Superhiro: Fien Germijns over Chiro, StuBru en tweedehandswinkels

Superhiro: Fien Germijns over Chiro, StuBru en tweedehandswinkels

“We zijn de voddenmarchanden van Instagram” 

 

Misschien komt haar stem je bekend voor of heb je een vintage pronkstuk gekocht via haar Instagram. Fien Germijns, presentatrice van Studio Brussel, is niet alleen een opkomend radiotalent, maar vooral een echte Chiromadam. Met een bijzondere passie voor kringloopwinkels. 

Foto: Joko

 

 

DUBBELPUNT: Dag Fien, je hebt nog niet zolang je Chirorok in de kast gehangen, hoe lang heb je precies in de Chiro gezeten? 

Fien: Ik heb van mijn 6 tot mijn 19 jaar in Chiro Divora in Merksem gezeten. Een jaar nadat ik gestopt was, vroeg een vriend van een jongens-Chirogroep in de buurt of ik daar geen leiding wilde worden, omdat ze daar een tekort hadden. Hij heeft mij kunnen overhalen om nog een jaar leiding te geven en samen onze Chirocarrière af te sluiten. Dat was een jongens-Chirogroep en ik wilde dat supergraag doen omdat ik altijd in een meisjesgroep had gezeten. Bovendien is die vriend uiteindelijk mijn lief geworden. 

 

DUBBELPUNT: Overschakelen van een meisjes- naar een jongensgroep was dan wel een bijzondere verandering? 

Fien: Ja, we waren nog altijd een gemengde leidingsploeg, enkel de jongere leden waren nog gescheiden. De leidingsploeg was wel een groot verschil met mijn meisjesgroep. Tijdens de leefweek werd er bijvoorbeeld vooral gegamed terwijl er bij de meisjes een oma was langsgekomen om ons te leren breien. 

 

DUBBELPUNT: Wat was het hoogtepunt in je lange Chirocarrière? 

Fien: Het was één groot hoogtepunt (lacht). Ik ben altijd graag mee geweest op alle bivakken, Krinkel, Aspitrant, enzovoort. Als ik dan toch moet kiezen, was mijn grootste hoogtepunt mijn kamp als eerstejaars aspi. We hadden daar totaal geen verwachtingen van, want we hadden leiding van wie we niet verwacht hadden dat ze daar zoveel moeite in zouden steken. Uiteindelijk hebben die het zotste programma ooit gemaakt, dat was zo tof! Heel het kamp was een rodedraadspel waarbij we elke dag een ander tv-programma nadeden, van Expeditie Robinson waarbij we ons plan moesten trekken in het bos tot De Lama's waarbij we onze improvisatieskills de vrije loop mochten laten gaan. 

 

DUBBELPUNT: Je bent nu een paar jaar presentatrice bij Studio Brussel. Hoe ben je daar terechtgekomen? 

Fien: Ik heb drie jaar geleden meegedaan aan Studio Dada, dat is een zoektocht van Studio Brussel naar nieuw talent. We zijn toen met twee presentatoren uitgekomen. Sindsdien is het een zot parcours geweest. Ik ben begonnen met de gekste nachtblokken te doen, van 1 tot 3 uur 's nachts. Toen kon ik daar wel op vloeken, maar uiteindelijk waren dat zeer leerrijke momenten, want je kon doen wat je wilde. Daarna deed ik veel redactiewerk en mocht ik presenteren in het weekend. En nu mag ik elke schoolvakantie Linde vervangen, en binnenkort Siska. Dat zijn zotte hoogtepunten en soms sta ik daar niet helemaal bij stil. Ik zal daar altijd wel een beetje de rebel blijven, ik ga niet flink in de rij lopen, maar ik denk dat ze mij daar daarom graag hebben. 

 

DUBBELPUNT: Wat is het stoutste dat je als rebel in de Chiro hebt gedaan? 

Fien: Ik herinner me toen we als lid nachtspel hadden en we echt bang waren, dat we altijd deden alsof het ons niets kon deren. Wij lachten dat allemaal weg en werden dan echt zo een irritante groep pubers. Onze leiding werd echt strontambetant en daardoor viel hun spel jaar na jaar in het water. 

 

DUBBELPUNT: Zijn er dingen die je in de Chiro meegekregen hebt die je nu kan gebruiken bij de radio? 

Fien: Ja, bij de radio moet je sowieso zot creatief zijn. Je moet kunnen improviseren als je dik in de stress zit. Improvisatie en creativiteit zijn twee dingen die terugkomen in de Chiro. Als je op voorhand je programma bedenkt, maar ook als je à la minute iets moet verzinnen. Dan heb je het beste een brein met zeven hoeken af. 

 

DUBBELPUNT: Je hebt op Instagram een tweedehandswinkel opgestart? 

Fien: Dat is een uit de hand gelopen hobby. Mijn lief en ik houden echt van kringwinkels. Ik ben hier twee jaar geleden komen wonen en mijn inboedel is intussen al verdubbeld. Ik word zo extatisch als ik iets zots vind dat dan maar één euro kost. Dan zijn mijn lief en ik echt net twee onnozelaars in die kringwinkel. Het probleem was dat op de duur alles bomvol stond. We hebben toen een Instagramaccount aangemaakt onder de naam Fernand, naar Fernand Costermans van F.C. De Kampioenen. We zijn de voddenmarchanden van Instagram. Dat werkt echt veel beter dan we hadden gedacht: als we er iets op zetten, is dat altijd een groot gevecht om het te kopen. We verkopen dat dan nog altijd aan een spotprijs zodat anderen ook ons extatisch gevoel kunnen voelen. 

 

DUBBELPUNT: Wat is de mooiste ontdekking die je al in een kringwinkel hebt gevonden? 

Fien: Vorige week zijn we nog naar een kringwinkel geweest en hebben we zo een lichtbak gekocht waar ze in het ziekenhuis scans van je gebroken benen in hangen. Dat geeft een supermooi warm geel licht. In plaats van scans hebben we daar een prent van een Zwitsers Alpendorpje in gehangen. Dat is een prachtig collectiestuk in onze living, ik word daar helemaal zen van. 

 

DUBBELPUNT: Heb je nog een laatste levenswijsheid die je aan de vele Chiroleiding wil meegeven? 

Fien: Zodra ik weet dat iemand in de Chiro heeft gezeten, sta je bij mij direct op een goed blaadje. Dat opent altijd wel ergens een deur, je moet daar gewoon retetrots op zijn. Dat is een sleuteltje voor dingen die je soms niet verwacht, bijvoorbeeld om een Chirolief te vinden. Je moet de Chiro gebruiken voor de rest van je leven. 

 

DUBBELPUNT: Zullen we doen! Heel veel succes nog met Studio Brussel en Fernand.