Top vijf favoriete brainstormtechnieken van leiding

Top vijf favoriete brainstormtechnieken van leiding

Zo'n superzot spel uit je mouw schudden, hoe doe je dat? Voor sommigen gaat het vanzelf. Anderen moeten even opwarmen voor ze de nodige creativiteit vinden. Een brainstorm is ideaal om een vernieuwend spel te bedenken. Met deze vijf technieken lukt het ongetwijfeld!

Logo Accu

Change it for the better


Weinig tijd? Kies een bestaand spel, zoals tikkertje, en verander enkele elementen. Makkelijk, en die “nu alweer?” blijft achterwege. Een andere inkleding: motorrijders worden door de politie (de tikkers) op de hielen gezeten. Een extra spelregel: de motorrijders komen uit twee verschillende bendes. Als iemand van de andere bende getikt wordt, kan je hem of haar naar de gevangenis sturen in plaats van bevrijden. Om iemand uit de gevangenis te krijgen, moet je eerst door twee hoepels kruipen. Ga zo maar verder en plots is dat klassieke spel helemaal anders.

Materiaalmadness


Ga voor de materiaalkast of in je materiaalkot staan, kies vijf voorwerpen en gebruik die als basis voor je spel. Je Chirogroep is sowieso in het bezit van heel wat verborgen 'schatten”. Strijd om de gouden wc-borstel terwijl je je voortbeweegt op telefoonboeken. Kan je met een pingpongbal iemand raken van het andere team? Dan moet die speler een wasspeld op zijn of haar gezicht zetten, behalve als die in het bezit is van de kogelstootbal.

Woordenstorm


Kies een willekeurig woord uit het woordenboek en schrijf dat op een flap. Bijvoorbeeld: Alstroemeria. Klinkt als een klein dorp in Roemenië waar er heel wat mythische wezens wonen. Op een dag wordt de lokale priester vermoord. Wie heeft het gedaan? En zo ontstond het spel Aalstroemenia voor Krinkel 2013.


P.S.: De alstroemeria een bloem.

Bloemassociatie


Start met een woord op een flap en vorm een ketting van associaties. Zomer - water - vis - Nemo - Dory - geheugenverlies - muggengeheugen - West-Vlamingen - ondertiteling - ...
Zoek tussen alle associaties woorden die je helpen om een thema en actie te bepalen.

Bijvoorbeeld: elke ploeg duidt een West-Vlaming aan. De andere ploeg moet die speler ondertitelen. De spelers kunnen de ondertitelaars tegenhouden door hen geheugenverlies te geven. Dat doe je door de ondertitelaar te raken met een vis. En ga zo maar voort.

Alfabetbrainstorm


Nood aan een lijst met losse spelletjes? Ga met wat leiding bijeen zitten en zoek een spelletje voor elke letter van het alfabet.

Ga zeker en vast samen met je medeleiding aan de slag. Wil je nog meer brainstormtechnieken ontdekken en de zotste spelletjes uittesten? Dat kan allemaal tijdens Accu, de Chirocursus voor wie écht leiding wil worden.