Is Chiro een religieuze boel?

Is Chiro een religieuze boel?

In excelsis Chiro! Hoe sterk is jullie band met religie, welke religieuze tradities hebben jullie en waarom? Dubbelpunt ging op onderzoek en hieronder vind je de resultaten!

We ontvingen 100 antwoorden, waarvoor dank. Dat is misschien niet een aantal waarmee we de waarheid gaan verkondigen, maar het zijn er toch meer dan de twaalf volgers van Jezus.

Door Kato en Lieven

Band met religie

Hoewel de Chiro haar roots vindt bij de katholieke kerk associëren de meesten onder jullie Chiro niet meer met religie. Dat geldt zowel voor jullie eigen Chirogroep als voor Chiro in het algemeen.

(lees verder onder grafiek)

 

grafiek over hoe groepen de band met religie aanvoelen

Christus Koning

Hoewel de religieuze band voor vele Chirogroepen verwaarloosbaar is, vieren nog veel groepen Christus Koning, hét religieuze Chirofeest bij uitstek. Omdat een aantal groepen aangegeven hebben dat ze Christus Koning helemaal niet kennen, geven we graag nog wat achtergrondinformatie: als Chirofeest wordt Christus Koning elk jaar in de herfst gevierd, meestal met een misviering en een spel met de hele Chirogroep. Dat kan echter verschillen van groep tot groep.

70% geeft aan dat hun Chirogroep het feest Christus Koning viert. Waarom jullie dat vieren, heeft enerzijds te maken met traditie (meer dan 90%). Anderzijds is het gebrek aan die traditie ook de belangrijkste reden voor groepen om het niet te vieren. Vele groepen die het niet vierden, vierden het vroeger dan ook niet, of hebben er geen weet meer van. Maar ook de omgekeerde beweging is mogelijk: één Chirogroep gaf aan dat ze vorig jaar voor het eerst Christus Koning vierden. Avé!

Voor een aantal groepen (12%) speelde de sterke band die ze met hun lokale parochie hebben een belangrijke rol om Christus Koning te vieren, al dan niet in combinatie met traditie. 6% viert het ook omdat ze belang hechten aan de christelijke traditie. Omgekeerd is het religieuze karakter van het feest voor 25% van de groepen die Christus Koning niet vieren net de reden om niet te vieren.

Tot slot geven een aantal groepen aan dat het een fijn moment is om met de hele groep samen een spel te spelen of samen te komen met de buurt.

(lees verder onder foto)

 

Chirogroep die misviering bijwoont

Naar de mis!

Christus Koning is niet het enige aanleiding om naar een misviering te gaan of om er een te organiseren, dus trokken we de vraag open. Volgens onze uiterst representatieve enquête gaat 36% van de Chirogroepen nooit naar de mis, 63% af en toe en een kleine minderheid gaat vaak naar de mis. De belangrijkste redenen om een misviering bij te wonen, zijn Christus Koning (71%) en de start van het bivak (18%). Daarnaast spelen veel lokale tradities een rol: sommigen hebben een viering voor het kampvuur om het jaar en het kamp af te sluiten en afscheid te nemen van de stoppende leiding, anderen voor een lokale processie of een evenement in het dorp, voor feestdagen, met de startdag of simpelweg omdat de pastoor hen verwacht.

Omdat meer groepen hebben aangeduid dat ze Christus Koning vieren (70%) dan er aangeduid hebben dat ze soms of vaak naar de mis gaan (64%), concluderen we daar voorzichtig uit dat een aantal groepen Christus Koning vieren zonder misviering. 

Conclusie

We stellen uiteindelijk vast dat de minderheid van de groepen zich nog nauw betrokken voelt met de Kerk. Dat wordt niet enkel uitgedragen vanuit de koepel, ook de lokale groepen voelen dat zo aan. De Chiro is een jeugdbeweging voor alle jongeren, ongeacht waar zij in geloven. We geloven vooral in spel, plezier maken en samen bouwen aan een betere wereld. Peace out!

 

 

Groep die in cirkel bezinningsmoment houdt