Chiro Eine reageert op uitwijzing lid

Chiro Eine reageert op uitwijzing lid

Chirojeugd Vlaanderen stelde vandaag vast dat een lid van Chiro Eine en haar familie plots wordt teruggestuurd naar haar thuisland. Het meisje, Keyda, is ook lid van een KLJ-groep. 
Net zoals KLJ vinden we het onmenselijk dat Keyda plots wordt losgerukt uit haar vertrouwde omgeving en weggestuurd naar een land waar ze geen thuis heeft. 

Een vluchtverhaal is altijd complex. Dat het verdomd moeilijk is om daar regels en wetten voor te maken, beseffen we maar al te goed. Daar willen we dan ook geen uitspraken over doen. Maar we voelen dat er iets niet klopt in alles wat er nu gebeurt en in het verleden al gebeurde.

We vragen, net zoals het kinderrechtenverdrag stelt, dat de belangen van het kind altijd de eerste overweging zijn bij beslissingen. Laten we in het belang van Keyda, en in het belang van alle kinderen en jongeren ervoor zorgen dat zo’n verhalen in de toekomst niet meer voorvallen. Geef kinderen en jongeren een stabiele toekomst, ze hebben er recht op.

Bij vragen kan je ons steeds contacteren via het algemeen nummer.

 

Het bericht van Chiro Eine:

Beste ouders, leden en sympathisanten

Gisteren kregen we via de pers te horen dat één van onze leden, Keyda, samen met haar gezin zou worden teruggestuurd naar Albanië. We zijn er allemaal erg van aangedaan. Via deze weg willen we daarom reageren. Niet omdat we een mening hebben over het waarom van deze uitwijzing, een vluchtverhaal is altijd complex en dat beseffen we. Wel omdat we met zekerheid kunnen zeggen dat onze Chiro als een thuis voelt voor Keyda. Een thuis die ze nu moet verlaten zonder van iemand afscheid te kunnen nemen. Keyda ging deze zomer nog samen met haar vriendjes en vriendinnetjes mee op ons Chiro-kamp en we zouden het heel jammer vinden moest ze er volgend jaar niet meer bij kunnen zijn.

We vragen dat ieder die verantwoordelijk is - wij, jullie en beleidsmakers - er voor zorgt dat dit niet meer hoeft te gebeuren, in het belang van Keyda en in het belang van alle kinderen en jongeren. Zij horen steeds op de eerste plaats, ook bij moeilijke beslissingen. We wensen Keyda en haar gezin veel sterkte toe en hopen haar nog terug te zien.

Als je met vragen zit, kan je steeds de groepsleiding aanspreken of de nationale koepel contacteren.

Chiro Eine

Contact

Interesse om leiding te worden? Spreek een Chirogroep in jouw buurt aan of mail naar Chirojeugd Vlaanderen.