Gluren bij de buren: Akabe De Pioen

Gluren bij de buren: Akabe De Pioen

Curieuzeneuzen bij een bijzondere scoutsgroep uit Geel

In deze rubriek nemen we elke maand een kijkje bij een andere jeugdbeweging. Omdat het leerrijk is om te zien hoe zij de term ‘jeugdbeweging’ invullen, maar ook gewoon omdat we bij de Chiro echte curieuzeneuzen zijn! Deze maand: Akabe De Pioen uit Geel. 

Wie zijn ze? 

“Akabe is een scoutsgroep voor kinderen en jongeren met of zonder een beperking”, vertelt leidster Hanne. “Vaak komen broers en zussen mee naar de jeugdbeweging en zo krijg je een heel diverse groep. We doen ons best om jongeren met een beperking toch leiding te laten worden. Dat is een uitdaging.” 

Eén keer om de veertien dagen vult het lokaal in Geel zich met enthousiaste leden. “De leiding komt iets vroeger samen”, zegt leidster Britt. “Dan bereiden we ons voor op de activiteit.” Bij aankomst van de leden worden er per tak kreten geroepen, waarna de vijf groepen aan hun eigen programma beginnen. “We sluiten de middag ook samen af met onze kreten”, zegt Britt. 

 

Wat doen ze? 

Akabe De Pioen speelt net als elke scoutsgroep spelletjes, ze gaan op weekend en op kamp. “We proberen zoveel mogelijk alle scoutsactiviteiten te doen”, legt Britt uit. “Alleen voor leden met een rolstoel moeten we weleens aanpassingen doen of iets anders voorzien. Onze kreten zijn wel een beetje anders dan bij Scouts en Gidsen, maar dat maakt onze groep uniek.” 

“We gaan wel altijd op kamp in gebouwen”, vult Hanne aan. “Dat is nu eenmaal veel haalbaarder voor onze leden.” 

 

Wat drijft hen? 

“Ik vind de totemisatie iets magisch”, zegt Hanne. “Iedereen krijgt een unieke dierennaam die meestal erg goed bij hen past. Het geven van die naam gebeurt met een echte ceremonie waarbij iedereen hun volledige uniform draagt. De leden genieten daar keihard van. En die totemisatie, dat typeert scouts.” 

Britt vindt het onvoorspelbare van de activiteiten dan weer het mooiste aan de Akabe. “Je weet nooit hoe een activiteit zal lopen. Je mag je nog zo goed voorbereiden, er kan en zal altijd iets onverwachts gebeuren. En dat is zeker niet negatief. De eigenheid van onze leden leidt tot de mooiste, meest onverwachte scoutsmomenten.” 

 

Wat kunnen we van hen leren?  

Niet toevallig kozen we Akabe De Pioen uit voor dit interview. De scouts delen namelijk hun lokalen met de plaatselijke Chirogroep. 

“Drie jaar geleden hadden we de eerste contacten met de Chiro”, vertelt Hanne. “We trokken samen in een gebouw, maar botsten op het feit dat we alle twee op zondag werking hadden. Wij zijn toen voorzichtig aan de ouders gaan vragen of ze het oké zouden vinden om de werking naar zaterdag te verplaatsen. Sommigen zijn daardoor afgehaakt, maar voor anderen kwam die zaterdag net beter uit.”  

De leiding van beide groepen kent elkaar en trekt samen naar feestjes zoals Nacht van de Jeugdbeweging. Extra activiteiten voegen ze toe aan een gezamenlijke agenda. En de lokalen worden vlotjes gedeeld tussen scoutssjaaltjes en Chiro-T-shirts. “Maar we zoeken al heel lang naar een moment om eens met de leiding samen te spelen, misschien dit jaar”, droomt Hanne.  

Britt vult aan dat ook bij de Akabe de leiding weleens worstelt met het evenwicht tussen privétijd en scoutstijd. Maar erg streng zijn ze daar niet in: “Je hoeft niet per se een reden te geven om afwezig te zijn, zolang je maar vervanging hebt gezocht. Dat kan een vriend of vriendin zijn of iemand van de oud-leiding. Als er iemand staat, is het oké. We staan soms met twee personen voor een tak, dus die vervanging is echt wel nodig.” 

Afronden doen de leidsters met oprechte verwondering: “Hoezo kan die Chiroleiding op dezelfde dag als de leden op het kamp aankomen? Wij hebben een voorkamp van drie dagen om alles klaar te zetten en voor te bereiden!” 

 

Meer weten? Surf naar depioen.be of scoutsengidsenvlaanderen.be/akabe. 

 

Wist je dat je ook bij de Chiro leiding kan zijn met een beperking? Meer info vind je op chiro.be/leiding-op-maat.