Nieuwe vzw-wetgeving

Nieuwe vzw-wetgeving

Op 28 februari 2019 werd er een nieuwe vzw-wet goedgekeurd. Kom hier te weten wanneer jouw vzw in orde moet zijn met de nieuwe wetgeving. Extra achtergrondinformatie kan je op de website van Scwitch lezen. 

Mijn Chirogroep heeft een vzw

Bestaande vzw's moeten zich vanaf 1 januari 2020 aan een aantal dwingende bepalingen houden, maar ze hebben wel nog tijd tot 1 januari 2024 om hun statuten helemaal in orde te brengen. Wil je daar iets sneller in gaan, dan mag dat natuurlijk.

Mijn Chirogroep wil een vzw oprichten

Voor nieuwe vzw's is de wet al van toepassing vanaf 1 mei 2019. Ben je dus van plan een vzw op te richten? Zorg dan dat de statuten rekening houden met die nieuwe vzw-wet.
Bekijk deze pagina om af te wegen of het nodig is dat jullie een vzw oprichten. 

Informatie en modelstatuten

Op deze pagina kan je modelstatuten op maat van Chirogroepen downloaden. Ze houden volledig rekening met de nieuwe vzw-wetgeving en overbodige artikels werden er uit gehaald. Check ook de website van Scwitch voor andere interessante informatie. 

Ondersteuning nodig?

Via Chirojeugd Vlaanderen kunnen jullie gebruik maken van de ondersteuning van Scwitch, dat socioculturele verenigingen ondersteunt bij hun zakelijk beheer. Daarnaast kan ook de Commissie Jeugdbeleid je verder helpen in het in orde brengen van jouw vzw. Je kan hen bereiken via jeugdbeleid@chiro.be