Een Chironamiddag zonder voorbereiding?!

Een Chironamiddag zonder voorbereiding?!

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. “Wat spelen we vandaag? Goh, geen idee! Moest jij geen programma maken? Of was ik het?” 
Een Chirozondag zonder een voorbereid programma is geen ramp. Wij lijsten een aantal pro's en contra's op.

Door Maud en Lies

PRO'S


Je kan van de gelegenheid gebruikmaken om de creativiteit en fantasie van de leden te gebruiken. Je begint bij een simpel spel en vraagt hoe zij het moeilijker of spannender zouden maken. Op die manier speel je het spel anders dan je gewend bent.

Als je geen programma voorbereid hebt, heeft je creatieve geest de kans om zich volledig te laten gaan. Met de simpelste stukken materiaal kan je het leukste spel bedenken! En dat leidt dan weer vaak tot erg grappige situaties. Speel eens voetbal met een stuk prei. Of speel een potje pingpong met twee steelpannen. Het trekt zowel je leden als jezelf uit je comfortzone!

Door onvoorbereid te spelen kan je extra inspelen op de noden van je leden. Willen de leden eerder een rustig spel spelen? Of eerder een ruig spel? Op die manier hou je rekening met waar de leden zelf zin in hebben.

Tegenover een goed voorbereid programma staat vrij spelen. Vrij spelen kan heel wat voordelen bieden. Een middagje de kinderen zelf laten kiezen, is helemaal geen slecht idee. Je werkt in je Chirogroep namelijk met heel wat verschillende kinderen met elk hun eigen noden. Vrij spelen wil niet zeggen: doe maar wat. Geef met de leiding impulsen en prikkel hun fantasie.

 

CONTRA


Als je geen spel hebt voorbereid, ben je uiteraard beperkt in je materiaal. Je kan enkel gebruiken wat jullie zelf in de Chirolokalen hebben staan en dat nog niet meegenomen is door een andere afdeling.

Als je niet hebt nagedacht over wat je wil doen, kan je snel terugvallen op eenvoudige spelletjes als paard-en-ruiter en tik-tak-boem. Vermijd dat en geef er toch telkens een leuke twist aan.

Onvoorbereide programma's leiden weleens tot dode momenten. Zorg ervoor dat leden zich niet gaan vervelen in die dode momenten. Onvoorbereide programma's mogen niet leiden tot een middag vol gaten.

Niet iedereen kan zomaar een programma uit hun duim zuigen. Daarnaast kan de creativiteitsmeter weleens onder nul zakken. Dat is geen ramp, maar wel iets om rekening mee te houden. Een goede oplossing daarvoor is een ideeënbus waarin de leden zelf briefjes met spelletjes of activiteiten kunnen stoppen. Is de creativiteit even op bij de leiding? Trek dan een briefje uit jullie ideeënbus en laat het lot beslissen wat jullie zondagmiddag doen!