De druppel die de emmer doet overlopen

De druppel die de emmer doet overlopen

Tips om conflicten te vermijden en met conflicten om te gaan

“Beter voorkomen dan genezen”

In elke leidingsploeg vind je een waaier aan karakters: de creatievelingen, de praktische denkers, de bouwers, de doeners... Die diversiteit werkt vaak positief in de leidingsploeg omdat iedereen elkaar kan aanvullen en er op die manier vaker nieuwe ideeën of invalshoeken ontstaan die je Chirowerking naar een hoger niveau kunnen tillen. Helaas kan het ook minder leuke gevolgen hebben. Sommige karakters klikken, andere botsen voor je het goed en wel beseft. Zo ontstaan er conflicten.

Door: de Groepsleidingscommissie

 

Conflicten vertrekken altijd vanuit een meningsverschil of een kleine frustratie. Als dat niet uitgesproken of uitgeklaard wordt en er dikke druppels in de emmer blijven vallen, zal die op tijd en stond eens overlopen, maar dan is het al te laat.

Je kan met de leiding, groepsleiding of VB het beste aandacht hebben voor al wat er leeft in je leidingsploeg. Zo kan je op tijd en makkelijker brandjes blussen in plaats van later de grote middelen te moeten inzetten omdat het te ver gekomen is.

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ vind je hier alvast enkele tips om conflicten te vermijden.

Tips om conflicten te vermijden

  • Maak als groepsleiding en VB je verwachtingen voor nieuwe leiding van in het begin duidelijk. Zo weet iedereen wat hen te wachten staat en sluimeren er geen frustraties omdat ze bijvoorbeeld niet weten wat hun taken zijn.
  • Het is belangrijk om in die waaier van karakters overeenkomsten te vinden die mensen verbinden met elkaar, want zo smeed je vriendschapsbanden. Zorg naast de werking voor voldoende ontspanningsmomenten of zelfs teambuildingactiviteiten waarbij alle leiding elkaar beter kan leren kennen.
  • Vaak ontstaan conflicten vanuit een opgekropte frustratie of een niet uitgeklaard meningsverschil. Bied daarom voldoende ruimte en tijd voor feedback over je werking. Zo krijgt iedereen van de leiding de kans om hun kijk op de zaak te uiten en bouw je aan een veilige omgeving waarin alles bespreekbaar kan zijn. Op die manier vergroot je de motivatie van je leidingsploeg omdat iedereen betrokken blijft.
  • Sta als groepsleiding en VB in je ploeg. Maak tijd om te bevragen hoe het met iedereen gaat en hou in de gaten bij wie het stroef verloopt. Vaak kom je met zulke gesprekken al een heel eind en kan je zo de denkbeeldige emmer eens legen.
  • De manier waarop je communiceert, is van groot belang om conflictvermijdend te kunnen werken. Is er iets misgegaan? Dan mag je dat benoemen, maar doe dat op een rustige, respectvolle manier. Roepen, ruziën of zelfs fysiek geweld zijn uit den boze. Op die manier lok je een foute reactie uit bij de andere, waardoor je geen constructief gesprek meer kan voeren.

Wat bij conflict?

Is de emmer toch overgelopen? Hieronder de eerste hulp bij conflicten!

STAP 1: Zoek uit wie de neutrale persoon kan zijn om dit conflict op te lossen. Vaak is dat de groepsleiding of VB, maar als je zelf in het conflict verwikkeld zit, kies je het beste voor een derde, externe persoon.

STAP 2: Ga in gesprek met elke partij apart. Geef hen tijd om hun kant van het verhaal te schetsen, luister zonder oordeel.

STAP 3: Pols daarbij naar hun gevoelens, want vaak worden die vergeten.

STAP 4: Breng de twee partijen bij elkaar. Begin niet meer over feiten, want die zijn duidelijk, maar ga dieper in op het gevoel dat beide partijen hieraan overhielden.

STAP 5: Wat hebben ze nodig om zo'n conflict in de toekomst te vermijden? Wat zijn beide partijen bereid om te doen? Maak zo concrete afspraken.

 

Ga in een herstelgesprek niet uit van genezing, maar wel van herstel. Vaak is het vertrouwen in elkaar weg en dat herstel je niet zomaar. Wat je wel kan bereiken met deze methodiek is ervoor zorgen dat beide partijen weer met elkaar door één deur kunnen en bereid zijn om samen te werken wanneer nodig.
 

Voor meer uitgebreide info en literatuur over omgaan met conflicten kan je altijd teruggrijpen naar het Groepsleidingsboek (verkrijgbaar in De Banier).