De ribbels: dit moet je weten!

De ribbels: dit moet je weten!

Voor je eerste jaar in leiding? Of altijd bij oudere leden gestaan? Ontdek hier wie die ribbels van jou zijn. Wat speelt er in hun hoofd en waar moet je allemaal rekening mee houden? Wees gerust, een ribbel is snel content en plezier maken staat centraal. 

1. Stilzitten is niet simpel

Een ribbel doet niets liever dan spelen. Ze rennen graag buiten rond en gaan zo op verkenning. Vraag ribbels dus niet te lang om stil te zitten.

2. Ze zeggen wat ze denken

Ze zijn rechtuit en zeggen wat ze denken. Hoewel ribbels snel contact leggen met anderen zullen ze even snel ruzie maken met hen. Dat komt vaak doordat ze niet goed kunnen inschatten wat ze wel en wat ze niet tegen de ander mogen zeggen. Voor leiding is dat soms niet fijn, want als een ribbel het met iets van jou niet eens is zal die dat ook zeggen. Het is belangrijk om daar dan samen even bij stil te staan.

3. IK sta centraal

Ribbels spelen nog vaak in hun eentje. Ze zijn zelf het centrum van hun leefwereld. Ze kunnen zich nog niet inleven in anderen. Wil je toch dat een ribbel stilstaat bij bijvoorbeeld pestgedrag, dan maak je het beste de link met hem- of haarzelf: "Weet je nog toen ... dat bij jou deed?"

4. Onuitputtelijke fantasie

Ribbels blinken uit in hun fantasie. Het is een kunst om daar als leiding op in te spelen. Gebruik hun fantasiewereld in jullie spelen.

5. Ouders zijn nog hun nummer één

Ribbels brengen heel veel tijd met hun ouders door. Ze zijn vaak nog niet heel lang weg geweest van thuis. Heimwee kan daardoor snel de kop opsteken. Aan de andere kant hebben ook ouders het soms moeilijk om hun kinderen aan jullie toe te vertrouwen. Probeer daarom hun vertrouwen te winnen door zichtbaar te zijn. Ga op ouderbezoek, spreek hen aan op zondag, enz.

Logo Accu

Wil je meer weten over spelen maken voor de ribbels? Ga mee op Accu en ontdek tijdens deze zesdaagse cursus hoe je een spel op maat van je leden verzint. 

6. ALLES is nieuw

Alles is nieuw voor een ribbel. Dat is leuk, want je hoeft niet veel te doen om hen mee te krijgen in een spel. Aan de andere kant hou je het beste ook in je achterhoofd dat al die nieuwe indrukken soms veel kunnen zijn. Het is dus goed om een bepaalde routine te voorzien of voldoende rustmomenten in te plannen.

7. Vertellen, vertellen, vertellen

Al die nieuwe dingen zorgen voor veel verhalen, en die verhalen vertellen, dat doen ze enorm graag. Je moet er als leiding wel je hoofd bij houden want vaak springen ze van hier naar daar en van achter naar voor.

8. De wondere wereld van...

Ribbels zijn snel onder de indruk. Je kan met hen heel leuke en warme momenten op poten zetten die het Chirogevoel echt naar boven brengen. Een eerste kampvuur, een fantasierijk kamptoneel, enz.

9. Kan jij dit voor mij doen?

Een ribbel kan heel veel nog niet zelf of alleen. Hoewel het groepsgebeuren belangrijk is, is individuele aandacht ook nodig bij ribbels

10. Ik wil het wel proberen!

Zelf je veters strikken, samen spelen, afspraken volgen, naar het toilet gaan 's nachts -- dat zijn maar een paar dingen die ribbels aan het leren zijn of nog moeten leren. Moedig hen aan om dingen zelf te proberen en neem het als leiding niet te snel over. Je moet daar wel voldoende tijd voor inplannen.

11. Tik tak boem!

Ribbels zijn snel afgeleid en zien constant nieuwe dingen die ze interessant vinden. Lange ingewikkelde spelen zijn dus niet meteen voor hen weggelegd. Veel korte spelletjes zonder al te veel regels zijn net wel hun ding.