Chiro? Da's werken aan je toekomst!

Chiro? Da's werken aan je toekomst!

“Eén tip? Wees niet te bescheiden!”

Van je ouders die klagen omdat ze hun kinderen niet meer zien tijdens de kampvoorbereiding tot je muziekleerkracht die liever zou hebben dat je in je vrije tijd wat meer muziek speelt: soms zie je de relatie tussen vrije tijd en Chiro negatief. Maar wist je dat leiding zijn een echte meerwaarde is in je leven buiten de Chiro? HR Officer Sandrien legt uit waarom Chiro een echte meerwaarde is op je cv, en hoe je je ervaring als leiding kan uitspelen tijdens een sollicitatiegesprek.

Sandrien

Sandrien werkt momenteel als HR Officer On Site bij Hudson. Dat wil zeggen dat ze advies geeft op personeelsdiensten waar er tekorten zijn doordat iemand bijvoorbeeld langdurig ziek is, in moederschapsrust is of om een andere reden vervangen moet worden. Haar takenpakket is heel gevarieerd, maar een deel ervan is de selectie en het rekruteren van geschikte kandidaten.

Dubbelpunt: Is leiding zijn in een jeugdbeweging een voordeel tijdens het solliciteren?


Sandrien: Dat is zeker een voordeel. Wij vragen er expliciet naar. Tijdens een sollicitatiegesprek vragen we of de kandidaat bepaalde hobby's heeft. Daaruit kan je bijvoorbeeld al opmaken of iemand sportief aangelegd is en of ze zich effectief engageren buiten de job. En het interessante aan een jeugdbeweging als hobby is dat mensen daar dingen leren die belangrijk zijn in elke job. Je leert in groep samenwerken. Je leert creatief oplossingen zoeken, vaak last minute. Mensen met ervaring in een jeugdbeweging kunnen heel kort op de bal spelen en hun opdracht in orde krijgen. Wij gaan ervan uit dat ze zaken gestructureerd kunnen aanpakken en bereiken wat ze willen bereiken. Het impliceert dat ze verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een fuif of een eetfestijn. Als je dat als 18-jarige mee mag organiseren, dan heb je verantwoordelijkheid. En op dat moment besef je dat niet, maar als je later in een job stapt, zal je dat soort verantwoordelijkheid ook opnemen. Er zijn ervaringen die je opdoet en kansen die je krijgt, waardoor je zaken leert die je op school niet zou leren. Op school kan je leren redeneren, lezen en schrijven. Je leert er een technisch beroep of wetenschappelijk werken. Maar samenwerken kan je veel beter leren door te mogen samenwerken in de Chiro. Daar ben ik heel zeker van.

Dubbelpunt: Merk je zelf bij sollicitanten een verschil tussen mensen met een jeugdbewegingsverleden en mensen zonder die ervaring?


Sandrien: Ja, zeker! Als je bijvoorbeeld in een gesprek vraagt: 'Je schrijft in jouw brief dat je enthousiast bent. Kan je mij daar een voorbeeld van geven?' Mensen uit een jeugdbeweging zullen voorbeelden kunnen geven van tijdens hun job, maar ook van buiten hun job. Als je hen vraagt naar verwezenlijkingen waar ze trots op zijn, dan hoor je echt knappe dingen die ze in de Chiro of in de scouts hebben gedaan. Als iemand tegen mij zegt: 'Ik heb mee een kamp georganiseerd voor 4000 mensen', dan weet ik om te beginnen dat het over Krinkel gaat. (lacht)
Maar dan weet ik ook: wauw, dat doe je niet zomaar. En dat doe je niet met honderd man achter de schermen. Dan ben je met een ploeg van tien of vijftien mensen en dan neem je heel veel verantwoordelijkheid op. Dat is een langetermijnengagement, dus dat zijn mensen die niet zomaar opgeven maar die zorgen dat hun opdracht afgewerkt is, dat het goed is en dat de mensen met wie ze moeten samenwerken mee dat resultaat bereikt hebben.

 

Dubbelpunt: Hoe kan je als leiding zelf je Chiroachtergrond aanhalen?


Sandrien: Je kan het zeker op je cv zetten. Schrijf dan niet alleen op bij welke Chirogroep je leiding was of bent, maar ook het aantal jaar dat je leiding geweest bent. Dan zien werkgevers dat je iets een lange tijd hebt volgehouden. En als jij bijvoorbeeld verantwoordelijk was voor de fuif of voor de financiën kan je dat erbij schrijven. Ook als je de communicatie naar de ouders verzorgde, kan je dat vermelden, want communicatie is belangrijk in een job.

 

Dubbelpunt: Heb je zelf tips voor leiding die voor het eerst gaan solliciteren?


Sandrien: Wees niet te bescheiden! Je moet je tijdens een gesprek natuurlijk niet gedragen als de koning, maar je mag gerust zeggen: 'Ik ben leiding geweest en ik ben daar trots op. Er hebben mij al mensen gezegd dat ik dit of dat goed kan.' En geef daar dan een voorbeeld bij. Als wij een motivatiebrief of een cv krijgen van mensen die net van school af zijn, lijken die allemaal heel erg op elkaar. Sollicitanten zoeken op het internet naar voorbeeldbrieven en vaak is er niet veel variatie. Als je dan een kanshebber bent en je mag op gesprek komen, is het jouw moment om te tonen dat wat in je brief staat klopt.
 

“Ik had vijf jaar gestudeerd, maar nooit geleerd hoe ik met mensen moest omgaan”


Annelies, nationaal voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen, vertelt over hoe de Chiro haar heeft geholpen in haar job.

Ik heb farmacie gestudeerd. Dat is een studie aan de universiteit die heel wetenschappelijk opgebouwd is. Zo goed als alle vakken die wij kregen, zijn vooral gefocust op analytische wetenschappen zoals chemie of fysica. Praktijklessen hadden we ook wel, maar die spelen zich af in de chemielokalen en in de labo's. Een vak over sociale skills of communicatie of iets gelijkaardigs hebben wij nooit gehad.

In het laatste semester lopen wij verplicht stage en toen merkte ik wel dat alles heel erg op je afkomt als je in de apotheek staat en mensen hun verhaal komen doen. Er komen veel mensen in de apotheek die net hun verdict gekregen hebben bij de dokter. Soms is er niet zo heel veel tijd bij de dokter om daar een hele uitleg bij te krijgen, dus de mensen willen graag nog eens bij ons hun verhaal kwijt. Het gebeurt weleens dat iemand begint te wenen of dat iemand heel emotioneel wordt als het een zwaar verdict is, zoals bij kanker.

Wij worden op zulke situaties helemaal niet voorbereid op school. Dan moet je daar maar staan en zien of weten hoe je moet reageren. Ik denk dat de Chiro en leiding zijn voor mij daar heel veel bij geholpen heeft. Mijn inlevingsvermogen heb ik bijvoorbeeld echt in de Chiro ontwikkeld doordat je met zoveel verschillende mensen samenwerkt. Je leert elkaars emoties inschatten, je leert iemand troosten als je op kamp kindjes hebt die heimwee hebben. Je maakt zoveel situaties mee dat je op veel meer voorbereid bent dan anderen.

Er waren mensen van mijn richting die terugkwamen van hun stage en die zeiden: 'Amai, ik wist totaal niet wat ik moest zeggen en wat ik moest doen.' Daar was ik wel van geschrokken, want je bent vijf jaar met een studie bezig, maar totaal niet met dat aspect. En het is belangrijk dat wij zoveel wetenschappelijke kennis hebben, maar ik denk dat er nog een heel groot deel zit in 'Hoe ga je met mensen om?' en in 'Hoe kan je mensen bijstaan?'

Ik ben zelf vier jaar groepsleidster geweest en die ervaring gebruik ik nu ook op het werk. Als groepsleidster ben je vaak een bemiddelaar in de leidingsploeg. Ik merk nu zelf dat ik iemand ben die zal proberen te bemiddelen als er tussen collega's iets voorvalt of als er tussen een collega en een patiënt een moeilijk moment is.

Collega's die niet in een jeugdbeweging gezeten hebben, gaan anders om met samenwerken met mensen die andere talenten hebben of andere manieren van werken hebben. Ik denk dat samenwerken met mensen die je niet kiest iets is dat je in de Chiro leert. Als leidingsploeg ben je bijna een familie: iedereen is welkom en je moet maar leren samenwerken en er het beste van maken. De ene is beter in het één en de andere in het ander. Dan leer je wel appreciëren dat dat heel aanvullend op elkaar kan werken in plaats van dat die verschillen uitvergroot moeten worden.