Superhiro: Freek Foulon

Superhiro: Freek Foulon

Freek zorgde voor tekst en klank bij het nieuwe jaarthema Chirohiro's

Dat de Chiro vol Chirohiro's zit, wisten we al. Eén daarvan is Freek Foulon, hij zorgde voor het wondermooie jaarthemalied. Hoog tijd voor de Dubbelpuntredactie om hen te interviewen! 

 

Dubbelpunt: Hey Freek, wat moeten we over jou weten?  

Freek: Mijn naam is Freek. Ik kom uit Lendelede en zat daar ook bij de Chirojongens: Chiro Sint-Nico uit Lendelede. Ik ben 25 jaar, momenteel geen leiding meer maar wel nog gewester in gewest Baeckelandt. 

 

Dubbelpunt: Je hebt het jaarthemalied geschreven. Hoe begin je aan zoiets?  

Freek: Sinds dit jaar maak ik deel uit van de werkgroep Muziek in de Chiro. Tijdens een vergadering kwam het naar boven dat ze op zoek waren naar iemand om het nieuwe jaarthemalied te schrijven. Dat leek me heel leuk om te doen, maar wel een grote klus om te klaren. Na een maand twijfelen stuurde ik een mail naar Jasper, de jaarthemaverantwoordelijke, om aan te geven dat ik daar enthousiast voor was, op voorwaarde dat ik het samen met iemand anders kon schrijven. Die partner heb ik gevonden in Tijn, mijn huisgenoot en medestudent zang uit het conservatorium. Na een telefoontje met Jasper was het beslist dat we het lied gingen schrijven. 

 

Samen schrijven vond ik geruststellender omdat zo niet alle druk op mijn schouders terechtkwam. En daarbij was er altijd iemand aan wie ik feedback kon vragen en iemand die zelf met ideeën op de proppen kwam. Het feit dat we huisgenoten waren, was ook een groot voordeel. Om eraan te werken moesten we enkel de trap op of af. 

 

Het startschot voor het schrijfproces was een meeting met enkele mensen met een hart voor de Chiro. Dat vonden we belangrijk omdat Tijn, die uit Nederland komt, geen idee had wat de Chiro is. Zo konden we ook bespreken wat er belangrijk is in een jaarthemalied. Waar moeten we rekening mee houden op het vlak van tekst en muziek? Naar welke muziek kunnen we – naast bestaande jaarthemaliedjes – naar luisteren als inspiratie?  

 

Op 1 april zijn we samen naar de muziekschool in Lendelede getrokken. Daar hebben we eerst drie keer een halfuur gebrainstormd, elk apart in een lokaal. Daarna lieten we de ideeën horen aan elkaar. Na die dag vertrokken we een week op skireis (jihoeeee) en konden we veel bespreken over welke ideeën we tof vonden en waarom. Uiteindelijk is het volledige idee voor het lied ontstaan op 1 april en hebben we daarop verder gebouwd. 

 

Daarna hebben we drie maanden vooral op de tekst gewerkt. Heel veel schrijven en schrappen en zo uiteindelijk tot iets komen waar we – hopelijk – iedereen mee bereiken. Inclusiviteit vonden we heel belangrijk, dat iedereen zich kan vinden in het lied. Op zoek gaan naar de meest veelzeggende rijmen was ook niet vanzelfsprekend. Pas een week voor de opname hebben we de tekst vastgelegd en er niets meer aan veranderd. Met alle tekst die we geschreven hebben, kunnen we waarschijnlijk vijf jaarthemaliedjes opnemen. (lacht) Uiteindelijk is de tekst die we nu hebben wel de enige waar we ons beiden goed bij voelen! 

Dubbelpunt: Had je ooit al zelf een lied geschreven?  

Freek: Ik heb een eigen singer-songwriterproject. Momenteel is dat een soloproject waar ik dus alle muziek voor schrijf en speel. Dat project heet Solar Plexus, mijn nummers ' Dinner Date' en 'It Takes More' zijn te beluisteren op YouTube! Ik heb er ook een opleiding jazzzang aan het conservatorium van Brussel op zitten. In die opleiding leer je veel over muziek en schrijf je veel muziek. Ik heb dus wel al wat nummers geschreven. Maar het is toch iets anders om het jaarthemalied te schrijven. De schrijftaal was nu het Nederlands, terwijl ik anders altijd in het Engels schrijf. En je schrijft voor iemand anders, terwijl ik mijn eigen muziek vooral voor mezelf schrijf. 

 

Tijn was mijn co-writer voor het jaarthemalied. Hij heeft net het zelfde gestudeerd als ik. Hij heeft een eigen project, dat heet momenteel het Tijn Hijeblom Quartet. Je kan hem ook vinden op YouTube! 

 

Dubbelpunt: Wat moet er voor jou allemaal in zo'n jaarthemalied zitten?  

Freek: Inclusiviteit vond ik het belangrijkste, in alle betekenissen van het woord. Iedereen moet kunnen meezingen! Geen te moeilijke tekst, en vooral een eenvoudig refrein dat snel aan te leren is! Qua stembereik hielden we het zo beperkt mogelijk, zodat zowel kinderen als mannenstemmen en vrouwenstemmen – bas, tenor, alt, sopraan – het kunnen zingen. 

 

In de tekst gingen we op zoek naar gekke talenten. Het eerste idee was iets simpels dat de jongste leden zou aanspreken. We hadden het idee om iets te doen met veters strikken, maar dat is uiteindelijk niet in de tekst geraakt. Uiteindelijk hebben we vier minipersonages gemaakt die elk iets unieks kunnen. Eén personage is sterk geïnspireerd is op een leider uit mijn Chirogroep. De bedoeling van de tekst is dat het leiding en leden ertoe kan aanzetten om zelf iets unieks te vinden in zichzelf! Je mag gerust je eigen strofes schrijven voor het lied. 

 

Een belangrijke meerwaarde is de aanwezigheid van de trombone en trompet op de opname, ingespeeld door Floor en Marthe die allebei ook in de Chiro zitten! Die laten de boel lekker swingen. 

 

Het laatste waar we rekening mee hielden, was dat het speelbaar moest zijn op gitaar rond een kampvuur. Ik ben nog niet helemaal zeker of dat het geval is, het hangt ervan af hoe vaardig de gitarist in kwestie is. Maar de akkoordengrepen zijn allemaal haalbaar voor een beginner! 

 

Dubbelpunt: Wat vond je zelf het moeilijkste aan het lied maken?  

Freek: Het moeilijkste was de tekst. Tijn en ik zijn perfectionisten op dat vlak. Over elke lettergreep denken we 27 keer na. Als een bepaalde lettergreep niet goed viel in de melodie gingen we op zoek naar een andere zin. Deze zin was een van de eerste die op papier stond: "Thuis spreek ik twee talen, niet alleen het Nederlands...?” Dat vraagteken bleef twee maanden staan, we vonden maar geen gepaste vervolgzin. Na veel zwoegen en proberen zijn we uitgekomen bij: "En ga 'k een boodschap halen, dan bedank ik in het Frans!” 

 

Dubbelpunt: Zou je nog eens een jaarthemalied willen schrijven?  

Freek: Ja! 100% ja. Het was een grote eer om het dit jaar te mogen schrijven! Al sinds mijn eerste jaar als sloeber (ribbel, n.v.d.r. ) zing ik ieder jaar mee met het jaarthemalied! Dat alle Chirogroepen nu mijn lied gaan meezingen – of dat hoop ik toch – vind ik waanzinnig. 

 

Dubbelpunt: Heb je nog een goed muziekweetje?  

Freek: John Cage, een componist uit de 20e eeuw, schreef het stuk 'Organ2/ASLSP'. De letters 'ASLSP' staan voor 'as slow as possible', zo traag mogelijk. De uitvoering duurt 20 tot 70 minuten. Dat is lang als je ernaar luistert. In de Sint-Burchardikerk in Halberstad, in Duitsland, wordt de momenteel de traagst mogelijke versie gespeeld. Ongezien! De eerste noot werd gespeeld in 2001. De laatste zal – hopelijk – klinken in 2640. Het stuk zal in totaal 639 jaar duren! Het duurt altijd even voor er een andere noot gespeeld wordt. De volgende verandering is op 5 februari 2024. Misschien komen we elkaar daar eens tegen?