Haal meer uit de verschillende karakters in je leidingsploeg

Haal meer uit de verschillende karakters in je leidingsploeg

Karakter bouwen!

 

In een leidingsploeg heeft iedereen een ander karakter. Botsingen zijn dus onvermijdelijk. Daarnaast kunnen andere talenten en sterktes heel handig zijn om samen meer te bereiken! Moeilijk te geloven? Check het onderstaande voorbeeld!
 

Karaktereigenschappen van leiding


Je kan leiding uiteraard niet indelen in vakjes, maar de meeste leidingsploegen bevatten minstens een van de volgende types.

De 14-tot-17-uur-leiding


De 14-tot-17-uur-leiding draagt enkel hun steentje bij tijdens de activiteit zelf. Een activiteit voorbereiden of naast de activiteit helpen met bijvoorbeeld kamp- of fuifvoorbereidingen, doet hun bloed niet sneller stromen. Als er afspraken gemaakt worden via mail of Facebook zal je van die leiding niet veel horen, maar op de activiteit zelf zijn ze wel heel enthousiast en hulpvaardig. Conclusie: 'nine-to-five' is hoe dat type leiding Chiro ervaart!

Het manusje-van-alles aka de handige leiding


Het manusje-van-alles aka de handige leiding loopt van hier naar daar om alle kleine problemen op te lossen.
Ontbreek er iets op kamp of tijdens een activiteit? Je weet wie, zonder zeuren, naar de winkel rijdt. Deze leiding heeft oog voor details waar de groep niet altijd bij stilstaat, maar die wel belangrijk zijn voor een geslaagde activiteit. Goede raad in alle situaties en niet bang zijn voor een uitdaging typeert hem/haar.

De verantwoordelijke leiding


De verantwoordelijke voelt zich zelfzeker en wil altijd van alles op de hoogte zijn. Die leiding komt alle beloftes en afspraken na. Zij zullen zeker als eerste actie ondernemen als er iets niet loopt zoals gepland. Die leiding zal erop toezien dat de planning gevolgd wordt. Tijdens activiteiten neemt die leiding het voortouw bij het begeleiden van de groep.

Maak er spel van!


Het mooie aan al die verschillende karaktereigenschappen is dat ze elkaar kunnen versterken. 1 + 1 = 3! Hoewel het in de praktijk niet altijd even makkelijk is. Zet je daarom met enkelen bijeen om een megacool spel te maken en zo je leidingsploeg te versterken!

 

Wat moet je doen?

 

  • Ga op zoek naar een kleine activiteit die je met de leiding kan organiseren. Een verjaardagsfeestje, een miniparty voor maxipret, socializen met de buren, enz.
  • Leg daarna enkele uitgesproken eigenschappen van de leiding in je ploeg met kaartjes op tafel. Verval daarbij niet in het negatieve, maar schrijf zeker een heleboel positieve zaken op.
  • Link daarna die karaktertrekken met hun tegenpool. Voorbeeld: iemand die zeer precies is tegenover iemand die de dingen makkelijk relativeert.
  • Voor de eigenschappen waarvan je een tegenpool hebt gevonden, verzin je een ludieke opdracht waarbij die eigenschappen zeer duidelijk worden. Voorbeeld: Jij bent boos over de muziekkeuze en gaat een minuut op de grond zitten mokken (koppige leiding). Als het bij iemand even ‘tegensteekt’, ga jij op zoek naar een compromis (koning van het compromis).

Spelverloop


Geef je leidingsploeg de opdracht om op een uur tijd een kleine activiteit te organiseren. Je deelt aan een deel van de ploeg de opdrachten uit die gelinkt zijn aan een bepaalde karaktereigenschap. Denk daarbij goed na aan wie je wat geeft. Zo kan je leiding die makkelijk een compromis vindt het kaartje met de opdracht voor koppige leiding geven.

Nabespreking


Ondanks enkele obstructies door de uitgesproken karaktereigenschappen van sommigen van de leiding zal je leidingsploeg erin slagen om een geslaagde mini-activiteit op poten te zetten. Nadien kan je even kort bespreken wat er gebeurd is tijdens het spel. Wie had er welke eigenschap? Hoe heeft dat de organisatie van het evenement beïnvloed? Hoe hebben jullie het met de ploeg opgelost?

 

Nog enkele tips!


Drie héél andere soorten leiding (welk type ben jij?), die weleens samen voor een afdeling kunnen belanden. Hoe maken ze elkaar dan sterker?

De 14-tot-17-uur-leiding + manusje-van-alles: de 9-to-5-leiding zal met zijn of haar enthousiasme de Chironamiddag het nodige leven in blazen, terwijl het manusje-van-alles met plezier in de voorafgaande week de praktische voorbereidingen zal treffen om de activiteit te laten slagen.

De 14-tot-17-uur-leiding + verantwoordelijke leiding: wanneer de verantwoordelijke leiding zich moet bezighouden met onverwachte gebeurtenissen en de activiteit (even) moet verlaten, kan hij of zij er ongetwijfeld blindelings op vertrouwen dat de activiteit tot een goed einde gebracht wordt door de 14-tot-17-uur-leiding. Door zijn of haar enthousiasme en duidelijke aanwezigheid kan die gemakkelijk een activiteit 'redden'.

Manusje-van-alles + verantwoordelijke leiding: terwijl de verantwoordelijke leiding de grote lijnen in het oog zal houden en in onverwachte vaarwaters het roer in handen zal nemen, let het manusje-van-alles net op de kleine details en kan hij of zij bij problemen praktische bijstand verlenen.