Buitenlands kamp organiseren

Buitenlands kamp organiseren

Buitenlands kamp

Willen jullie deze zomer op buitenlands kamp? Een heel avontuur!  Het vraagt voorbereiding, maar al dat werk geeft een supergrote voldoening. 

Met vragen over buitenlands kamp kan je steeds terecht bij bivak@chiro.be of jeugd@wegwijzer.be.

Buitenlands bivak is een zeer ruime term, je kan er verschillende dingen onder verstaan. Chiro Internationaal onderscheidt 4 verschillende vormen van een buitenlands bivak:

Zelf organiseren

Je gaat met je groep of afdeling op bivak in het buitenland. Net zoals met een binnenlands bivak regelen jullie alles zelf (thema, programma, activiteiten), enkel voor de locatie zoeken jullie naar terreinen of gebouwen in het buitenland. Op zoek naar een bivakplaats? Ga naar opkamp.be en klik verder op ‘buitenlands kamp’. Ook Chirojeugd Vlaanderen of Wegwijzer vzw kunnen jullie op weg helpen.

Via een organisatie

Je doet beroep op een organisatie die accommodatie, vervoer en/of activiteiten voorziet voor jullie in het buitenland. De organisatie JEKA is hiervoor het bekendst. 

Uitwisseling

 Je gaat een uitwisseling aan met een jeugdbeweging uit het buitenland. Het ene jaar ga je op kamp bij hen, het andere jaar komen zij naar jou. Je spendeert het hele kamp samen en legt samen het programma van het kamp vast. Zo’n uitwisseling tussen jeugdbewegingen noemen we een “Roundabout.

Knisperen in het Buitenland

Lijkt zo’n heel kamp samen met een jeugdbeweging uit het buitenland je te lang? Je kan ervoor kiezen tijdens je buitenland bivak enkele momenten in te lassen om samen met een lokale jeugdbeweging uit de buurt activiteiten te doen. Dergelijke korte momenten noemen we “knisperen”. Ook hier kan de Chiro jou verder helpen. Dankzij de FIMCAP, dat is de internationale koepel van (katholiek geïnspireerde) jeugdbewegingen, staat Chirojeugd Vlaanderen immers in contact met alle 30 aangesloten jeugdbewegingen van de FIMCAP. Als je op zoek bent naar een uitwisseling kan je contact opnemen met bivak@chiro.be, we helpen je dan graag mee zoeken naar een lokale jeugdbeweging in het buitenland.

De centjes...

Naar het buitenland trekken is duur. Anders dan bij een normale bivakvoorbereiding zal je ook al de jaren voordien de handen uit de mouwen moeten steken. Je moet namelijk geld in het laatje krijgen om het bivak betaalbaar te houden voor de leden.

Bij Jint vzw kan je subsidies aanvragen voor je buitenlandse uitwisseling. Het vraagt wat werk en moeite om een dossier in te vullen maar het wordt je dubbel en dik beloond. Heb je vragen bij deze subsidieaanvraag of zijn er onduidelijkheden? Vraag gerust tips aan Jint zelf, of aan de Chiro. Neem contact op met Jint vzw en vertel ze over jullie buitenlandse plannen, of ga op zoek naar ‘groepsuitwisselingen’ op hun website. Jint organiseert geregeld info- en vormingssessies waar je al je vragen met betrekking tot de subsidies kwijt kan.

Twee uitgangspunten van een bivak kunnen weleens in het gedrang komen door naar het buitenland te trekken.

  1. Iedereen van de Chirogroep mag mee op bivak. Het moet dus betaalbaar blijven.
  2. We gaan met heel de Chirogroep op bivak. Het blijft de plaats waar groot en klein verbroederen, waar iedereen iedereen leert kennen.

BELANGRIJK OM TE WETEN

  • Breng voor 1 februari jullie bivakaangifte in orde via GAP
  • Een extra verzekering hoef je niet af te sluiten (of jullie moesten echt avontuurlijke activiteiten willen doen)
  • Neem wel de ongevalsaangifte voor in het buitenland mee!
  • Vluchtelingen en asielzoekers zijn ook verzekerd op kamp.
  • Met erkende vluchtelingen kun je ook naar het buitenland. Met kinderen die een afwijzing van hun aanvraag of nog geen erkenning kregen, blijf je best in België.
  • Zorg ervoor dat ouders weten dat je met hun zoon/dochter de grens oversteekt. Ook al is dat maar voor een 2-daagse. Voor Kroatië en Bulgarije moet je een explicite ouderlijke toestemming hebben. Doe hiervoor zeker navraag bij je gemeente. Dit formulier moet op de dienst Bevolking van de gemeente afgestempeld worden!
  • Zorg ervoor dat iedereen een Europese  ziekteverzekeringskaart bij zich heeft.  Elk lid en iedereen van de leiding moet dat zelf aanvragen bij zijn of haar ziekenfonds.

Enkele tips:

  • Vergeet niet om de ouders van je leden te informeren over het buitenlands kamp. Hier komt wel wat meer bij kijken dan een binnenlands kamp en ouders zitten vaak met heel wat vragen of bezorgdheden. Licht hen dus zeker goed in over jullie plannen, de verzekering en het papierwerk.
  • Heb je een klein woordenboekje bij met de basiszinnen? 
  • En heb je de plaatselijke wetten of gebruiken nagekeken?  (bv. over wildkamperen, openingsuren, enz.)
  • Zorg voor een kopie van de belangrijkste documenten of steek ze digitaal in je mailbox
  • Zorg dat je nuttige telefoonnummers bij je hebt voor de regio waar je naartoe trekt.
  • Als jullie op uitwisseling gaan naar het buitenland, vraag dan zeker subsidies aan!
  • Ervaringen van andere jeugdgroepen en allerlei nuttige tips vind je op www.buitenlandskamp.be. Als je je (gratis) registreert, kun je alle dossiers bekijken. Samen je kamp voorbereiden kan ook met Wegwijzer, maar daarvoor maak je best een afspraak. Samen met een medewerker vind je in een uitgebreide bibliotheek heel wat handige adressen!

Vragen over buitenlands kamp, uitwisseling en bijbehorende subsidies? Mail naar bivak@chiro.be en we helpen je graag verder!