Alcohol en drugs op je evenement
Alcohol en drugs op je evenement
Mag ik iemand zijn leeftijdsbewijs vragen?
Wanneer iemand alcoholische drank wil kopen, heb je het recht om zijn of haar leeftijd te vragen. Om op een fuif een duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen -16-jarigen, -18-jarigen en meerderjarigen kun je een systeem invoeren van bandjes met verschillende kleuren voor de verschillende leeftijden. Bij het binnengaan kun je de bezoekers vragen om een bewijs van hun leeftijd te tonen, zoals een identiteitskaart. Als er mensen weigeren, geef je hen gewoon een -16-bandje.
Wat als iemand dronken aankomt op onze fuif?
Als iemand die zichtbaar dronken is je fuif wil betreden, kun je hem of haar het beste weigeren. Als die persoon een ongeval veroorzaakt nadat hij of zij op jullie fuif alcohol dronk, kan jullie organisatie daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Bovendien staan er ook straffen op alcohol schenken aan iemand die al zichtbaar dronken is.
Is het strafbaar om alcohol te schenken aan een minderjarig?
Je bent als organisator strafbaar als je minderjarigen een drank schenkt die ze niet mogen drinken. Zorg er daarom voor dat er zeker geen misverstanden kunnen ontstaan en werk met een bandjessysteem. Maak goede afspraken met de barmedewerkers op je fuif. Leeftijd is daarbij belangrijk, want je moet immers op bepaalde momenten kordaat kunnen reageren tegen je bezoekers. Het is daarom beter om enkel +16-jarigen achter de toog te zetten. Indien je met een sterke dranktoog werkt, zet je daar best mensen die ouder zijn dan 18 jaar.
Wat met een fuifnaam die naar alcohol verwijst?
Geef je fuif liever geen naam die naar alcohol verwijst. Dit kan sommigen niet alleen aanzetten tot drinken, het is ook slecht voor jullie reputatie als Chiro. Bovendien kan het aanleiding geven tot een klacht bij de JEP (jury ethische praktijken voor reclame). Je kan ook zonder te verwijzen naar alcohol reclame maken voor je evenement.
Ook concepten als zuip- en kruipkaarten of acties als een happy hour of een gratis vat vermijd je best.
Hoe vermijden we een boete bij controle op alcohol en roken op onze fuif?
Het kan gebeuren dat er op jullie fuif gezondheidscontroleurs langs komen. Zij werken voor de 'Controledienst Alcohol en Tabak', onderdeel van de ‘Federale Overheidsdienst (of FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu'. De gezondheidscontroleurs gaan na of jullie de wetgeving op het schenken en verkopen van alcohol en het rookverbod naleven. Om een boete te vermijden houden jullie zich best zo goed mogelijk aan volgende checklist.
Enkele tips
- Om alcoholgebruik niet te promoten, kan je alcoholische dranken duurder maken dan niet-alcoholische.
- De Chiro is een grote voorstander van gratis water te voorzien op fuiven. Kraantjeswater is geen grote kost voor de organisatie. Gratis kraantjeswater voorzien zorgt ervoor dat er gezond gedronken kan worden op jullie fuif.
- Voorzie iets voor de BOB’s: een gratis (niet-alcoholisch) drankje, gadget, gratis toilettoegang, … Je geeft niet-drinkers een steuntje in de rug en je zorgt er zo mee voor dat iedereen op een veilige manier thuisgeraakt. Waarom voegen jullie geen mocktail toe aan jullie cocktailkaart?
- Hang duidelijk het telefoonnummer van een taximaatschappij omhoog in de zaal of aan de uitgang of leg fuifbussen in. Een aantal provincies ondersteunen jullie hier bij.
- Je kan ook (gratis of goedkope) alcoholtesters aanbieden aan mensen die vertrekken op je fuif. Let wel op! Deze zijn vaak niet zo betrouwbaar als diegene die de politie gebruikt.
- Zorg voor een positief feestklimaat en neem extra maatregelen om je evenement nog beter te maken. Meer info vind je op Feestwijzer.