Vrienden onder elkaar

Vrienden onder elkaar

 

“Bij ons geldt een groot zeg-wat-je-denkt-gevoel”

Waarschijnlijk heb je het al eens gemerkt wanneer je met een andere Chirogroep in gesprek gaat: elke groep heeft zijn eigen gebruiken, rare gewoonten en afspraken. Vandaag wisselen we met vier leidingsploegen uit over gewoonten en afspraken over privacy in hun lokale Chirogroep.

Door Désirée

 

Foto: Chiromeisjes H. Antonius

 

Zondag primeert

Dubbelpunt: Allereerst, met wie hebben we de eer?

Chiro OLV: Ik ben Katrien Stas, al vijf jaar groepsleiding! Wij zijn een meisjesgroep.

Chiro Breendonk: Mijn naam is Ellie Van Boom en ik ben al vijf jaar leiding. Wij zijn officieel Chiro Sint-Leonardus (jongens) en Chiro Sint-Lutgardis (meisjes). Op papier zijn we apart, maar onze Chirowerking is gezamenlijk.

Chiro Berkenbos: Wij zijn Helena Ceunen en Gitte Claes. Onze Chirogroep is gemengd.

Chiromeisjes H. Antonius: Ik ben Ninke Vandyck en ik begin in september aan mijn vierde jaar als leidster. Wij zijn een meisjesgroep.

Dubbelpunt: Privacy interpreteren we heel breed. Hoe kijken jullie naar 'vrije tijd buiten de Chiro'? Wanneer moet leiding aanwezig zijn en wanneer zijn jullie flexibeler?

Chiro OLV: We hebben altijd wel wat moeilijkheden met welke uitzonderingen aanvaardbaar zijn en welke niet op het vlak van aanwezigheid en deadlines. We delen de enkele momenten dat we verwachten dat iedereen aanwezig is al vroeg mee zodat iedereen die vrij kan houden. Velen onder ons lukt het al jaren om niks te plannen op belangrijke momenten, voor anderen blijft het moeilijk. We hebben nog geen adembenemende oplossing hiervoor gevonden, maar laten het wel duidelijk merken wanneer we een afwezigheid niet appreciëren.

Verder hebben we elke vrijdagavond leidingskring waar je aanwezig moet zijn. Hier kunnen belangrijke verjaardagsfeestjes of schoolgerelateerde zaken een uitzondering zijn. Babysitten, werken of op café gaan telt echter niet.

Chiro Breendonk: Op zondagen er zijn primeert voor ons, daarnaast worden evenementen als belangrijker gezien dan de wekelijkse vergaderingen. Het verslag wordt doorgemaild zodat afwezigen op de hoogte zijn.

“Velen onder ons lukt het al jaren om niets te plannen op belangrijke Chiromomenten, voor anderen blijft het moeilijk”

Chiro Berkenbos: Op planningsweekend bespreken we het 'engagement', inclusief de afspraken over afwezigheden en dergelijke. Die afspraken worden jaarlijks opnieuw doorgenomen en aangepast samen met de nieuwe leidingsploeg.

Chiromeisjes H. Antonius: Wij vergaderen om de twee weken en hebben vijf tot zes evenementen. Hier wordt verwacht dat je er altijd bent, maar er zijn uitzonderingen zoals school en familiale omstandigheden. Bij 'andere plannen' of 'geen zin' is er een systeem met drie jokers. Als je dan nog eens afwezig bent zonder geldige reden is het “Komen eten” spelen voor de hele leidingsploeg. Over het algemeen horen we bij ons wel dat de Chiro echt veel tijd inneemt door de evenementen voor te bereiden en doordat onze vergaderingen altijd wel best lang zijn. Je moet er natuurlijk ook wel iets voor over hebben ...

Foto: Chiro Breendonk

 

Dia-avond

Dubbelpunt: Dat zijn al interessante verschillen. Fotogebruik valt ook onder privacy. Hoe gaan jullie daarmee om?

Chiro OLV: Op ons inschrijvingsformulier stellen we de vraag: 'Zie jij je kind graag verschijnen op onze sociale media?’ We brengen de afdelingsleiding ervan op de hoogte wie er niet op de foto mag. Op groepsfoto's of filmpjes zetten we een smiley over die gezichtjes. Willen de ouders toch een foto met hun kind op, dan sturen we die naar hen persoonlijk door. Dat geldt ook voor de aftermovie.

Chiro Breendonk: Bij onze inschrijving kan je enkel aangeven dat je niet wil dat je kind op afbeeldingen komt te staan. Als je daar niet op reageert, dan betekent dat voor ons dat je akkoord gaat dat je kind gefotografeerd wordt. (Helaas is dit niet reglementair en heb je wél expliciet toestemming van de ouders nodig, n.v.d.r.)

 

“Dit jaar was er een hele regeling over BeReal”

 

Chiromeisjes H. Antonius: Onze inschrijvingen verlopen via Stamhoofd. Daar stellen we de vraag of er foto's van dat lid gemaakt mogen worden en natuurlijk houden wij daar dan rekening mee. Zo zijn er enkele leden die alleen op groepsfoto's mogen staan.

Als leiding zeggen wij altijd dat we geen foto's van leden tijdens een zondag of op kamp posten. Dit jaar was er zelfs een hele regeling over het gegeven BeReal. De regels die we zelf opleggen, proberen wij dan ook altijd te volgen, maar dat blijkt toch moeilijk.

Dubbelpunt: En hoe verspreiden jullie de foto's van het kamp?

Chiro OLV: Wij posten een album op onze Facebookpagina en een link daarnaar op onze website. We willen dat de foto's laagdrempelig zijn voor elke ouder en dat er niet zoals vroeger een prijsje aan vasthangt. We maken duidelijk aan de ouders dat wij foto’s instant verwijderen als zij die niet online zichtbaar willen. Ook kijken we de foto's op voorhand goed na om blote poepjes te vermijden!

Chiro Breendonk: Wij verspreiden de foto's informeel onder de leden en we doen een dia-avond. Op kamp krijgen ze ook postkaarten met een groepsfoto.

Chiro Berkenbos: Foto's en filmpjes die op kamp gemaakt worden, delen we in een Whatsappgroep met de leiding en volwassen begeleider. De verantwoordelijken voor de sociale media selecteren daar de leukste beelden uit en posten die op onze socials.

Chiromeisjes H. Antonius: Vroeger werden de kampfoto's bij ons op de site gezet, maar daar zijn we al een tijdje mee gestopt. Ik weet eigenlijk niet goed waarom. De afgelopen jaren werden er groepjes gemaakt per afdeling waarin foto's gedeeld werden. Dit jaar zijn we van plan om de foto's via een link te verspreiden naar de ouders en leden. Sociale media doen wij eigenlijk niet als Chirogroep.

 

Foto: Chiro OLV Tongeren

 

Menstruatie

Dubbelpunt: Hoe gaan jullie om met persoonlijke privacy op kamp?

Chiro OLV: In onze Chirogroep geldt een groot zeg-wat-je-denkt- en doe-wat-je-wil-gevoel. Zowel leden als leiding weten dat we openstaan voor hun mening en daar ook rekening mee houden. Daarnaast staat de toiletdeur meer open dan ze dicht is, is het koppenlopen in de douche en kijkt niemand raar op van de zoveelste naakte ribbel die over het kampterrein loopt. De enkelingen die – volledig in hun recht – toch liever alleen willen douchen, krijgen daar zeker de kans voor!

Chiro Breendonk: Op kamp hebben jongens en meisjes een aparte tent. Afdelingen douchen samen, maar meisjes en jongens apart. Je kan aan je leiding vragen om toch apart te douchen. Onder andere meisjes die hun regels hebben, maken daar gebruik van. 's Nachts gebeurt het weleens dat leiding gewoon met open deur gaat kakken, dan doen ze ne keer zot.

 

“Op kamp voorzien we een prikkelarme ruimte waar de leden zich even kunnen terugtrekken”

 

Chiro Berkenbos: We hebben meestal aparte douchehokjes maar de leden mogen in het algemeen niet douchen. Ze wassen zich in een kom. Als er meisjes hun menstruatie hebben, mogen ze uitzonderlijk wel douchen. Op voorkamp wordt er soms gezamenlijk gedoucht als iedereen zich er comfortabel bij voelt. Ook komt het voor dat er dan in ondergoed of zwemkleren gedoucht wordt.

Slapen doen jongens en meisjes strikt apart. De tenten van de afdeling zullen wel naast elkaar staan, maar de openingen zijn niet naar elkaar gericht. Als iemand in de tent van ‘het andere’ geslacht moet zijn of er wordt samen een spel gespeeld, dan wordt er eerst geklopt en gevraagd of het oké is om binnen te komen. Dat geldt van de jongste afdeling tot de aspi's. De wekdienst bestaat altijd uit één meisjesleidster die de meisjestent binnengaat en één jongensleider die de jongenstent binnengaat.

Naar de wc gaan met de deur open gebeurt niet bij ons. Mocht zoiets toch gebeuren, dan zal de leiding daar ongetwijfeld iets van zeggen. 

Op kamp voorzien we een prikkelarme ruimte waar de leden zich even kunnen terugtrekken als ze wat rust nodig hebben.

Chiromeisjes H. Antonius: Ik denk dat er maar een paar van de leidingsploeg zijn die nog met de deur dicht plassen. Op kamp wordt er soms met twee samen gedoucht om het allemaal vlotter te laten verlopen. We zijn over het algemeen een open groep, maar als er iemand zich minder goed voelt om zo open te zijn, dan is daar natuurlijk wel begrip voor.

Dubbelpunt: Dank je wel voor dit gesprek. Willen jullie graag nog iets aan de wereld vertellen?

Chiro OLV: Naar ons op zoek? Luister en vind ons op elk podium, elke tafel en elk danspartijtje op elk Chiro-evenement! OLV DOET ALTIJD MEE!

Of op de tonen van ‘10 miljoen’ van Samson en Gert: “Chiro OLV, is een goed idee, zoveel meisjes samen, iedereen doet mee! Kokkies, leiding, VeeBees, leden, iedereen is hier tevreden, Chiro gaat je nooit vervelen!”

Chiro Breendonk: Wij zijn erg trots op de tekst die op de rug van onze truien staat. Dat is iets waar we echt voor willen staan.

 

Chiromeisjes H. Antonius: We vinden het enorm belangrijk dat je kan zijn wie je bent in de leidingsploeg. Bij ons worden er zeker duidelijke meningen gegeven, maar er zal bijvoorbeeld nooit aan bodyshaming gedaan worden. Dus wees jezelf, laat je gaan en geniet van 't leven!

Bedankt voor de mooie boodschappen en nog een heel fijn Chirojaar gewenst!

 

Foto: Chiro Berkenbos