Een Chirowebsite maken
Een Chirowebsite maken
Of je nu een nieuwe website wil maken of verandert van provider: op deze pagina ben je aan het juiste (web)adres! Wij zetten je op weg om een goede site te creëren waar ouders en leden vlot alle informatie vinden.
Mediaraven houdt ermee op
Omwille van technische en organisatorische redenen stopt Mediaraven met de ondersteuning van de Jeugdwerksites. Vanaf september 2025 zullen ongeveer 200 Chirogroepen geen beroep meer kunnen doen op de diensten van Mediaraven. Dat betekent concreet dat zowel je domeinnaam als je mailbox stopgezet zullen worden.
Wat vinden jullie terug op deze pagina?
- Info over het overzetten/aanmaken van ...
- een domeinnaam
- een mailbox
- bestanden
- Alternatieven voor Mediaraven
- Nuttige links
- FAQ's
Een domeinnaam overzetten
Tot en met september 2025 blijft je domeinnaam actief bij Mediaraven. Je kan jouw domeinnaam nu of wanneer de ondersteuning stopt, eenvoudig overzetten naar een nieuwe provider. Dat doen jullie simpel in vijf stappen:
- Surf naar DNS.be en vul je domeinnaam (bijvoorbeeld: chiroherenthout.be) in en klik op ‘Check beschikbaarheid’.
- Klik op ‘Toon gegevens’ bij je domeinnaam.
- Scroll naar beneden tot bij Transfercode.
- Klik op ‘Stuur transfercode’.
- Check in de tekst of je mailadres juist is en klik nogmaals op ‘Stuur transfercode’. Is je mailadres niet juist? Stuur dan een mailtje naar jeugdwerksites@mediaraven.be, zodat zij het kunnen aanpassen.
Wat gebeurt er als je voor 1/10/2025 jouw domeinnaam niet hebt overgezet naar een andere provider?
Je domeinnaam gaat bij de huidige provider vanaf de vervaldatum voor 40 dagen in quarantaine. Daarna wordt de domeinnaam automatisch vrijgegeven.
Waar let je best op bij het kiezen van een domeinnaamhouder?
- Kies iemand die je persoonlijk kent en verbonden is met de groep of vzw
- De gegevens moeten correct en actief zijn
- Zorg ervoor dat je in de toekomst ook nog toegang hebt tot het mailadres dat je opgeeft
- Nooit! Een mailadres opgeven dat de geregistreerde domeinnaam bevat. Want als er iets mis is met je domeinnaam, dan werkt dat mailadres ook niet meer.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is het eerste deel van een webadres.
Bv. https://chiro.be/spelletjes-en-liedjesà de domeinnaam is chiro.be
Vergelijk het met een huis. De domeinnaam van jouw website is als het adres van jouw huis. Iedere website heeft een eigen IP-adres, maar omdat dit adres lastig is om te onthouden, wordt er een domeinnaam aan gekoppeld. Wanneer je een domeinnaam in de adresbalk van je browser typt, gaat je browser op zoek naar de website van het bijbehorende IP-adres.
Een mailbox overzetten
Tot september 2025 blijven je mailboxen actief bij Mediaraven. Daarna kan je bij de overstap naar een nieuwe provider je mailboxen opnieuw instellen. Vergeet niet een back-up te maken, want je e-mails vanuit je mailbox bij Mediaraven verhuizen niet automatisch mee.
Om je e-mails te verhuizen naar een nieuwe provider heb je een mailprogramma nodig zoals Outlook, Apple Mail of Thunderbird. Maak in hetzelfde programma zowel je Mediaraven-mailbox als je nieuwe mailbox aan. Selecteer de e-mails die je wilt overzetten en kopieer ze naar de nieuwe mailbox.
Welke mailboxen zijn nog actief?
- PLESK-omgeving via deze link.
- Vul bij gebruikersnaam je JWS-nummer of mailadres in. Vul je wachtwoord in.
- Klik in de linker navigatiebalk op 'mail'.
- Ben je de login van je PLESK-omgeving vergeten? Contacteer Mediaraven via jeugdwerksites@mediaraven.be.
Bestanden overzetten
Wat met bestanden (zoals een PDF) die op je website staan? Mediaraven kan je een back-up bezorgen. Die kan je aanvragen via jeugdwerksites@mediaraven.be.
Een website bouwen
Voor je de lijst met potentiële websitebouwers doorneemt, denk je best eerst na over wat je precies zoekt in een website. De volgende vragen kunnen jullie op weg helpen:
- Willen we dat één persoon de site beheert, of moet alle leiding de site kunnen aanpassen? Indien dit laatste, wat dan precies? (bv. we willen dat alle leiding zelf wekelijkse activiteiten kan posten)
- Hoeveel budget hebben we jaarlijks hiervoor over?
- Willen we de mogelijkheid om zelf de website te ontwerpen, of nemen we een bestaande template? Wat willen we wel/niet kunnen aanpassen?
- Willen we ook ondersteuning om e-mailadressen en inboxen te beheren met onze website? Of lossen we dat op een andere manier op?
Er bestaan verschillende websitebouwers waar je zelf mee aan de slag kan. Sommige zijn betalend, andere zijn (bijna) volledig gratis. Check altijd goed de voorwaarden van elke tool. Een tool kan bijvoorbeeld goed werken voor jouw afdeling maar minder goed voor een andere afdeling. Onderzoek eerst jullie noden en wensen en probeer zeker verschillende tools uit.
Jeugdsite
Een nieuwe websitebouwer gericht op jeugdverenigingen. Jeugdsite is makkelijk te gebruiken, personaliseerbaar en biedt de mogelijkheid om voor elke afdeling een eigen pagina met bijbehorend account aan te maken.
Bij Jeugdsite kan je kiezen uit twee formules. Jeugdsite Standard kost 8 euro/ maand en Jeugdsite Pro kost 12 euro/maand. Meer info over Jeugdsite en de formules vind je op hun site.
Wix
Wix biedt een uitstekende drag-and-drop-editor voor websites. Je kan er beroep doen op een Nederlandstalige klantenservice, je hebt geen programmeerskennis nodig om een mooie site te maken en er is een ruime keuze aan templates en ontwerpen.
Er is een mogelijkheid om een gratis site aan te maken, maar de betalende formules van Wix bieden meer comfort. Meer info over Wix vind je HIER.
Voorbeeld: Chiro Moorsel maakt gebruik van Wix. Neem zeker eens een kijkje op hun website.
WordPress
Een andere gebruiksvriendelijke websitebouwer is WordPress. Ook hier kan je kiezen uit gratis of betalende templates. Door de plug-ins zijn de pagina's makkelijk aanpasbaar.
Voorbeeld: De site van Chiro Jokido is ontworpen met WordPress.
Squarespace
Squarespace is een alles-in-één-websitebouwer met een eenvoudige interface. De sjablonen zijn geschikt voor het maken van een website zonder technische vaardigheden.
GoDaddy
GoDaddy is een goede tool om een basiswebsite te bouwen. Je hebt de keuze uit verschillende formules.
Weebly
Weebly is een gebruiksvriendelijke drag-and-drop websitebouwer. Het biedt tools voor beginners om snel een blog op te zetten. Als je producten online wilt verkopen via je blog heb je de mogelijkheid om het Square-betalingssysteem toe te voegen.
Voorbeeld: De sites van Chiro Pollyanna Wachtebeke en die van Chiro Rosselaar.
Google Sites
Google Sites is een handige websitebouwer van Google. Zonder programmeerkennis kan je er een basiswebsite mee maken. Het platform is gratis en werkt perfect samen met andere Google-tools, zoals Google Drive en Google Maps.
Nomu Web Agency
Nomu Web Agency biedt een eenvoudige oplossing voor jeugdbewegingen die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke website. Ze regelen het ontwerp, de technische zaken zoals hosting en domeinnamen en geven bij oplevering een duidelijke handleiding. Alles wordt door hen geïmplementeerd, zodat jullie zorgeloos aan de slag kunnen.
Ordolio
Ordolio is een gebruiksvriendelijk platform die jeugdbewegingen wil ondersteunen bij dagelijkse administratie en communicatie. Je hebt functies als ledenbeheer, activiteitenplanning en financiële overzichten. Maar het is ook mogelijk om een eigen webshops of fondsenwervingen op te zetten.
Nuttige links
- Op de site van Scouts en Gidsen Vlaanderen vind je handige informatie terug over domeinnamen.
- Nog wat extra info over hoe je een website bouwt? Ontdek hier meer tips.
- De KLJ verzamelde ook heel wat informatie over het bouwen en overzetten van websites.
- Een Dubbelpuntartikel over EHBOC (Eerste Hulp Bij Online Communicatie).
- Je website GDPR-proof maken.
FAQ's
Hebben jullie vragen over Mediaraven of het opzetten van een nieuwe website? Stuur een mailtje naar communicatie@chiro.be en dan verzamelen we alles hier.