Voedsel

Voedsel

Koken en eten, zalig! Maar ook hier denk je best even over na.

Veilig voedsel

  • Alles begint bij een propere keuken:
    • Breng op voorhand al een bezoek aan de kampplaats om te zien of die aan de wensen voldoet. 

    • Was je handen voordat je gaat koken.

    • Was je keukengerief altijd goed af met heet water en wasmiddel.

    • Zorg voor propere handdoeken en schotelvodden.

    • Maak je werkplek altijd proper nadat je gekookt hebt.

  • Drinkbaar water is een voorwaarde om te koken én af te wassen. Vraag op voorhand aan je kamp- of weekendplaats een attest dat de drinkbaarheid garandeert.
  • Zorg dat melk, boter, vlees, vis, enz. koel bewaard worden.
  • Om voedsel koel te bewaren, is 7° C het absolute maximum.
  • Leg een thermometer in de koelkast of koelruimte.
  • Bescherm ‘droge voeding’, zoals pasta en brood, in afgesloten dozen. Dat hoeft niet in de koelkast.
  • Laat diepgevroren voedsel niet ontdooien in de zon maar in de koelkast.
  • Koop bederfbare voedingswaren ter plaatse en zo kort mogelijk voor de bereiding.
  • Zorg dat vlees altijd goed doorbakken is.
  • Koude maaltijden moeten koud gehouden worden tot ze geserveerd worden. Warme maaltijden moeten dan weer voldoende warm gehouden worden om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen.
  • Bewaar restjes enkel op gekoelde plaatsen en maximaal twee dagen.

Als het ondanks alle maatregelen toch misgaat, raadpleeg dan altijd een arts! Een voedselvergiftiging is niet alleen onaangenaam, het kan ook gevaarlijk zijn.

Beroemde boosdoeners

  • Legionellabacterie (veteranenziekte): vooral stilstaand water vormt een risico, bijvoorbeeld in douchezakken die dagenlang in de zon hangen. De belangrijkste symptomen zijn een algemeen ziektegevoel, hoofd- en spierpijn, hoesten, eventueel koorts, en maag- en darmklachten.
  • Salmonellabacterie: komt voor in water en levensmiddelen (vaak eieren en gevogelte). Salmonellabacteriën gedijen het beste in een vochtige, warme omgeving. Strikte hygiëne bij het bewaren en bereiden van voedsel is dus aangewezen! Symptomen van een besmetting doen denken aan griep.

Een veilige keuken

  • Hou kinderen zo veel mogelijk uit de (buurt van de) keuken. 

  • Zorg dat er altijd een brandblusser en een EHBO-koffer in de keuken aanwezig zijn. 

  • Koken op gas?

    • Sluit gasflessen altijd goed af na het koken.

    • Stockeer gasflessen niet in de zon.

    • De maximumafstand voor een flexibele slang tussen gasfles en toestel is twee meter

    • Als er scheurtjes, barsten of abnormale vervormingen in een gasfles of gasslang zitten, dan is onmiddellijke vervanging een must.

    • Gasslangen moeten gekeurd zijn.

    • Check de houdbaarheidsdatum van gasflessen en gasslangen, en overschrijd die niet.

    • Elke gasfles moet voorzien zijn van een veiligheidsdop.

Ziekte?

Braken, buikloop, misselijkheid?

  • Ga langs bij de dokter.

  • Ontsmet alle toiletten met bleekwater.

  • Laat leden regelmatig hun handen wassen (of zelfs desinfecteren), zeker voor en na het eten en na een toiletbezoek.

  • Laat zieke kinderen eventueel in een aparte tent of of een apart lokaal slapen.

  • Geef kinderen (en ook leiding) geen medicatie, tenzij die op de medische fiche staat of voorgeschreven is door een dokter.

Wetgeving

  • Erkende bivakplaatsen worden geïnspecteerd op basishygiëne door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
  • Een ‘veldkeuken’ hoeft geen vergunning voor te leggen, maar ook hier wordt uiteraard verwacht dat er aandacht is voor hygiëne. Je draagt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de kinderen voor wie je kookt!
  • Kook je in een tent, vraag dan vooraf toestemming aan de eigenaar om vuur te maken. Zorg dat dat veilig gebeurt.

Verzekeringen

  • Een voedselvergiftiging is een ongeluk en is dus verzekerd. Neem een ongevallenverklaring mee als je een arts bezoekt. De groene briefjes voor de mutualiteit geef je aan de ouders van de getroffen leden. Zo kunnen zij alvast een deel terugbetaald krijgen. De rest van het bedrag wordt nadien door de verzekering teruggestort. Geef het ongeval via GAP aan bij IC Verzekeringen. Vul daarbij met mailadres van de ouders in, zo kunnen zij de rest van het dossier opvolgen en afhandelen.

Extra informatie

  • Brochure 'Bederf je zomerkamp niet!', een uitgave van het Federaal Voedselagentschap.
  • Op zoek naar nog wat extra info over voedselveiligheid? Ga naar opkamp.be/voedselveiligheid.
  • Website Federaal Voedselagentschap: favv-afsca.be  
  • Het Bivakboek, ook te koop in De Banier
  • Vraag of klacht over voedselveiligheid en -hygiëne? Bel gratis het meldpunt van het Federaal Voedselagentschap: 0800-13 550
Attachments