Nieuw in leiding

Nieuw in leiding

Klaar voor de beste tijd van je leven?

The best is yet to come! Hier start het spannendste deel van je Chirocarrière: leiding worden. Plots krijg je de verantwoordelijkheid over een bende petotters en word je opgenomen in een hechte vriendengroep. Je leert de komende jaren heel wat bij, beleeft kippenvelmomenten en kweekt nóg meer Chiroliefde. Om dat alles megavlot te doen verlopen, geven we je deze kleine gisds mee. We zijn blij dat je in ons Chiroteam zit.

Succes!

"Hallo, ik ben de nieuwe!"

Zullen ze mij aanvaarden? Zal mij thuis voelen in de leidingsploeg? Mag ik wel mee op café? Natuurlijk wel. Hier alvast enkele tips om je intrede te maken in de leidingsploeg!

Hoe moet ik dat allemaal rond krijgen?

Met de leidingsploeg organiseer je allerlei activiteiten: een Chironamiddag, een leidingskring, een fuif, een groepsbevorderende activiteit, enz. Als nieuwe leiding weet je nog niet wat er allemaal op je af zal komen. Hier alvast enkele tips om dat allemaal te combineren!

Een geslaagde Chironamiddag

'Wat gaan we doen?' Ongetwijfeld de meest gestelde vraag van je leden. Je zal wel al gemerkt hebben dat improviseren niet altijd vanzelfsprekend is. Geen nood, met een goede voorbereiding maak je daar korte metten mee.

Welk type leiding ben jij? Doe de test!

Je hebt waarschijnlijk genoeg leid(st)ers gehad om te bedenken welke types er zijn. De creatieve leidster (ik kom elke week verkleed naar de Chiro), het gewoontedier (na vier uur is 't verstoppertje), de democratische leidster (wat willen jullie doen?), en de principiële leider (de regels zijn de regels). Welk type leiding ben jij nu? Doe deze test en krik je zelfkennis op.

Een spel begeleiden

Yes, een superleuk spel verzonnen! Maar dat is nog maar het halve werk. Dan volgt het moment dat je leden het effectief gaan spelen en dat jij het gaat begeleiden. Hier vind je vijf bouwstenen die je helpen om tot een geslaagde activiteit te komen. Gebruik VOWAS als ezelsbruggetje om ze te onthouden.

Mag da? Da ni!

Er zijn situaties die zo vaak voorkomen dat het wel lijkt alsof ze oké zijn. Maar nee, ze zijn niet oké. Een overzicht.

 

Moeilijke situaties in de praktijk

Plots zit je in een moeilijke situatie en het is niet makkelijk om daar goed op te reageren. Geen nood! Dat is volkomen normaal. Blijf rustig en gebruik je gezond verstand. Hier vind je alvast een aantal voorbeelden en concrete tips over wat je wel en niet kan doen.

Activiteiten voor elke afdeling

Van ribbel tot aspi; wat zijn goede activiteiten? Houd altijd rekening met de leeftijdsgroep om een passende activiteit te organiseren.

Handle with care

Elk lid is anders en heeft een andere aanpak nodig. Een kind met ADHD geef je een actieve rol in het spel, aan iemand met een autismespectrumstoornis leg je uit waarom je verkleed bent, en een lid met een migratieachtergrond begrijpt misschien nog niet zo goed Nederlands. Ziehier enkele handvaten.

Chiro doe je veilig

Als leiding ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je leden en jezelf. Hier enkele veel voorkomende situaties.

Meet the parents

Ja, jouw leden zijn het dierbaarste 'bezit' van hun ouders. En ja, je zal zorg dragen voor hen. Maar hoe kan je ouders daarvan overtuigen? Tips over communicatie met ouders vind je hier. 

Pesten voorkomen

De beste manier om pesten aan te pakken: pesten voorkomen. Maar hoe beginnen we daar aan? Met deze negen tips kan je werken aan een omgeving die pesten geen kans geeft!

Extra handige links