Hygiëne op kamp - Rekening houden met de natuur

Hygiëne op kamp - Rekening houden met de natuur

Op deze webpagina krijg je meer info over hoe je rekening kan houden met de natuur op kamp door op een correcte manier om te gaan met hygiëneproducten. Hygiënemateriaal –zoals afwasmiddel en schoonmaakproducten, maar ook douchegel, shampoo en tandpasta – zullen zeker gebruikt worden op je kamp. 

Waar komt het afvalwater terecht? 

Het bivakgebouw is meestal aangesloten op het rioleringsnetwerk. Het meeste afvalwater komt dus in de riool terecht. Controleer dat voor de zekerheid nog eens bij de uitbater van je kampterrein. Komt het afvalwater in de natuur terecht? Of lozen jullie tijdens het tentenkamp het afvalwater in een veld of beek? Zorg er dan zeker voor dat de producten die je gebruikt biologisch afbreekbaar zijn.
Ook als je maar een klein beetje afvalwater loost, is het belangrijk dat je voor de juiste producten kiest. Zelfs een kleine hoeveelheid niet-afbreekbare producten kan de natuur veel schade toebrengen. 

Ook als je in gebouwen op kamp gaat, is het beter om te kiezen voor ecologische hygiëneproducten die minder belastend zijn voor het milieu.

Chiro beek

Biologisch afbreekbaar? 

Biologisch afbreekbaar betekent dat het product door de natuurlijke activiteit van bacteriën en andere micro-organismen af te breken is. Biologisch afbreekbare producten brengen de natuur geen schade toe. Ze zijn dus beter voor de mens, de natuur en de planeet

Biologisch afbreekbare producten

Allesreiniger
Bruine/groene zeep, Ecover, Frosh, Biotop,...

Wasmiddel textiel
Bruine/groene zeep, ossengalzeep, Ecover, Ecover, Frosh, Biotop,...

Afwasmiddel
Ecover, Frosch, Biotop,…

WC-reiniger
Ecover, Frosch, Biotop,…

Handzeep
Ecover,…

Shampoo & Douchegel
Biotop, Urtekram, Douce Nature,…

Tandpasta
Urtekram,…

Haarverf
Producten op hennabasis zijn minder schadelijk voor de natuur, bij alle andere haarverproducten is het afgeraden om haarkleuringen in de natuur te lozen. 

Antiluizenmiddel 
De anitluizenmiddelen op deze en deze webpagina doen hun best om de schade aan de natuur zo veel mogelijk te beperken. Maar er zitten oliën in die schadelijk kunnen zijn voor organismen die in het water leven. Loos het afvalwater dus niet in de beek. Wil je zeker zijn dat je geen schade aan de natuur toebrengt, vang dan het afvalwater op in een bidon en giet het in het dichtstbijzijnde rioolputje. 

Tafel afkuisen

Opgelet!

  • ‘Biologisch’ betekent niet hetzelfde als ‘biologisch afbreekbaar’. Het kenmerk ‘biologisch’ geeft aan op welke manier de grondstoffen geteeld werden. Producten waar ‘Natuurlijk’, ‘95% biologisch afbreekbaar’ of ‘biobased’ op staat, zijn dus geen goed alternatief. 
     
  • Biologisch afbreekbare verpakkingen mogen niet in de natuur belanden. De term ‘biologisch afbreekbaar’ zegt niets over hoe snel en onder welke omstandigheden iets afgebroken wordt. Gooi dus nooit verpakkingen of composteerbare zakjes, bekers, enz. in de natuur of op de composthoop. 

Interessante links

  • Facebookgroep Zero Waste Vlaanderen: Twijfel je over een product of wil je graag meer informatie over verpakkingsvrije producten? Sluit je aan bij deze Facebookgroep. Daarnaast bestaan er nog tal van andere ‘open-source-groepen’ waar je meer informatie kan vinden. 
  • Duurzaamheid@chiro.be: Wil je graag meer informatie of zit je met een vraag? Aarzel niet om de commissie Duurzaamheid te contacteren!