Leiding werven

Leiding werven

Leiding zoeken

Een leidingstekort is een herkenbaar probleem voor vele Chirogroepen. 30% van alle groepen geeft aan dat ze er niet of amper in slagen voldoende leiding te vinden voor alle afdelingen. Het aantal leden stijgt al sinds 2010. Het aantal leiders en leidsters daarentegen zakt de laatste jaren beetje bij beetje. Een leidingstekort ligt op de loer. Werven lijkt dan de logische stap, maar hoe begin je daaraan?

 

Allereerst zijn er diverse oorzaken waardoor een leidingstekort kan ontstaan. Die verschillende oorzaken hebben dan ook andere 'oplossingen'.  Weet je niet goed wat de reden van jouw leidingstekort kan zijn? Volg dan deze flowchart. (link naar pagina met flowchart)

Leidingstekort?

Een leidingstekort is relatief. Wat voor sommige groepen een benarde situatie lijkt, is elders al jaren de normale gang van zaken. Panikeer dus niet te snel. Je kan een leidingstekort door enkele aanpassingen vaak snel oplossen. Zo kan je werken met inspringleiding of af en toe samen spelen met een naburige jeugdbeweging. Door te sleutelen aan activiteiten, afdelingen of het moment waarop je activiteiten geeft, kun je ook al veel problemen van de baan helpen. Verdeel je jongste leden over twee afdelingen in plaats van drie, bijvoorbeeld. Bij oudere afdelingen valt dat niet echt aan te raden, omdat die groep al sterker gevormd is. Je kunt er ook voor kiezen de ene week leiding te geven aan alle jongere afdelingen, en de andere week aan de oudere. Ook zo verhelp je voorlopig je leidingstekort. Let er wel op dat dit geen definitieve aanpassingen worden. Al die 'oplossingen' hebben immers ook nadelen.

Leiding werven

Daarnaast kun je uiteraard actief leiding werven. We maken even de vergelijking met vissen: maak op voorhand een ‘visplan’ op, zodat je niet koppig in dezelfde vijver blijft hengelen. Probeer dus nieuwe vijvers, soms blijkt dat daar aardig wat vis zwemt. Mogelijke vijvers zijn: kennissen van kennissen, gestopte leden, jeugdhuizen, speelpleinwerkingen, sportclubs, pleintjes, (hoge)scholen. Daarbij is het belangrijk om het gewest, het verbond of (in Brussel, Gent of Antwerpen) de stadswerker in te schakelen. Zij hebben heel wat tips en een groot netwerk.

 

Essentieel bij het werven is persoonlijk contact. Het is veel toegankelijker om zelf de stap naar geïnteresseerden te zetten dan hen naar jou te laten komen. Leg uit hoe jullie Chirogroep werkt, wat het engagement inhoudt en wat de afspraken binnen de leidingsploeg zijn. Doe dat gewoon op een toffe manier: in jullie Chirolokaal, op café of op een andere leuke plek.

 

Ten slotte is het ook niet slecht om een open vacature te verspreiden via je eigen communicatiekanalen, op drukke plaatsen, in scholen, in brievenbussen, enz. Dat is minder effectief, maar je bereik is wel groter, dus waarom niet combineren?

 

Wil je:

  • meer weten over hoe je je werking kan aanpassen voor een kleine leidingsploeg?
  • meer tips over de verschillende visvijvers?
  • advies voor het verspreiden van een open vacature?
  • praktijkvoorbeelden zien?

Lees of bestel onze brochure 'Leiding zoeken, binnenhalen en houden'.

Vind je het moeilijk om met je ploeg een visplan op te maken? Gebruik dan onze methodiek ‘Leiding zoeken, binnenhalen en houden’ (link naar pagina methodiek). Dat laat je wel het beste begeleiden door de volwassen begeleiding of het gewest.

Ga zeker ook op zoek naar potentiële leiding op evenementen waar veel jongeren aanwezig zijn: festivals, Student Kick-Off, ... 

 

Ben je enkel op zoek naar extra leiding voor op kamp? Dan kan je ook steeds een oproep plaatsen op de Chiro Erasmus facebookgroep. In deze groep zit een heel aantal enthousiaste leidsters en leiders die graag mee op kamp gaan.