Toon jouw Pride: Chiro Far West

Toon jouw Pride: Chiro Far West

Vandaag vond normaal de Antwerp Pride Parade plaats, maar net zoals eind mei in Brussel stak corona daar een stokje voor. We kunnen dit jaar dus jammer genoeg niet meelopen met het jeugdwerk in een Pride Parade. Chiro Far West kwam met een leuk alternatief om te laten zien dat iedereen een plek heeft bij de Chiro en dat het niet uitmaakt hoe je je voelt of tot wie je je aangetrokken voelt. Zij ontwierpen regenboogbadges* en schonken een deel van de opbrengst aan het opvanghuis in Brussel.

*Wil jij zelf Chirobadges of -gadgets ontwerpen en verkopen? Check dan zeker even waar je rekening mee moet houden.

Van waar komt jullie interesse in het LGBTQ+-thema?

De LGBTQ+-gemeenschap is sterk aanwezig bij ons in de Chiro, wij vinden dat een belangrijk thema. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn bij ons!

 

Gingen jullie al eens als Chirogroep samen naar de Pride Parade?

Wij doen dat sinds twee jaar. We vinden het belangrijk om als leidingsploeg naar de Pride Parade te gaan. Zo kunnen we laten zien dat Chiro Far West het een belangrijk thema vindt en je kan er ook netwerken met andere groepen! We vonden het super jammer dat het dit jaar niet doorging wegens de coronamaatregelen. Maar we snappen het natuurlijk wel.

 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een alternatief op poten te zetten?

De leiding van de oudste afdelingen vond het jammer dat er geen Pride Parade was dit jaar. We staken de koppen bij elkaar en hebben de regenboogbadges ontworpen. We wilden onze actie ook koppelen aan een goed doel. We gingen op zoek naar iets dat bij het thema aansluit en dat in onze leefwereld past. Zo kwamen we uit bij het opvanghuis in Brussel. Dat vangt LGBTQ+-jongeren op die thuis niet meer terechtkunnen. Daar kunnen ze zichzelf zijn en krijgen ze begeleiding.

Zijn er dingen die jullie doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de Chiro?

Wij ontvangen iedereen met open armen. We maken alles bespreekbaar. Zo zetten we sterk in op diversiteit, onze flyers hebben we bijvoorbeeld in verschillende talen. We sporen onze leden ook altijd aan om naar de Pride Parade of naar een mars tegen racisme te gaan. Wij vinden dat belangrijk.

 

Bespreken jullie LGBTQ+-onderwerpen met jullie leden?

Ja, maar we voegen er ook altijd wat humor aan toe. Jongeren zijn soms heel grof maar we proberen die grens niet te overschrijden. Een grapje mag zolang het gepast is. Zelfhumor is ook zeer belangrijk.

 

Hebben jullie tips voor andere Chirogroepen om dat onderwerp bespreekbaar te maken?

Durf erover te praten. Praten helpt voor de mensen in je groep die het nog niet begrijpen. Sommige dingen zijn nieuw voor hen. Leer hen kennismaken met dat onderwerp om te laten zien dat het eigenlijk niet zo vreemd is als ze wel denken.