Wekmomentjes met keuze

Kies voor het hele bivak voor iedere ochtend 2 wekmomentjes die elks met een woord of korte zin omschreven kunnen worden.  De twee woorden of omschrijvingen zouden een soort tegenstelling kunnen aanduiden.  Houd iedere avond bij het avondeten of kamptoneel een stemming over het wekmoment van de volgende ochtend.  Wie voor het ene kiest gaat links staan, wie voor het andere kiest gaat naar rechts.  Of de ene gaat rechtstaan terwijl de anderen op de grond gaan zitten.  Je kunt natuurlijk ook een stemming met stembus en papiertjes organiseren.  Het wekmoment met de meeste stemmen wint en wordt de volgende ochtend voorgeschoteld.

 

Nat versus droog

Nat 

Ga verkleed als koe al loeiend of verkleed als hond al blaffend de kamers en tenten door.  Neem een nat washandje mee en trakteer iedereen op een natte lek van je washandje.  Of gebruik je eigen tong als je dat leuker vindt!

Droog 

Jij bent de ijdele prins(es) wiens neus nooit mag blinken.  Neem een bakje bloem en wat wattenschijfjes mee op je wektocht en bebloem de neuzen van de leden met in bloem gedopte wattenschijfjes.  (let op bij mensen met glutenintolerantie)

 

Zacht versus hard 

Zacht 

Met kleine gekleurde veertjes kietel je iedereen wakker door zachtjes in rond oren en neuzen de kriebelen.  Of strijk met zachte penselen en lauwwarm water over voorhoofden en wangen.

Hard 

Klop iedereen wakker met een kussen.  Bij de oudsten kun je ook enthousiast over de leden rollen.

 

Gezocht versus gevonden

Gezocht 

Over de radio wordt omgeroepen dat er is ingebroken bij de kampeigenaar of in de auto van de BV.  Er wordt een beschrijving van de uiterlijke kenmerken van de dief omgeroepen.  Verkleed als politieagent en gewapend met een zaklamp bekijk je ieders haar, grootte van neus en kleur van ogen.

Gevonden 

Maak foto's van al die mooie, gekreukelde gezichtjes, uiteraard met flits.  Tijdens het avondeten kun je de foto's beamen.  (Zet de foto's niet zomaar op Facebook of vertoon ze niet zomaar op de foto-avond voor ouders.)

 

“Snoozen” of “quizen” 

Snoozen 

Loop als wekker met luid alarm door tenten en kamers.  Zorg ervoor dat je “snooze”-knop duidelijk zichtbaar is.  Wie een kussen tegen de “snooze”-knop gooit, heft zijn kamer voor 5 minuten gered van het wekkeralarm.  Of neem een grote schuimrubberen hand mee waarmee de leden de “snooze”-knop moeten induwen.

Quizen 

Speel een quiz en deel snoepjes uit voor ieder juist antwoord.  Wie zijn prijs wil komen halen, moet wel uit zijn bed komen.

 

Nog ideetjes?  

Seventies versus nineties 

Zoek twee bekende nummers van iconische bands of duo's en verkleed je als deze artiesten.  Terwijl het nummer meerdere keren door de speakers schallen, wek jij in je personage de leden.  De ochtendgym kan ook in teken staan van deze band en zelfs hetzelfde nummer.  Bereid je voor met een snelcursus disco-moves of 'gabberen' op YouTube.

China versus Spanje 

P'l’aat de hele mo'l’gend met de 'l' in plaats van de 'r' of kleefos aanos bijna iederos woordos de spaansos uitgangos '-os'.  Wie uit zijn tent komt kan mee komen oefenen in Tai Chi of Spaanse Flamenco-moves leren van de lokale bevolking.

Poëzie versus soap 

Draag hartstochtelijk een kort gedicht over de schoonheid van de ochtend voor.  Of laat de hoofdpersonages van je kampthemaverhaal dramatisch ruzie maken of een spectaculaire achtervolging door de tenten uitvoeren.

Leden versus ouders

Neem de eerste avonden het het avondlijke tentgebabbel van je leden op en maak er een leuke mix van om 's morgens als wekmoment af te spelen.  Wil je keti's of aspi's rode wangen doen krijgen, ga dan voor het kamp stiekem naar de ouders van je leden en laat hen hun kind met naam wakker roepen.

Oud versus jong 

Maak ofwel de oudste of de jongste groep een kwartier voor het eigenlijke opstaan wakker.  Zeg dat zij verantwoordelijk zijn om iedereen te gaan wekken op het wek-uur!  Je kunt met de jongsten verstoppertje gaan spelen in de tenten van de oudsten.

Luid versus stil

Trompetgeschal, trommels of kookpotten!  Als het maar heel veel lawaai maakt!

Of zing heel zachtjes een wekliedje, zoals “Sta op gij luie slaper, de koekoek roept u op”.  Loop wel door de hele tent en vermeld heel lief hoe laat het is en hoe lang de leden nog tijd hebben om op te staan.

 

Meer inspiratie voor wekmomentjes nodig?  Zoek de bundels “Tussend'Oortjes” in De Banier.

Moment
Topic