verhaal, is cruciaal: hoe verschillend hun levens ook zijn, ze delen het met elkaar.

Joods verhaal over ontmoeting

Uit het Nieuwe Testament in de Bijbel, een verhaal over luisteren en helen: ontmoeting Jezus en de blinde.  Ondertussen zijn we meer dan tweeduizend jaar later en is het nog vertrouwd: (evangelie) Mc. 10 vanaf vers 46 of vanaf 49.
Jezus luistert eerst, hij vraagt aan de blinde wat hij kan betekenen.  En dan doet hij waar de man nood aan heeft. Dat is ook voor ons een goede houding: wat kunnen wij doen voor iemand anders? Stel de vraag!