Een nieuwe Chirogroep opstarten

Een nieuwe Chirogroep opstarten

Er zijn nog veel steden, gemeenten en wijken zijn waar geen jeugdbeweging (meer) is. Dat noemen we 'blinde vlekken'. Verder zien we dat het aantal Chirogroepen ieder jaar daalt. Chirogroepen fusioneren of gooien de handdoek in de ring. We vinden dat uiteraard jammer, vooral omdat we alle kinderen en jongeren de kans willen geven om aan Chiro te doen. De Chiro is gemeenschapsgericht en dus trots op haar lokale verankering.

Soms komen er vragen tot bij gewesten, verbonden of nationale Chiromedewerk(st)ers van mensen die een oude Chirogroep nieuw leven willen inblazen, hun huidige werking grondig willen veranderen of een totaal nieuwe Chirogroep willen opstarten. We kunnen dat uiteraard alleen maar aanmoedigen. Een nieuwe Chirogroep uit de grond stampen is echter niet iets dat je snel even doet. Het vraagt voorbereidingswerk, tijd, middelen en opvolging. 

De context waarin je een Chirogroep wilt opstarten, kan variëren. Sommige mensen willen een oude groep nieuw leven inblazen, anderen willen een groep oprichten in een wijk waar nog nooit een Chirogroep was. De stappen die je het beste volgt, zijn dus altijd anders. In de brochure 'Een nieuwe Chirogroep opstarten' schetsen we enkele aandachtspunten. We geven dus richtlijnen ter inspiratie, maar je hoeft die niet strikt te volgen. Elke context vraagt immers een aanpak op maat.

Aarzel daarom niet om ons te contacteren, we zijn er om ondersteuning te bieden. Daarnaast geven we opstartende Chirogroepen ook een (financieel) duwtje in de rug in de vorm van een startpakket. Daarin zit onder andere een waardebon voor De Banier, promomateriaal en heel wat brochures en publicaties die een nieuwe Chirogroep op weg kunnen helpen.

Voorbeeld uit de praktijk

In Borgerhout zijn we momenteel bezig met de oprichting van een nieuwe Chirogroep.

Niet evident, maar wel een uitdagend proces dat ons al contacten heeft opgeleverd met veel partners uit de wijk.

Meer info nodig? Volg zeker de link naar de pagina: https://chiro.be/jongerenproject-borgerhout.