Inclusief eten op kamp, hoe doe je dat?

Inclusief eten op kamp, hoe doe je dat?

“Hoe gaan jullie op kamp om met leden of leiding die bepaalde zaken niet eten wegens een speciaal dieet of overtuiging? Denk aan vegetarisch, veganistisch, halal of koosjer eten.”

 

Met deze vraag ging de Dubbelpuntredactie op zoek naar jullie ervaringen. Leden, leiding en kookouders – als experts ter zake – lieten ons meekijken achter de schermen in de keuken op kamp. Hoe pak je al die verschillende eetgewoonten aan? Is het haalbaar? En waarom is het belangrijk om er rekening mee te houden? Lees hier de meest terugkomende bezorgdheden en creatieve oplossingen om komaf te maken met jullie veggietrauma's of halalnachtmerries!

 

Door Stien en Lies

Is het haalbaar?

Een bezorgdheid die vaak terugkeert: “Is het wel haalbaar?” Een aantal kookouders vertellen dat ze graag met iedereen rekening willen houden, maar dat het soms moeilijk is om alles georganiseerd te krijgen. Met een kleine kookploeg voor een grote groep koken en vijf verschillende menu’s voorzien, is een heel karwei.

 

Als oplossing daarvoor kan je extra werkkrachten optrommelen die mee willen koken op kamp, eventueel mensen die de 'speciale' eetgewoonten voor hun rekening willen nemen. Ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een aantal keer voor iedereen een vegetarische maaltijd te voorzien. Zo moet je automatisch al één menu minder apart klaarmaken.

 

Bij koosjer eten werk je met een aparte keuken, wat het lastiger maakt om te realiseren op een kamp. Het is belangrijk, in alle situaties, om met ouders en leden zelf altijd te bekijken wat er mogelijk is. Zij hebben gegarandeerd al eerder zulke situaties gekend op school of bij een andere hobby waarbij er naar een oplossing gezocht moest worden.

Eten mag geen drempel zijn

85% van alle respondenten vindt het belangrijk om rekening te houden met andere eetgewoonten op kamp. Waarom? Omdat iedereen zich in de Chirogroep thuis zou moeten voelen. 

“De Chiro is voor velen een tweede thuis. Door hen die optie te geven, groeit dat thuisgevoel ook sneller op kamp.” (leiding Chiro Gits)

 

Op veel kampen worden er dan ook aparte maaltijden of menu's voorzien die rekening houden met andere eetgewoonten. Enkele kampen vragen dan weer om zelf vervangproducten te voorzien. Toch betaal je uiteindelijk voor een kamp en heb je als persoon met andere eetgewoonten evenveel recht op die maaltijd als iemand anders. 

“Het is een kleine moeite om die producten te voorzien, maar het betekent voor die persoon vaak heel veel.” (leiding Chiro Saleghem)

 

Velen onder jullie wijzen op het belang van toegankelijkheid: “Het is de bedoeling dat iedereen zich thuis voelt op kamp, dus het lijkt me logisch dat je daar rekening mee houdt, zodat zoveel mogelijk leden ook mee willen op kamp. Het feit dat iemand moslim is en halal eet, zou geen drempel mogen zijn om niet mee gaan.” (kookploeg)

“Het is voor ons als kookploeg iets meer werk, maar het is daarvoor dat we er zijn. En het is mooi dat je jongeren zich echt thuis kan doen voelen door een kleine aanpassing.” (kookploeg)

Tips voor op kamp

Veggiedag

Veel Chirogroepen kiezen voor een vaste veggiedag op kamp. Door grotere hoeveelheden van bv. vleesvervangers aan te kopen, kan je vaker profiteren van bulkkortingen. Daarnaast is het voor personen die 'anders' eten leuk dat iedereen eens eet zoals zij, en ze dus niet de vreemde eend in de bijt zijn. Ook een vegan- of halaldag kunnen een leuke afwisseling zijn. Verandering van spijs doet eten! En dan merken ze ook eens dat halal niet noodzakelijk iets anders is dan wat ze dagelijks eten.

Stel vragen aan ouders en leden

De kans dat iedereen in je kook- of leidingsploeg expert is inzake veganistisch of halal eten is klein. Vaak lijkt de aanpassing moeilijk of onhaalbaar omdat ze onbekend is. Laat je daardoor niet afschrikken! Ga in gesprek met de ouders en/of de leden zelf om te ontdekken hoe zij dat aanpakken. Door betrokkenheid te tonen, geef je hen bovendien een geruststellend gevoel.

Stel een verantwoordelijke aan

Verschillende kookploegen werken met een verantwoordelijke voor de speciale eetgewoonten. Binnen de kookploeg kan die verantwoordelijke zich op voorhand verdiepen in wat die eetgewoonten inhouden en al aanpassingen maken bij de opgestelde menu's.

Werk met lijsten

Koken voor een heel kamp kan al eens chaotisch zijn: rennen met potten en pannen om alles op tijd klaar te hebben. Op zulke drukke momenten kun je al eens vergeten dat er nog een extra pot spaghettisaus gemaakt moest worden. Werken met lijsten in de keuken en bij het opdienen helpt het overzicht te behouden.

Extra lief in de ogen van je favoriete kok kijken

Uit al jullie lovende berichten horen we dat veel kookouders en kookploegen al heel wat doen om met speciale eetgewoonten rekening te houden en dat jullie dat ook ten zeerste appreciëren. Vergeet hen daarom niet af en toe een pluim te geven voor al dat werk en hen extra lief in de ogen te kijken (voor een extra dessertje). Werkt al-tijd! ;-)