Superhiro: Maureen Vanherberghen

Superhiro: Maureen Vanherberghen

“Ketnet is een beetje Chiro op groot scherm!”

Maureen Vanherberghen is een naam die voor niemand onbekend in de oren klinkt. In 2011 deed ze mee aan Idool. Daarna ging ze aan de slag bij Ketnet, waar ze programma's presenteerde en in de Ketnetband zingt. Nu is ze actief bij Q-Music, maar vóór haar professionele carrière kon ze zich blijkbaar geweldig goed amuseren bij de Chiro! Wij kregen de kans om haar vragen te stellen over haar supertoffe tijd als Chiroleidster.

 

Dubbelpunt: Dag Maureen, leuk je te spreken! Ik las dat je van Hoegaarden bent, maar zat je daar ook in de Chiro?
Maureen: Ja, ik zat in Chiro Hoegaarden. Toen ik pas bij de Chiro zat, was die nog gesplitst. Chiro Alpaïdis en Chiro Breydel zijn samen gegaan in een van mijn eerste jaren als lid.

Dubbelpunt: Hoe ben je toen in die Chirogroep terechtgekomen?
Maureen
: Ik ging naar de KLJ in Hakendover, maar die leidingsploeg is gestopt door een leidingstekort. Op een dag belde de leidingsploeg van Chiro Hoegaarden bij ons aan. Toen was er nog geen privacywetgeving, dat mocht dus nog allemaal (lacht). (n.v.d.r.: Die was er wél al, maar er werd minder rekening mee gehouden.) Mijn mama vond dat ik het moest doen, dus ben ik moedig alleen naar de Chiro getrokken. Ik kende daar nog niemand, want ik ging in een ander dorp naar school. Een spannend moment dus als elfjarige. Meestal ga je naar de jeugdbeweging met je vriendjes van je klas, maar ik stond er alleen voor. Dat ze aan mijn deur aanbelden, was het beste toeval in mijn leven.

Dubbelpunt: Je bent zowel lid als leiding geweest. Welke vond je de leukste afdeling om leiding aan te geven?
Maureen
: Ik ben zeven jaar leiding geweest, dus dat is heel moeilijk. Ik heb bijna alle afdelingen gedaan. Ik vind niet per se dat je afdeling het jaar leuk maakt, maar wel je medeleiding. Ik heb bijvoorbeeld altijd gezegd dat ik liever geen leiding wou geven aan de speelclubbers, maar plots moest ik dat toch doen. Het was tegen mijn zin, maar ik had heel toffe medeleiding, waardoor het toch een fijn jaar werd. Voor mij is de medeleiding dus belangrijker, maar ik heb wel vaak voor de tito's gekozen.

Dubbelpunt: Wat was het mooiste moment uit je hele Chirocarrière?
Maureen
: We hebben onlangs een heel mooi maar triest moment gehad. Iemand met wie ik in leiding stond, heeft onlangs zelfmoord gepleegd. Ik zit al een aantal jaar niet meer in de Chiro, maar de vrienden die je daar maakt, dat zijn vrienden voor het leven. Op de begrafenis van die jongen hebben we ons avondlied gezongen, waarmee we op kamp altijd de dag afsluiten. Dat was een heftig moment. Ook al zijn vrienden en medeleiding mochten naar de begrafenis gaan. Dat hebben we gedaan in onze Chiro-outfit. Na de begrafenis beseften we hoe groot de impact van de Chiro op iemands leven is. Na al die jaren bracht de Chiro mensen samen, hoe lang het ook geleden was. Zijn Chirohemd lag zelfs op zijn kist. Het was een aangrijpend, maar wel een heel mooi moment. Dat bewijst hoe sterk een Chiroband kan zijn. We hebben die jongen misschien niet kunnen redden, maar we hebben wel achteraf tegen elkaar gezegd dat we er altijd voor elkaar zullen zijn. Als je met iets zit of je voelt je slecht, kan je het altijd tegen elkaar zeggen. Dat is het mooiste aan de Chiro. Je maakt deel uit van een groep, die er altijd voor je is.

“Je ouders vertrouwen het meer als je met de Chiro uitgaat omdat ze weten dat je voor elkaar zorgt.”

Mijn eerste fuif was een Chirofuif. Je ouders vertrouwen dat veel meer, omdat ze weten dat we voor elkaar zullen zorgen. Of om je vast te houden, als je dan toch boven de toiletpot belandt. Ook op andere momenten van mijn leven is de Chiro er geweest. Toen mijn grootvader gestorven is, kwam de Chiro langs om te tonen dat we een groep zijn waar we elkaar steunen. Als er geboortes zijn bij oud-leiding bezoeken we met de groep het kindje en de mama of papa.


Het mooiste aan de Chiro is dus samengevat: elkaar steunen met je groep, zowel op goede als op slechte momenten. Zelfs na al die tijd bewijst dat welk een heftige band gesmeed is in je jonge leven. Dat is niet los te laten en brengt alles weer even in perspectief.


Ook kleine dingen kunnen momenten zijn die je niet vergeet. Een tipper was jarig, dus had ik met mijn medeleiding een gigantische verjaardagskaart gekocht. Toen we die gaven, begon ze plots te wenen. Ze zei dat er nog nooit iemand zoiets voor haar gedaan had. Daardoor weet je dat je soms met heel kwetsbare kinderen zit die thuis niet de liefde krijgen die ze nodig hebben. Dan besef je dat je als Chirogroep een opvangnet bent.

“Soms moet je beslissen in het belang van de kinderen en niet in dat van je vrienden.”

Maureen Vanherberghen als kleintje in de Chiro

Dubbelpunt: Heel veel leuke momenten meegemaakt in de Chiro, dus! Maar zijn er ook momenten die je liever zou vergeten?

 

Maureen: Er zijn momenten die heel moeilijk kunnen zijn. Er was bijvoorbeeld iemand bij ons in de leidingsploeg die aan de drugs zat. In de Chiro, zowel tijdens de activiteit als op kamp, ben je verantwoordelijk voor de kinderen. Maar toen we op kamp waren, hadden we een drugsissue met die persoon. We hebben dat toen met de groep goed kunnen oplossen. Maar het had ook gevolgen. Die persoon was daarna niet meer welkom in de Chiro. Dat zijn momenten die je natuurlijk liever anders had gehad, maar soms moet je beslissen in het belang van de kinderen en niet in dat van je vrienden. Dat is heel moeilijk, want we hadden ook kunnen zwijgen en hopen dat ouders dat nooit te weten kwamen. Je kan een voorval geheim houden en doen alsof er niets gebeurd is. Maar als je leiding bent, moet je verantwoordelijkheid nemen. Het had wel invloed op de sfeer in de leidingsploeg. Toch was dat toen de beste beslissing.

Dubbelpunt: Ondertussen zit je niet meer in de Chiro, maar presenteer je Vrije Radio bij Q-Music. Hoe ben je daar terechtgekomen?
Maureen
: Na mijn studies communicatiewetenschappen aan de KU Leuven ben ik gestopt met de Chiro. Dat is het moment waarop je begint na te denken over wat je wilt doen. Muziek maken deed ik heel graag, waardoor ik me inschreef voor Idool. Ik ben bij de laatste vier geraakt, waarna Ketnet me vroeg om een screentest te komen doen. Bij Ketnet heb ik de leukste dingen mogen doen zoals het programma Helden. Dat is een beetje Chiro op het grote scherm. Chiro heeft voor mij dus langer geduurd dan ik had voorzien! Van Ketnet ben ik bij Q-Music beland, waar ik nu het middagblok presenteer.

Dubbelpunt: En wat deed je het liefst, nadat je uit de Chiro bent gestapt?
Maureen
: Dat is moeilijk te vergelijken. Het zijn totaal andere dingen die ik nu combineer. Ik zit in de Ketnetband, presenteer op de radio en kom soms nog op Ketnet. Ik vind de combinatie het leukst.

Dubbelpunt: Heb je je werk altijd gescheiden gehouden van de Chiro? Of heeft de Chiro je werk toch een beetje beïnvloed?
Maureen
: Ik vind dat de Chiro een heel grote invloed heeft. Je leert heel veel skills. Dat gaat van leiderschap tot teamwork en omgaan met problemen. De Chiro is misschien wel een betere school dan de gewone school. Ik merk dat de mensen met wie ik samenwerk en die in een jeugdbeweging gezeten hebben dat toch altijd beter kunnen. Zeker als het aankomt op organisatie en omgaan met problemen. De Chiro heeft volgens mij een hele grote invloed op hoe je in het leven en je werk staat.

Dubbelpunt: Om af te sluiten: heb je een goede raad voor de Chiroleiding nu?
Maureen
: Ik denk dat je heel goed moet beseffen dat het een van de prachtigste periodes is van je leven. Je moet daar keihard van genieten. Al ga je zaterdag op stap en moet je er zondag om 14 uur staan met een kater: die dingen horen erbij. Je moet weten dat je daar vrienden voor het leven maakt – ik heb het zelf onlangs beseft op die begrafenis. Je vormt mee de toekomst van anderen, dus moet je er iets tofs van maken voor je ploeg en je leden. Je moet je dus amuseren én je verantwoordelijkheid nemen.