Neem ook eens niet leden mee op kamp #IedereenMee

Neem ook eens niet leden mee op kamp #IedereenMee

'Je wil toch dat iedereen die tien fantastische dagen op kamp kan beleven?'

Als Chirogroep kun je je kamp openstellen voor kinderen en jongeren die om de een of andere reden de weg naar de Chiro (nog) niet gevonden hebben.  Dat is een uitdaging die je met je leidingsploeg en partners uit de buurt aangaat.  Sander van Chiro Bart en Sam van Chiro Sint-Jan-Vianney vertellen hoe zij dat de voorbije zomers aangepakt hebben.

Door Annelies

 

DUBBELPUNT: Waarom hebben jullie beslist om mee te doen aan het project?

Sander: De toenmalige leidingsploeg vond de continuïteit van onze groep heel belangrijk en wilde investeren in ledenwerving.  Het kamp openstellen leek daarom een goed idee.  Zo kunnen kinderen de Chirosfeer helemaal ervaren.  En natuurlijk leuk om te zien dat ze dan ook enthousiast en vol ongeduld aan de Chiropoort stonden in september!

Sam: Toen we hoorden over het project hebben we dat eerst besproken op de leidingskring.  De regels over wie wel of niet mee mocht op kamp waren sowieso onduidelijk bij ons – iedereen die ooit naar de Chirowerking kwam, mocht eigenlijk mee.  En het leek ons een project waar onze groep enkel mee kon winnen.  We hebben dus helemaal niet getwijfeld om mee te doen.

 

DUBBELPUNT: Hebben jullie daarvoor regels moeten omgooien?

Sam: Een regel bij ons was dat kinderen toch zeker al voor de paasvakantie naar de Chiro geweest moesten zijn om mee op kamp te mogen gaan.  Maar op die regel maakten we al verschillende uitzonderingen, dus de facto maakte dat helemaal geen verschil.

Sander: Onze groep is niet zo groot, dus we zijn blij dat ieder kind dat wil mee op kamp kan.  Ledenstops of regels die zeggen of je wel of niet mee op kamp mag, zijn bij ons niet aan de orde.  We zijn ons ervan bewust dat een aantal leden moeite hebben om tijdens het jaar naar de werking te komen, maar dan zijn wij alleen maar meer dan blij als we net hen mee krijgen op kamp.

 

DUBBELPUNT: Ervaren jullie soms weerstand in jullie leidingsploeg?

Sander: Bij de evaluatie bespreken we ook altijd het 'Iedereen Mee Op Kamp'-project.  Soms zit er in onze ploeg een nieuwe leider of leidster afkomstig van een andere Chirogroep die het concept niet kent.  Zij stellen zich dan vragen zoals: “Maar dan komen die terecht in een groep die ze niet kennen?” of “Gaan die dat wel leuk vinden?”.  Maar eigenlijk kan de 'ervaren' leiding hen dan heel snel geruststellen.

 

DUBBELPUNT: Wat zijn de voordelen van 'Iedereen Mee Op Kamp'?

Sander: Je kunt er een eventueel ledentekort mee opvangen, en de kinderen in je buurt toch bereiken.

Sam: Inderdaad.  Je kunt kinderen die nieuw en niet zo makkelijk te bereiken zijn toch laten proeven van wat Chiro is.  Zelfs al blijven ze daarna niet in de Chiro, dan heb je hen toch tien fijne dagen bezorgd.  Ook voor je andere leden kan het leerrijk zijn in contact te komen met kinderen met een andere achtergrond.

Sander: En nog een ander voordeel dat wij ervaren hebben: je kunt ook kinderen van andere Chirogroepen mee op kamp nemen.  Soms komen de vaste kampdata van hun eigen groep niet uit en kunnen ze met ons de kampkriebels toch ervaren.  Het blijft ook altijd een leerrijke ervaring.  Zo heb je vaak andere benamingen voor spelletjes, andere liedjes of tafelmomentjes, enz.  Andersom hebben wij ook een lid dat door de vakantieregeling van gescheiden ouders niet met ons mee op kamp kan.  Maar sinds een 'collega-groep' uit de buurt ook meedoet met ‘Iedereen Mee Op Kamp’ kan ook zij genieten van tien dagen slapen in een tent.

 

DUBBELPUNT: Waarom zouden andere Chirogroepen ook moeten meedoen?

Sander: Als Chirogroepen het op één vlak allemaal met elkaar eens zijn, is het wel dat we zoveel mogelijk kinderen op zondag een fantastische dag willen laten beleven én in de grote vakantie een bangelijke kamp.  Als we nog meer kinderen een fantastisch bivak willen laten beleven, dan kan dat alleen maar door samen de handen in elkaar te slaan en met z'n allen iedereen mee te nemen op kamp!

Sam: Chiro kan en moet er voor iedereen zijn.  ‘Iedereen Mee Op Kamp’ zorgt ervoor dat je daar met je leidingsploeg actief mee aan kunt bouwen.  Je biedt al het goeds van Chiro in een snelcursus aan, en bezorgt kinderen tien topdagen in een veilige omgeving.  Je breidt je ledenbestand en je ervaring als leiding uit.  Niets dan voordelen dus!

 

Wij zijn alvast overtuigd.  Merci voor het boeiende gesprek, Sander en Sam.

Wat is Iedereen Mee Op Kamp?

Het recept voor het zaligste kamp heb je al, dé beste leidingsploeg van het land, leden met veel goesting, en een heerlijk maf kampthema. Wordt het geen tijd om die zalige ervaring te delen met kinderen en jongeren die om de een of andere reden de weg naar de Chiro (nog) niet gevonden hebben, voor kinderen en jongeren in een kwetsbare positie?

Ga samen met ons op zoek naar hoe je hen mee kan pakken. Want ook zij verdienen mee te genieten van jullie episch kampgevoel! Een uitdaging die jouw leidingsploeg vast wel aankan.