Dubbelpunt sprak met Tina, Youssra, Wouter en Sandrien: voor het eerst voorzitters van de Chiro

Dubbelpunt sprak met Tina, Youssra, Wouter en Sandrien: voor het eerst voorzitters van de Chiro

voorzitters van de Chiro

'Voorzitter zijn is vooral heel veel goesting hebben.  Al de rest kun je leren'

 

Zoals je misschien al ergens had horen waaien, heeft de Chiro vier (!) voorzitters. Een kwartet supergeëngageerde vrijwilligers die zo gebeten zijn door de Chiromicrobe dat ze zowat elke wakkere seconde van hun dag vullen met nieuwe inzichten, ideeën en vooral vergaderingen voor de Chiro.  Drie van hen zijn sinds dit jaar nieuw in het vak en nog een klein beetje groen achter hun oren.  Hun eerste keer, en de zoektocht naar de nieuwe voorzitter, daar willen wij uiteraard alles over weten.

Door Annelies en Evelien

 

DUBBELPUNT: Kunnen jullie kort even uitleggen wat dat betekent, voorzitter zijn van de Chiro?

Wouter: Kort samengevat zijn wij eigenlijk 'de groepsleiding van de grote Chiro'.

Tina: We zitten onder andere de Chiroraad en het Chiroforum voor, dat zijn twee vergaderingen waar afgevaardigden zitten van de verbonden en de andere nationale ploegen.  Op de Chiroraad beslissen we met alle ploegen samen over de richting die we met die Chiro uit gaan.  Dat gaat van kleine dingen tot grote inhoudelijke beslissingen die invloed hebben op alle Chirogroepen.

Wouter: Een heel praktisch voorbeeld van zo'n beslissing is wat het jaarthema zal zijn.  Verder bekijken we als voorzitters hoe we het beleid kunnen beïnvloeden.  En of we reageren op bepaalde dingen die in de media komen, en hoe we dat dan gaan doen.  Enfin, als wij daar tijd voor hebben, anders neemt de persdienst dat voor zijn rekening.  Want soms moet het gewoon supersnel gaan.

Youssra: Zeker als het bijvoorbeeld gaat over jeugdbeleid, dan proberen we daar zo snel mogelijk iets over te zeggen.  We bekijken dan wie daar zo'n beetje het meest over te zeggen heeft, en verdelen dan de rollen.

Wouter: En verder is het voornaamste vooral om de dingen aan de gang te houden.  Zien dat alles blijft lopen, dat is de kern denk ik.

 

DUBBELPUNT: Voor drie van jullie is dit het eerste jaar als voorzitter.  Bevalt jullie dat?

Tina: We hadden het er onlangs nog over, dat we eindelijk beginnen te zien dat we dingen kunnen veranderen.  Als voorzitter zit je in zoveel vergaderingen, en nu pas begin ik een overzicht te krijgen van wat er allemaal wordt aangehaald, wat belangrijk is voor de jeugdbeweging en hoe we zelf ook effectief dingen kunnen veranderen.  Het duurt wel even voordat je er helemaal in geraakt, maar nu begin ik zo de verbanden te zien en dat vind ik wel fijn.

Youssra: Ik heb hetzelfde gevoel: pas nu begin ik het verhaal te zien in wat er allemaal aan de gang is.  Maar het duurt dus wel eventjes voordat je dat punt bereikt.  En zoals Tina zegt: je beseft dat je echt wel dingen kan veranderen en stap voor stap voel je ze ook, die verandering.

Wouter: Ik denk dat het daarom ook goed is dat we niet een volledig nieuwe ploeg zijn, maar dat Sandrien nog een extra jaar aan haar voorzitterschap heeft vastgeplakt.  Daar leer je veel van.

 

 

'Veel vrijwilligers doen echt zeven dingen tegelijk voor de Chiro' 

 

DUBBELPUNT: Jullie zijn nu voor het eerst voorzitter van de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen.  Zijn er nog andere dingen die jullie voor het eerst gedaan hebben in de Chiro?

Sandrien: Een activiteit van begin tot einde organiseren.  Eerst gaat dat over het bivakprogramma, maar later ook over een ouderavond of een fuif.  Eerst alles regelen, om dan achteraf te zien dat het goed was.  Ik kan me niet inbeelden dat ik dat op school of ergens anders gedaan zou hebben.

Youssra: Bij mij is het, sinds ik voorzitster ben, de eerste keer dat ik zo echt drie avonden per week niet thuis ben.  Ik ben sowieso altijd bezig geweest met andere dingen, maar zo weinig ben ik nog nooit thuis geweest. (lacht) En nog een eerste keer: spreken voor ik-weet-niet-hoeveel mensen!  Dat is best moeilijk.

Sandrien: Wat ik ook leerde in de Chiro: om op mensen af te stappen.  Je gaat bijvoorbeeld mee op cursus en daar zijn een hoop mensen die je niet kent.  Maar omdat je daar allemaal voor hetzelfde bent en hetzelfde leuk vindt, is het minder moeilijk om contact te leggen.  En vanaf dan is het ook makkelijker om dat buiten de Chiro te doen.  Ik zie dat bijvoorbeeld op mijn werk, dat ik veel gemakkelijker met onbekenden een gesprek aanga.

Wouter: Omdat ik al vanaf mijn zesde in de Chiro zit, heb ik er wel heel veel dingen voor de eerste keer gedaan.  Maar toch heeft het geduurd tot mijn derde jaar leiding voor ik als enige van onze groep op een Chirocursus durfde te gaan.  Ik kom uit een hele grote Chirogroep, en je was altijd wel met wat volk op een evenement of cursus.  Maar toen ik voor het eerst alleen op Expressieweekend ging – niemand anders wilde mee – was dat eigenlijk heel plezant.  Op de een of andere manier mengde ik me daar beter met de rest, en stond ik sterker in mijn schoenen.  En op de radio komen, dat heb ik ook voor het eerst in de Chiro gedaan! (lacht)

 

DUBBELPUNT: Wat vinden jullie het leukste aan voorzitter zijn?

Tina: Dat je zoveel mensen leert kennen, en je netwerk zich zo uitbreidt.  Dat politici je aanspreken op een evenement met: “Hallo, ik heb gehoord dat jij voorzitter van de Chiro bent.”  Dat vind ik echt fijn, dat mensen je aanspreken om een inhoudelijke discussie te voeren of je mening te vragen.  Zo voel je je geapprecieerd.

Youssra: Daar ben ik het mee eens.  Op die manier voel je je gewaardeerd als voorzitter.  En ik vind het ook altijd leuk als ik met mijn team kan samenzitten, zoals vandaag.

Wouter: Ik vind het ook heel fijn om met een heleboel gemotiveerde mensen te mogen samenwerken.  Iedereen gaat er hier voor honderd en in de meeste gevallen zelfs voor driehonderdvijftig procent voor.  Veel vrijwilligers doen echt zeven dingen tegelijk voor de Chiro.  Je komt heel weinig mensen tegen die maar één ding voor de Chiro doen.

Sandrien: Dat van mij sluit daarbij aan.  Ik was gisteren op Animatorcursus bij verbond Reinaert om een beetje uitleg te geven over de Chirostructuur.  Er zaten tamelijk wat aspi's bij, en je zag iedereens mond openvallen van 'amai, is dat allemaal Chiro?'.  Daarna kwam er iemand vragen hoe hij daaraan kon meedoen.  En dan ben ik zo blij dat er altijd weer mensen mee zijn in dat verhaal, want zij zijn nodig om dat mee waar te maken.

 

DUBBELPUNT: Voor Sandrien is het haar laatste jaar als voorzitster.  Hoe zoeken jullie naar opvolging?

Sandrien: Iedereen mag zich kandidaat stellen!  De belangrijkste voorwaarde is dat je er heel veel zin in moet hebben.  Al de rest kun je leren.  De Chirostructuur, een agenda opmaken, een vergadering voorzitten: al doende leer je dat.  Maar als je geen goesting hebt om voorzitter te worden, dan zul je dat nooit graag doen.  Je moet je echt willen smijten.

Wouter: We gaan op zoek door zoveel mogelijk te zeggen dat we op zoek zijn.  Zoals hier nu. (lacht) Het is dan ook heel makkelijk om je kandidaat te stellen, daarvoor moet je gewoon surfen naar chiro.be/voorzitterworden.

 

De kandidaturen zullen na dit gesprek vast volgen.  Bedankt voor dit fijne gesprek!