Leiding en aspiranten aan het woord: Hoe was ’t op Accu?

Leiding en aspiranten aan het woord: Hoe was ’t op Accu?

Het voorbije jaar gingen opnieuw heel wat aspi’s, leiders en leidsters op Accu! Wij waren erbij en zijn heel nieuwsgierig hoe ze dat beleefd hebben! Jitse (Chiro Flor uit Meerbeke), Lander (Chiro Vorselaer), Jens (Chiro Vorselaer) en Kato (Chiro Mol Sluis) gingen alvast mee op Accu in Chirohuis Heibrand. Lees hier wat ze ervan vonden en welke tips ze hebben voor als jij meegaat op Accu!  

 
Dubbelpunt: Hoe is het hier al op Accu geweest?  

Kato : Ik vind het hier heel plezant. 

Jitse : Amai ja, ik ook, ik amuseer mij echt. 

Lander : Ik ben aangenaam verrast 

 

Dubbelpunt: Zijn jullie al leiding?  

Kato : We zijn alle vier leiding. 

Jens : Ik ben eerstejaars leiding. 

Jitse en Kato : (in koor ) Ik ook. 

Lander : Ik ben derdejaars leiding. 

 

Dubbelpunt: Wie of wat heeft jullie overtuigd om je in te schrijven?  

Kato : Bij mij vooral andere leiding, zij waren daar allemaal heel positief over. Ik had er ook zelf heel veel zin in en wou dat echt graag doen. Wij hebben ons direct ook met een paar mensen direct ingeschreven wanneer het kon. 

Jitse : Bij ons was het een boekje dat aangekomen is bij onze Chirogroep. De groepsleiding heeft toen gevraagd wie het zag zitten om mee te gaan. We zijn wel maar met twee want de rest van de leiding heeft examens en blok nu. We hadden het ook al een paar keer gezien via de sociale media van de Chiro. 

Jens : Bij ons wordt het niet echt gepromoot maar ik wou graag meegaan. 

Lander : Bij ons is het een puntje op de startvergadering, wie er mee wil op vorming, en dan wordt er gevraagd wie er mee wil op Haka of Accu. Ik wou heel graag andere mensen leren kennen en ook wat bijleren. Ik vind het ook leuk om nu een animatorattest te hebben. 

 

Dubbelpunt: Jullie zijn hier allemaal met iemand anders van jullie Chirogroep. Zouden jullie ook in je eentje op cursus gekomen zijn?  

Kato : Ik denk niet dat ik dat gedaan zou hebben. Het is wel leuk dat we niet met elkaar in de leefgroep zitten zodat we vlot andere mensen kunnen leren kennen. 

Jitse : Ik denk niet dat ik het gedaan had, maar je leert wel supervlot mensen kennen dus eigenlijk hoef je hier niemand te kennen.  

Lander : Ik denk wel dat ik nu, nadat ik op Accu geweest ben met meerdere mensen van mijn Chirogroep, wel de volgende keer in mijn eentje op Chirocursus zou gaan. Je leert in je leefgroep echt supervlot mensen kennen en er waren ook al mensen hier die alleen gekomen zijn. 

 

Dubbelpunt: Jullie zijn hier nu al enkele dagen. Wat was tot hiertoe het zotste dat je gedaan hebt op Accu?  

(begeleider komt binnen )  

Kato : De begeleiders (lacht ). Ik vond het massaspel dat we net gespeeld hebben echt heel plezant. 

Lander : Het minutenspel! Je mocht een andere rol aannemen en ondertussen elkaar tegenwerken en dat vond ik echt superplezant!  

Jitse : We hebben ook een spel gespeeld waarbij we allerlei activiteiten moesten doen, maar met het verkeerde materiaal. Dat vond ik ook echt geniaal en hilarisch! Voetballen met een baksteen was wel pijnlijk maar echt wel leuk!  

Jens : Ik vond elkaar leren kennen door in elkaars portefeuille te mogen kijken tof. Cool om te merken dat wat je zou verwachten van die persoon niet overeenkomt met wat je te weten komt door in zijn of haar portefeuille te kijken. Je leert eens op een andere manier kennismaken dan zoals je dat gewoon bent in je Chirogroep. Echt zot hoeveel informatie er in zo’n portefeuille zit! 

 

Dubbelpunt: Hebben jullie je op een bepaalde manier voorbereid op deze week?  

Jitse : Ik niet. Ik heb gewoon mijn valies gemaakt. 

Kato : Dat heb ik niet goed gedaan (lacht ). Ik ben keiveel vergeten!  

Lander : Ik wist niet wat ik moest verwachten! Gelukkig was de mail die we kregen voor de start van de cursus heel duidelijk. Het is gewoon wat spannend als je niet echt goed weet wat je gaat doen. 

 

Dubbelpunt: Hoe is het hier ’s avonds al geweest? Wat vonden jullie van de lavers, de ontspannende momenten na de cursusblokken?  

Lander : Die lavers zijn echt superplezant! Ik vind het alleen wel jammer dat we om één uur allemaal gaan slapen. 

Jitse : Ik vind dat niet zo erg. Ik heb mijn slaap nodig en één uur is al laat als je de volgende dag om 7.30 uur wakkergemaakt wordt.  

Kato : Ik ben de dag erna anders echt gene mens . 

 

Dubbelpunt: Welke tips nemen jullie zeker al mee naar jullie eigen Chirowerking?  

Kato : Ik heb vooral al veel spelletjes gespeeld die ik heel plezant vond om te doen. 

Jitse : Het basisspel tikkertje aanpassen vond ik ook echt handig. Niet bij stilgestaan dat je veel meer kan doen met tikkertje. 

Lander : Soms staar je je blind op nieuwe spellen terwijl je bestaande spellen keicreatief kunt aanpassen. 

Jens : Je leert veel over hoe je iets kan aanpassen voor een bepaalde groep en hoe je kan denken in functie van de leefwereld van je leden. 

 

Dubbelpunt: Zouden jullie Accu aanraden aan andere leiding?  

Jitse : Ja, ik heb al naar mijn kleine broer gestuurd dat hij het ook echt moet doen. Hij is nu keti en heb hem echt al gestuurd dat het een dikke aanrader is!  

Lander : Ik zou het aspiranten en eerstejaars leiding echt aanraden. Het is superleerrijk en je breidt je spelaanbod keihard uit!  

Kato : Ik vind het zeker een aanrader. Als je de mogelijkheid hebt, zou ik als aspi gewoon al meegaan!  

 

Dubbelpunt: Als je in één woord moest beschrijven wat Accu is, welk woord zou je dan kiezen?  

Kato : Plezant! 

Jitse : Als ik denk aan onze leefgroep denk ik gewoon: chaotisch (lacht ). 

Lander : Enthousiasme of lachen! 

Jens : Omgaan met leden! 

 

Dubbelpunt: Dikke merci voor het interview! Nog heel veel plezier op Accu!