Gluren bij de buren: 4de Sint-Joris Meisjesgidsen

Gluren bij de buren: 4de Sint-Joris Meisjesgidsen

Op bezoek bij de scouts

 

In deze rubriek nemen we elke maand een kijkje bij een andere jeugdbeweging. Omdat het leerrijk is om te zien hoe zij de term 'jeugdbeweging' invullen, maar ook gewoon omdat we bij de Chiro echte curieuzeneuzen zijn! 
Deze maand: Scouts de 4e Sint-Joris Meisjesgidsen.

Door Rik

In onze reis door de tijd bij de Belgische scoutsbeweging spraken we met leidster Auke van ‘Scouts de 4’ en de ‘Jin Leo 38’ om te ontdekken hoe oude tradities nog altijd springlevend zijn. 
Auke begon met de jaarlijkse pelgrimstocht naar Scherpenheuvel op 1 mei, een diepgewortelde traditie: "Ja, wij gaan altijd naar Scherpenheuvel op die feestdag, een ritueel dat deel uitmaakt van ons erfgoed. Dan gaan we dus met alle takken samen op wandeltocht naar het bedevaartsoord."
"Ook begint en eindigt elke vergadering bij ons met een formatie waarin elke tak een wet moet voorlezen." Die traditie gaat ver terug, maar Auke merkte op dat er enkele veranderingen zijn opgetreden: vroeger hoorde er ook nog een gebed bij, maar dat is er ondertussen al uit. 's Avonds voor het slapengaan zingen ze het Avondlied, vergelijkbaar met wat je in veel Chirogroepen ziet. "Maar aan de deur van de kamer zingen we ook nog de taptoe, een soort kort avondliedje vlak voor het slapengaan."

Tussen liedjes en rivieren door
Elke maaltijd wordt altijd mooi ingezet met een ‘Bikke-bikke-bik’, dat voor het eten wordt gezongen, gevolgd door ‘Bikke-bikke-bol’ na het eten. Maar zoals dat vaak gaat met liedjes op kamp: er wordt vooral om het luidst geroepen door alle groepen.
“Terwijl veel tradities gedeeld worden, kunnen de uitvoering en benaming variëren van de ene scoutsbeweging tot de andere, zoals carré voor de formatie”, zegt Auke. “Dat merken we als we bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een andere scoutsgroep.”

“Het liedje voor het eten is vaak eerder luid dan mooi”

 

Scouts 4de Sint-Joris Meisjesgidsen die spelen in de sneeuw

Wat het kamp betreft, ziet Auke enkele overeenkomsten met de Chiro: "Met de jongste takken gaan we op gebouwenkamp, terwijl de oudere takken tentenkampen opzetten." Voor sanitaire voorzieningen nemen ze hun eigen hudo's mee en ze douchen in zelfgemaakte douches of nabijgelegen rivieren. "Voor al het lekkers nemen wij een koelkast mee die draait op gas en proberen we altijd een diepvries te plaatsen bij de boer waar we slapen."

Van slimme quiz tot valse karaoke 
Een opvallende verandering in de scoutsbeweging is het gebruik van digitale media. Auke legt uit: "Bij ons proberen we te leren om ermee om te gaan. De smartphone is gewoon de leefwereld van de leden, die neem je niet zomaar af. Zo gaan we bijvoorbeeld op een creatieve manier een spel spelen waarbij ze hun smartphone moeten gebruiken. Daarin geven we hen wel genoeg vrijheid om er zelf over te beslissen. Sociale media laten we hen gebruiken om reclame te maken als we evenementen organiseren om de kas te spijzen. We hebben een beamer om een film mee te kijken, een quiz te organiseren, Just Dance te spelen of onze beste karaoke-skills boven te halen.” 


Auke gaat sinds kort ook op buitenlands kamp met de Jins, de oudste leden. “Zij mogen wel gewoon altijd hun gsm gebruiken, daar zijn we niet al te streng in. We geven hen liever de vrijheid om zelf te kunnen kiezen.”
Bekende tradities, vreemde gebruiken en simpele vernieuwingen. De scouts heeft het allemaal. Zo zie je maar dat er toch niet al te veel verschil te merken is. Misschien tijd om eens te horen bij jouw scoutsgroep uit de buurt waarom ze altijd dat ene vreemde lied blijven zingen … 

Meer informatie over de scouts en hun gewoonten vind je op scoutsengidsenvlaanderen.be.