Bouwen aan vertrouwen binnen de Chiro

Bouwen aan vertrouwen binnen de Chiro

Een vertrouwenspersoon aanstellen binnen jouw Chirogroep heeft zeker en vast positieve effecten voor de hele groep. Dat kan perfect jullie VB, (oud-)leiding of een ouder zijn. Het is hun taak om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren voor iedereen binnen jouw groep. Maar wat houdt dat nu juist allemaal in?

Door Rijul

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is iemand die aangesteld is om beschikbaar te zijn voor jongeren, maar eventueel ook voor hun ouders of verzorgers, als een neutraal, vertrouwelijk en begripvol aanspreekpunt. Die persoon fungeert als een luisterend oor en staat klaar om te helpen bij vragen, zorgen, problemen of moeilijke situaties.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Vertrouwelijkheid en privacy

Alle gesprekken tussen de vertrouwenspersoon en de jongere moeten strikt en vertrouwelijk behandeld worden, tenzij er sprake is van een ernstige situatie waarin de veiligheid van de jongere in het gedrang komt. Het is de bedoeling om een veilige omgeving aan te bieden waarin ze vrijuit kunnen spreken zonder angst om veroordeeld te worden.
Als zo’n ernstige situatie zich toch voordoet, bijvoorbeeld bij grensoverschrijdend gedrag, is het raadzaam om hulp in te schakelen of zelfs de politie te contacteren.

Ondersteuning en advies

Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor aan jongeren en geeft vooral emotionele steun en advies. Vertrouwenspersonen binnen de Chiro zijn geen professionele hulpverleners. Wel kunnen ze jongeren helpen bij het vinden van oplossingen en doorverwijzen naar professionele hulp indien nodig. Een vertrouwenspersoon kan ook aanmoedigen om eigen kracht en vaardigheden te ontwikkelen. Als vertrouwenspersoon binnen de Chiro kan gewoon luisteren naar de problemen van je lid of groep al een enorme hulp zijn.

Preventie en bewustwording

Naast het oplossen of bespreken van problemen, speelt een vertrouwenspersoon ook een rol in het bevorderen van bewustwording en preventie van situaties zoals pesten, misbruik en discriminatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld workshops organiseren, educatieve spelen doen met de leden, enz.

Toegankelijkheid

Een vertrouwenspersoon is gemakkelijk benaderbaar en beschikbaar voor jongeren, ouders en andere betrokkenen. Ze kunnen aanspreekbaar zijn tijdens vergaderingen en Chiro-evenementen maar ook op sociale media, waardoor jongeren zich comfortabel voelen om hun zorgen te delen.

De impact van een vertrouwenspersoon

Als je een vertrouwenspersoon aanstelt binnen jouw Chirogroep, bijvoorbeeld jullie VB of oud-leiding, heeft dat zeker en vast verschillende positieve effecten.

  • Vertrouwen versterken: jongeren voelen zich veiliger en meer op hun gemak bij het delen van hun gedachten, zorgen en ervaringen binnen de Chiro.
  • Emotionele ondersteuning: jongeren kunnen emotionele steun krijgen tijdens moeilijke momenten in hun leven, waardoor ze veerkrachtiger worden.
  • Conflictoplossing: de vertrouwenspersoon kan helpen bij het oplossen van conflicten en het bevorderen van constructieve communicatie tussen jongeren.
  • Positieve groepscultuur: de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon draagt bij aan het creëren van een respectvolle en inclusieve groepscultuur, waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.

In een tijd waarin het welzijn van jongeren en hun veiligheid centraal staan, kan een vertrouwenspersoon een rol van onschatbare waarde vervullen!

Heb je zelf nood aan een gesprek of hulp bij een moeilijke Chirosituatie? Dan je terecht bij het Aanspreekpunt Integriteit van de Chiro via chiro.be/aanspreekpunt-integriteit-api.