Chiro betaalbaar voor iedereen

Chiro betaalbaar voor iedereen

Tips en tricks om Chiro betaalbaar te houden

In België groeit een op de vijf kinderen op in armoede. En dat was nog vóór corona en de hoge energieprijzen. De kans is dus groot dat er in jouw Chirogroep gezinnen zijn die het financieel niet zo makkelijk hebben. Naast lidgeld zijn er nog kosten aan Chiro verbonden. Ook jullie kamp en weekend, Chirokleren, slaapgerief, een vieruurtje, enz. kosten natuurlijk geld.

Omdat we het belangrijk vinden dat alle kinderen en jongeren naar de Chiro kunnen, geven we jullie tips en tricks om Chiro betaalbaar te houden, voor iedereen!

Maak betaalbaarheid bespreekbaar

Zowel voor ouders als voor leiding kan het lastig zijn om aan te geven dat je het financieel moeilijker hebt. Voorkom dat dit thema een taboe is door ouders en leiding proactief te informeren over tegemoetkomingen, afbetalingssystemen, enz.  Zorg voor een vaste contactpersoon bij wie ouders terechtkunnen met vragen. Dit kan bijvoorbeeld iemand uit de leidingsploeg zijn, maar evengoed de VB of een ander persoon die hier discreet mee omgaat. 

Informeer ouders over het sociaal tarief, kortingen, afbetalingssystemen en tegemoetkomingen

Zet dergelijke informatie in jullie infoboekje en op jullie website, en vermeld ze bij de inschrijvingen. Niet alleen zijn ouders zo op de hoogte van wat er mogelijk is, het maakt het voor hen ook bespreekbaar. Zorg ook voor een vaste contactpersoon bij wie ouders terechtkunnen met vragen.

Via het ziekenfonds kunnen ouders een tegemoetkoming krijgen voor onder meer lid- en kampgeld. Informeer ouders daarover en bezorg hen proactief het deelnamebewijs of fiscaal attest om die tegemoetkoming te kunnen aanvragen. In dat geval moeten ouders nog altijd eerst zelf het volledige bedrag betalen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Komen jullie in aanmerking voor extra middelen van jullie stad of gemeente?

Ook heel wat steden en gemeenten voorzien middelen voor jeugd(werk). Ga dus zeker in gesprek om samen te bekijken of er ruimte is voor een (tijdelijke) verhoging van jullie subsidies of projectsubsidies. Hiervoor kan je terecht bij de jeugddienst. 

Wordt er in jullie gemeente gewerkt met de UiTPAS of een andere voordeeltarieven? UiTPAS is een voordeelkaart voor vrije tijd die ook door jeugdbewegingen gebruikt kan worden. Ontdek hoe ze dat bij Chiro Wilduraantjes ervaren!

Hou rekening met verdoken kosten

Niet alleen jullie lidgeld kost ouders geld. Ook weekends, jullie kamp, extra uitstappen, het vieruurtje, slaapgerief en Chirokleren hebben een prijskaartje. Stel je dus gerust de vraag hoe belangrijk het is dat alle leden een T-shirt én een hemd én een short of rok én een trui én sokken van de Chiro dragen.

Tip: breng met je leidingsploeg tijdens de vergadering de totale kost voor ouders eens in kaart en denk samen na over hoe jullie die kunnen beperken.

Werken met het sociaal tarief of verminderde bijdrage

Voor leden en leiding die het financieel moeilijker hebben, is er een sociaal tarief mogelijk. De aansluitingskost bedraagt in het nieuwe Chirojaar 25 euro per lid. Dat is de kost om leden en leiding aan te sluiten bij Chirojeugd Vlaanderen. Met het sociaal tarief is dit 7,50 euro. We gaan ervan uit dat jullie als groep uiteraard deze korting ook doortrekken in jullie lidgeld

Tip: Werk met een solidariteitstarief. Dit is een iets hogere bijdrage die ouders vrijwillig betalen. Wie het kan, kan op die manier een extra steentje bijdragen om Chiro betaalbaar te houden voor iedereen.

Chiro Sint-Anna uit Lokeren nam het goede voorbeeld. Sinds 2024 maken zij gebruik van een systeem voor het lidgeld waarbij ze gebruikmaken van verschillende tarieven. De reacties zijn positief en het systeem werkt: 

             Zelf vind ik het een super mooi initiatief en draag ik zeker en vast mijn                         steentje bij zodat elk kind onbezorgd van de Chiro kan genieten! (ouder) 

            We hopen met dit systeem zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om                   toch in een jeugdbeweging te zitten! (leiding)

Sint-Anna!

Bespaar op je uitgaven

Vraag je bijvoorbeeld af of jullie drankkoelkast heel de week aan moet staan en of de choco op kamp per se van dat ene merk moet zijn. Op de pagina Lokalen energiezuiniger maken vind je heel wat info om jullie lokalen met kleine en grotere maatregelen aan te pakken. Of bekijk of er - lokale en minder lokale - winkels, bedrijven en organisaties zijn die jullie evenementen, activiteiten, kamp of weekends willen sponsoren.

Doe een extra geldactie

Kunnen jullie bijvoorbeeld een extra geldactie doen? Idealiter een waarmee jullie de ouders en jullie eigen netwerk niet (financieel) belasten? Of misschien zijn er wel mensen die graag een gift willen doen (wat trouwens fiscaal aftrekbaar kan zijn).

Doe een beroep op Chiro Voor Chiro

Wil je een initiatief op poten zetten om Chiro betaalbaar te houden voor iedereen? Dan kan je altijd een beroep doen op Chiro Voor Chiro. Je kan daar bijvoorbeeld een startkapitaal aanvragen om een kledingbib te starten of om slaapzakken en bedjes te voorzien voor wie dat zelf niet kan (want dat is weer zo'n verdoken kost). 

Chiropoly

Wil je je Chirowerking betaalbaar maken voor iedereen, maar weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Speel het Chiropoly-spel met je leidingsploeg! Je kan het spel uitlenen op elk Chirosecretariaat (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Roeselare). Vraag het spel hier aan.

Vragen?

Vragen over iets wat je gelezen hebt op deze pagina? Contacteer ons via info@chiro.be.