Alternatieven voor kampvuur

Alternatieven voor kampvuur

Droogte of een kampvuurverbod kan soms roet in het eten gooien. Of misschien wil jouw Chirogroep een duurzaam alternatief voor een kampvuur of kerstboomverbranding?

Hoe kan je het toch gezellig maken, zonder een (groot) vuur aan te steken?

Vuur maken, op een kleinschalige/veilige manier

(Opgepast: vuur betekent dat je toestemming moet krijgen van de brandweer)

Vuurschaal of tonnen

Met vuurkorven op een vuurschaal of vuurtonnen beschadig je het gras niet (zeker als je ze op stenen zet) en behoud je toch de sfeer en warmte van een kampvuur. Misschien kan je wel vuurkorven en vuurschalen lenen van de gemeente of van ouders?

Een luciferlijn

Maak een 'vuursnelweg' door lucifers met de kopjes vlak naast elkaar in een lang stuk klei te planten.

Plak een tafel of houten plak af met aluminiumfolie. Rol slangen van klei en lege deze op de folie in de vorm van letters of het Chiroteken. Scherm je vuursnelweg eventueel af met bijvoorbeeld aluminiumfolie, zodat de vlam niet uitwaait.

Laat iedere afdeling een eigen luciferlijn maken en laat ze branden nadat ze hun show hebben opgevoerd.

Zweedse fakkel

Een Zweedse fakkel is een rechtopstaand stuk boomstam dat mooi van binnenuit opbrand. Dit vormt een veilig alternatief voor een open kampvuur, geeft toch veel warmte en het ziet er nog eens mooi uit ook. Leg er enkele klinkers onder en rond zodat het vuur de grond niet raakt.

Je kan Zweedse fakkels kopen of maken. Vraag iemand die veilig met een kettingzaag kan werken om in kruisvorm verticale sleuven te maken in een boomstam. Niet helemaal tot beneden, maar tot in de helft. Zo blijft de stam nog stevig staan. Vul de sleuven op met klein brandbaar materiaal: zaagsel, wc-papier gedrenkt in kaarsvet, kleine takjes. Niet te hard aandrukken: zorg dat er genoeg lucht aan kan, zo zal het beter branden.

Kaarsenconstructies

Maak constructies waar je op een veilige manier kaarsen op en rond kan hangen.

Sjor een stevige driepikkel, verbind de balken met verschillende lijnen ijzerdraad en bevestig er glazen (yoghurt)potjes met kaarsen aan. Je kan op voorhand alle leden een eigen potje laten versieren!

Vul afwasbakken met water en zet drijfkaarsen in het water.

Een podiumcirkel kan je verlichten met fakkels of theelichtjes in broodzakken verzwaard met zand.

Veel warmte geeft het niet, sfeer alvast wel.

Gezelligheid zónder vuur

Kampvuur met lichtslingers

Bouw je kampvuur met takken en ander hout. Drapeer verschillende soorten lichtslingers over het hout.

Knutsel een kampvuur

Knutsel een kampvuur uit karton. Met een bladblazer of ventilator en wat wimpels of dunnen stof kan je je vlammen zelfs echt laten dansen

Hang doeken in een boom zodat ze wapperen in de wind. Met een paar gele of oranje spots erop kan je een mooi lichteffect bereiken.

Projecteren!

Een doek, een laptop, een beamer en een filmpje van een kampvuur! Je kan het knetteren versterken met boxen.

Breeklichtjes in ballonnen

Als het begint te schemeren deel je aan iedereen een breeklichtje, een ballon en een touwtje uit. Breek het breeklichtje, steek het in de ballon, blaas de ballon op en hang de ballonnen op in een boom of aan een constructie. Gezellige sfeerverlichting!

Water- en lichtconstructie

Met een driepikkel, een lichtslinger en stevig doorzichtig plastiek maak je een constructie die op een kampvuur lijkt. Door het geheel in een zwembadje met water te zetten en water met een pompje over het plastiek te laten stromen, krijg je een heel rustgevend effect.

Zorg ervoor dat het geheel veilig is: elektriciteit en water mogen niet met elkaar in contact komen!