Begeleidingsploeg samenstellen
Begeleidingsploeg samenstellen
Wanneer stel je je begeleidingsploeg samen?
Zo snel mogelijk! Ten laatste 4 maanden voor de cursus zou je ploeg volledig moeten zijn. Begin dus op tijd te zoeken!
Waar zoek je begeleiding?
- Gebruik de begeleidingspoule!
- Organiseer je een Accu? Dan kan je actief naar begeleiding zoeken in je gewesten.
- Deelnemers van de afgelopen jaren zijn misschien heel enthousiast om nu eens de cursus zelf te geven!
- Vraag aan je beroepskracht wie er recent op Kick ging.
- Doe een open oproep in je netwerk. Vraag eens breder dan enkel de mensen die jullie al persoonlijk kennen.
De begeleidingspoule
Vind je in je eigen netwerk en via de vertrouwde kanalen niet genoeg begeleiding? Raadpleeg dan zeker de begeleidingspoule! Via deze link zoeken we actief naar enthousiastelingen die een cursus willen begeleiden in de Chiro. Als trekker kan je in de resultaten van de begeleidingspoule zoeken naar de geschikte begeleiding voor jouw cursus! (Hiervoor kan je als trekker bij de cel vorming een link krijgen naar de resultaten of checken in de Vormingsdrive.) Neem je telefoon en bel die persoon gewoon op: zie daar je nieuwe begeleiding!
Voorwaarden om te begeleiden
Er zijn een aantal voorwaarden waarmee je rekening moet houden in je ploeg. De concrete voorwaarden vind je op deze pagina.
-
Het aantal begeleiding dat je mag meenemen hangt af van hoeveel deelnemers er zijn ingeschreven. Om de cursus financiëel gezond te houden en ervoor te zorgen dat deelnemers niet het gevoel te geven dat er veel te veel begeleiding mee is in verhouding tot het aantal deelnemers, werkte de beheersgroep samen met de commissie Vorming een verdeelsleutel uit. Die vind je hier. Per traject staat er hoeveel begeleiding en ondersteuning er mee mag. De trekkers zijn daarin meegeteld! Dat aantal begeleiding mag mee aan de helft van de deelnemersprijs. Neem je toch meer volk mee? Dan betalen die mensen de volle pot. Bepaal eventueel op voorhand wie er als extra begeleiding ingeschakeld wordt. Zij kunnen dan opgeroepen worden of juist thuisblijven als het deelnemersaantal plots veel hoger of veel lager is dan gedacht.
Werven doe je zo
Vraag begeleiding persoonlijk en op een originele manier. Een telefoontje is altijd een beter idee dan een mail of een Whatsappberichtje. In real life vragen is het summum. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij alle gewestvergaderingen uit je verbond en doe een tof methodiekje om uit te vissen wie er interesse heeft om te begeleiden.
Geef een enthousiast én realistisch beeld van het engagement. Vertel wat er allemaal verwacht wordt van de begeleiding, zodat de persoon die je vraagt goed kan inschatten of hij/zij hier tijd voor heeft. Zo voorkom je dat iemand uiteindelijk niet genoeg tijd blijkt te hebben en zijn taken niet kan uitvoeren. Natuurlijk vertel je ook over wat je allemaal in ruil hiervoor terugkrijgt (plezier! Vriendschap! Eindeloze bewondering van je deelnemers! Zotte herinneringen!)
Vertel de begeleiding dat dat er een factuur volgt aan het einde van de rit. Als begeleiding betaal je de helft van de prijs van de deelnemers. Een kadootje, maar het is dus niet volledig gratis. Zo komt niemand voor verrassingen te staan als er nadien een rekening bij de post zit.