Ik ben de x in m/v/x

Ik ben de x in m/v/x

Het thema van deze dubbelpunt is M/V/X. Ik trok erop uit om te ontdekken wat de X inhoudt en hoe de ervaring van iemand die zich niet als M of V identificeert binnen Chiro is. Al snel kwam ik in contact met Marthe Laureys, die diehard Chirolid, Chiroleiding en gewester was.

Door Désirée van de Groepsleidingscommissie

Marthe Laureys is 23 jaar en studeert journalistiek aan de VUB. Marthe zat van hun 6 jaar tot hun 21 jaar in de Chiro. ‘Hun’? Marthe identificeert zichzelf als non-binair. Dat betekent dat die zich niet identificeert als man of vrouw, maar als iets daartussen. Daarom heeft Marthe ook het liefste dat mensen de voornaamwoorden 'die' en 'hun' gebruiken om over hun te praten.

Tijdens hun Chirotijd kwam Marthe uit de kast als lesbisch en ging die overcompenseren door zich erg mannelijk te gaan kleden. Toch dekte ‘lesbisch’ voor Marthe de lading niet. In Gent kwam die in contact met de Queercommunity en ontdekte zo dat non-binariteit beter bij hun paste. Echt uit de kast komen als non-binair heeft Marthe niet gedaan, maar langzaamaan verving die de voornaamwoorden 'ze' en 'haar' door 'die' en 'hun'. In het begin gebruikte Marthe die nog door elkaar, maar recent besloot die om volledig over te schakelen op 'die/hun', om zo verwarring uit te sluiten. De voornaamwoorden waren voor hun nooit echt een punt, maar Marthe merkte dat anderen nog altijd naar hun verwezen als vrouw en dat was niet hoe die zichzelf voelde.

Marthe maakte van mopjes nooit een spel, maar die voelde zich altijd wel een beetje anders


De Chirotijd van Marthe was superleuk. Marthe was lid en leiding bij Chiro Samjolé in Zelzate en zat twee jaar bij gewest Grenskant. Chiro Samjolé is een meisjesgroep. Marthe begrijpt het argument dat een niet-gemengde werking zijn charme heeft en dacht er niet echt over na toen die zelf in de Chiro zat. Nu vindt die gemengde groepen wel beter. Dat is ook de toekomstvisie die Marthe voor Chirogroepen heeft. Tijdens hun tijd in Chiro Samjolé identificeerde Marthe zich nog niet als non-binair, maar was die wel al uit de kast als lesbisch. In het begin bezorgde dat Marthe wat angst. Zo stelde die hun groepsgenoten bijvoorbeeld de vraag of het nog oké was dat die samen douchte met hen. Hun groepsgenoten vonden het geen enkel probleem. Marthe bleef Marthe, zoals die altijd geweest was en samen douchen gebeurde al sinds het begin van hun Chirotijd. Waarom zou dat nu ineens moeten veranderen?

Van mopjes maakte Marthe nooit een spel, die lachte altijd mee. Die voelde zich nochtans wel altijd een beetje anders. In de gewestperiode begon dat meer en meer te spelen. Deels daarom besloot Marthe het gewest te verlaten, naast het feit dat tijdsgebrek ook de kop opstak. Achteraf heeft Marthe spijt dat die nooit iets gezegd heeft over opmerkingen of grappen die gemaakt werden. Die vond het de discussie die misschien zou ontstaan niet waard. Hun gewesttijd was leuk, maar langzaamaan werden Chiro en LGBTQ voor Marthe twee verschillende werelden.

Gescheiden Chirogroepen blijven voor Marthe wel een struikelblok. In een gemengde groep kunnen zowel m, v als x terecht.


De Chiro wordt langzaamaan genderinclusiever. Zo worden de functiebenamingen in vacatures voor Chirojeugd Vlaanderen tegenwoordig vergezeld door het label 'm/v/x'. Marthe is daar enorm voorstander van. Dat is een eenvoudige aanpassing die veel betekent volgens hun. De gescheiden groepen blijven wel een beetje een struikelblok. Wat als iemand uit de groep transgender is? Moet je dan van groep veranderen? Marthe vindt gemengde groepen dus veel inclusiever. Zowel m, v als x kunnen in die groepen terecht. Het samengaan van jongens- en meisjesgroepen kan problemen en wrevel met zich meebrengen, maar uiteindelijk zijn er alleen maar voordelen volgens hun.


Wat neem ik mee uit het fijne gesprek dat ik met Marthe had? De Chiro wordt alsmaar inclusiever, maar er is nog werk aan de winkel. Wat op het eerste gezicht als grapje bedoeld is, kan diep kwetsen. Er wordt over gender veel gepraat, maar er is nog altijd veel onwetendheid. De Chiro moet een plek zijn om je te amuseren met je vrienden en waar je kan zijn wie je bent.

Chiro @ Pride!

Stap mee met de Chiro tijdens de Pride! Toon dat de Chiro er voor iedereen is, steun je Chirovrienden die een coming-out deden of kom om te tonen dat er helemaal niets mis mee is! De Pride is een groot feest met leuke Chiromensen en tegelijkertijd maak je een sterk statement. Door de coronamaatregelen is de pride in Brussel uitgesteld naar eind augustus. Youthwork@Pride – waar me ons met de Chiro bij aansluiten - bekijkt momenteel of we zullen meelopen op de Pride in Antwerpen begin augustus of die in Brussel eind augustus. Van zodra we hier meer over weten vind je alle informatie op onze Pride webpagina.