SuperHiro: Gloria Monserez

SuperHiro: Gloria Monserez

Je moet het maar doen: Chiroleidster én Ketnetwrapper zijn. Voor Gloria Monserez geen probleem. Ze speelde in 2017 piano bij Jan Hautekiet tijdens zijn tour langs de Vlaamse cultuurcentra. Een jaar later werd ze een van de hoofdrolspelers in het Ketnetprogramma ‘Helden’. Net voor de coronacrisis vond ze een gaatje in haar drukke agenda voor een interview met Dubbelpunt. 

 

Dubbelpunt: Dag Gloria. Je bent achttien jaar. Sinds wanneer zit je in de Chiro? 
Gloria
: Ik denk sinds het vierde leerjaar. Mijn papa zat vroeger in Chiro Wijgmaal, dus de stap was wat sneller gezet. Vanaf het eerste leerjaar kwamen er elk jaar mensen van de Chiro langs om te vragen of ik er niet bij wou, maar dat durfde ik eerst niet. In het vierde leerjaar ben ik er dan toch bij gegaan. De Chirogroep is in mijn dorp en al mijn vriendinnen en buurmeisjes zaten erin. Dat was een drijfveer om in de jeugdbeweging te gaan.

Dubbelpunt: Nu is het je eerste jaar als leiding, maar je bent ook lang lid geweest. Wat vond je het leukst? 
Gloria
: Mijn laatste jaren als lid waren de beste. Je bent oud genoeg om alles te mogen, en je moet niets. Je hebt geen verantwoordelijkheden. Aspimeisje zijn vond ik dus heel leuk.

Dubbelpunt: In de Chiro maak je dus veel supertoffe momenten mee! Maar is er een hoogtepunt dat je nooit meer wil vergeten? 
Gloria
: Sowieso zijn de kampen elk jaar het hoogtepunt. Wij zaten met onze generatie altijd lang aan het kampvuur 's avond. Toen we dat nog niet mochten, spraken we af tussen de tenten om zo lang mogelijk op te blijven. De avonden op kamp vond ik dus echt wel de leukste momenten. En we hebben ooit eens met de aspi-jongens en -meisjes de Dijle afgevaren. Dat was echt het hoogtepunt! We wilden nog één activiteit samen doen, net voor we leiding werden.

Dubbelpunt: Is er iets wat je liever zou vergeten? Iets dat gebeurd is waarvan je vindt dat het er echt niet bij moest? 
Gloria
: In mijn twee jaar als rakwi’s waren wij echt een babbelgroep. Daardoor moesten wij heel vaak drillen 's nachts op kamp. We moesten toertjes lopen, op onze knieën zitten en ganzenpas doen. Dat wil ik liever vergeten, want dat was echt verschrikkelijk. (*)

Dubbelpunt: Vorig jaar ben je Ketnetwrapper geworden. Heb je het gevoel dat het je Chirocarrière beïnvloed heeft? 
Gloria
: Ik weet het niet echt. Ik was nog maar net leiding toen ik wrapper werd. Ik kan dus niet echt vergelijken. Ik geef leiding aan de groep die naar Ketnet kijkt en je merkt dat de kinderen braver zijn. Sinds ik op tv kom, hebben de kinderen het gevoel dat ze daardoor beter moeten luisteren naar mij. Dat is wel handig. (lacht)

Dubbelpunt: Je hebt dus het gevoel dat de kinderen anders naar je kijken? 
Gloria
: Een beetje, niet extreem veel. Je kent de kinderen en zij kennen jou, want we wonen allemaal in hetzelfde dorp. We kennen elkaar al heel lang, maar toch voel je wel een klein verschil.

Dubbelpunt: Heb je soms het gevoel dat de Chiro je televisiecarrière beïnvloed heeft? Lukken creatieve dingen je beter doordat je in de Chiro zit? 
Gloria
: Sowieso. Ik moet voor mijn job vaak met kinderen werken en dat gaat makkelijk omdat je het gewend bent en al zo lang doet. Het is nog maar mijn eerste jaar, maar als keti en aspi moesten we soms vervangleiding zijn. Daardoor leer je heel veel! Je gaat beter om met kinderen dankzij de Chiro en je traint je creativiteit omdat je er elke zondag weer met een nieuw spel moet staan. Dat sluit perfect aan bij wat ik doe als job.

Dubbelpunt: Je ouders acteren allebei (Machteld Timmermans en Koen Monserez , n.v.d.r.). Geven zij jou het gevoel dat je je meer moet richten op je toekomst in plaats van je hobby?
Gloria
: Mijn papa sowieso niet. Hij wou echt dat ik in de Chiro bleef en dat ik leiding blijf geven tijdens mijn job bij de televisie. Maar mijn mama heeft nooit in de jeugdbeweging gezeten, dus zij weet niet hoe dat is. Ze vraagt zich af waarom ik nog in de Chiro zit en zegt dat ik daar geen tijd meer voor heb. Ze zegt dat ik niets zinvols uit de Chiro haal. Ze snapt echt niet dat de Chiro voor mij heel belangrijk is. Ze heeft het zelf nooit meegemaakt. Aangezien mijn papa zes jaar leiding was is in de Chirogroep waarin ik nu zit, is hij echt wel pro Chiro!

Dubbelpunt: Waar ligt je voorkeur in het dilemma Ketnetwrapper of Chiroleidster zijn? 
Gloria
: Da's een moeilijke vraag! Als wrapper moet je geen kinderen terechtwijzen als ze fouten maken. Die verantwoordelijkheid heb je als leidster wel. Dat is een groot voordeel van Ketnetwrapper zijn. Maar Chiroleidster zijn vind ik ook heel leuk. In de Chiro is er een lossere, gezelliger sfeer. Je bent er op je gemak en je kan eens doen wat je thuis niet kan of mag. Als Ketnetwrapper ben je een groot voorbeeld, waardoor je vrijheid beperkter is.

Dubbelpunt: Als je jezelf moest omschrijven in één zin, welke zou dat dan zijn? 
Gloria
: Een grote mond en een klein hartje en met een goed gevoel voor humor!

Dubbelpunt: Zo mogen we het horen! Om af te sluiten: wat zou je graag nog willen bereiken in de nabije toekomst? Zowel op Chirovlak als in je carrière? 
Gloria
: Het Chirogevoel en groepsgevoel wil ik behouden door samen te werken met heel veel mensen. Ik wil ook blijven presenteren en voor publiek spreken. Dat is best combineerbaar met de Chiro, denk ik. Ik wil best wel nog enkele jaren doorgaan, maar zou het bijvoorbeeld niet in mijn hoofd halen om groepsleidster te worden. Ik heb nu al amper tijd om mijn spelletjes voor te bereiden, laat staan er elke zondag te zijn. Mijn medeleiding, dat zijn mijn vrienden, en de Chiro is ook een manier om hen te kunnen blijven zien in alle drukte. Ik blijf dus zeker nog enkele jaren in de Chiro.
De Chiro maakt je uiteindelijk tot wie je bent en je leert er keiveel. Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk de jeugdbeweging voor iemand kan zijn. Zowel voor je sociale vaardigheden als voor de vriendschappen die je er opbouwt. In de televisiewereld, waar ik nu in terechtgekomen ben, merk ik dat alles nogal oppervlakkig kan zijn en kan eindigen van de ene dag op de andere. Dan zie je dat verschil met de Chiro, waar alles zo oprecht is. Als ik mijn vader nu nog hoor praten over zijn Chirotijd denk ik wel dat ik later nog lang zal kunnen nagenieten als ik ermee stop.


(*) Lijfstraffen geven in de Chiro kan niet. Het is vernederend en vaak buiten proportie. Het mist volledig het effect van wat een goede straf moet zijn, namelijk: het kind laten nadenken over het gestelde gedrag en zo de normen- en waardenontwikkeling stimuleren.