Chirokleren

Chirokleren

De Chirokledij, ook gekend als het uniform.

Chiroplunje vanaf... net na de Tweede Wereldoorlog

Betekenis

Al van bij het ontstaan hecht de Chiro veel belang aan stijl, symbolen en rituelen, omdat die een boodschap kunnen overbrengen zonder dat daar veel woorden voor nodig zijn. Dat aanvoelen zonder spreken noemen we bij de Chiro de intuïtieve methode. Het dragen van de Chirokledij is zo’n stilzwijgend maar veelzeggend symbool. Het drukt verbondenheid en gelijkwaardigheid uit.

Van uniform naar Chirokledij

In de loop van de geschiedenis verandert de Chiro drie keer van outfit.

Jongensuniform
1945-1974
1974-1995
1995-…
     
Roestbruin hemd met borstzakken, schouderstukken en open kraag, goudgele das met lederen ring, zwarte ribfluwelen broek, Chiroriem, lichtgrijze sportkousen, grijze sokken, zwarte hoge marsschoenen, kentekens, leiders dragen een witte fluitkoord Korte donkerbruine short, beige hemd, leiders dragen een fluitkoord in de kleur van hun afdeling Beige short of lange broek, rood T-shirt, donkerblauw hemd, leiders dragen een fluitoord
Meisjesuniform
1945-1974
1974-1995
1995-…
     
Leden: lichtblauw kleedje, goudgele das met lederen ring, lederen riem met Chirogesp, donkerblauwe muts, witte kousen, kentekens
Leidsters: lichtblauwe bloes, donkerblauwe rok, riem met Chirogesp, donkerblauwe muts, witte kousen, kentekens
Donkerblauwe overgooier in jeansstof, geel hemd, leidsters dragen een fluitkoord in de kleur van hun afdeling Beige rok of broekrok, rood T-shirt, donkerblauw hemd, leidsters dragen een fluitkoord

Pittige weetjes

  • De Chiro wordt in de jaren 1930 opgericht, maar pas na de Tweede Wereldoorlog worden de eerste officiële uniformen verkocht. Waarom wachten ze daar tien jaar mee?
    Twee redenen:
    • De KAJ wil niet dat de Chiro een uniform draagt. Ze wil beletten dat de Chiro hen wegconcurreert. Na de oorlog worden de plooien met de KAJ gladgestreken en krijgt de Chiro meer vrijheid.
    • Tijdens de oorlog is textiel schaars. De jongens kunnen de eerste uniformhemden dan ook niet kant-en-klaar kopen. Ze moeten zelf een oud hemd laten verven in de officiële bruine kleur.
  • De fluitkoord van de leiding wordt pas in 1949 ingevoerd. Daarvoor dragen Chiroleiders een lederen schouderriem.
  • De kousen een handpalmbreedte onder de knie, een perfect geknoopte das, enzovoort: het eerste uniform kun je bezwaarlijk de ideale ravotkledij noemen. Er werd dan ook niet in gespeeld. Chiroleden droegen het uniform enkel bij plechtige bijeenkomsten, de formatie, optochten en grote evenementen. Voor spelactiviteiten mochten ze iets lossere kleren aantrekken.
  • Van uniform wisselen? Dat doe je niet zonder kleerscheuren. Telkens wanneer het nationale niveau beslist om de Chiro in een nieuw jasje te steken, wekt dat bij de lokale groepen een storm van protest op. In 1974 zijn er groepen die het nieuwe uniform omschrijven als ‘carnavalskostuum’ en ‘landlopersvodden’. De beige rokjes en shorts uit 1995 vinden veel groepen aanvankelijk te ‘scoutsachtig’.
  • Vanaf het einde van de jaren 1970 gaan veel groepen zelf een T-shirt van de eigen groep ontwerpen.
  • In de jaren 1980 krijgt de Chiro een T-shirt: lichtgroen met in het donkergroen Chiro erop. Voor de speelclub is er het T-shirt van Rupsje Ribbel.
  • Sinds 1995 draagt de Chiro geen uniform meer maar Chirokleren -een betekenisvolle naamsverandering. De Chiro maakt hiermee duidelijk dat ze openstaat voor creativiteit en diversiteit. Er is een heel assortiment aan Chirokleren. Niet iedereen moet er hetzelfde uitzien. De Chiro is geen uniform blok.