Voorzitter worden

Voorzitter worden

Word jij de nieuwe voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen?

Volgend werkjaar stopt voorzitster Annelies. Daarom gaan we op zoek naar een enthousiasteling om onze voorzittersploeg te versterken! Misschien ben jij dat wel?

Voorzitter van de Chiro, wat is dat eigenlijk?

Als voorzitter van de Chiro sta je mee aan het roer van de grootste jeugdvereniging van Vlaanderen. En je doet dat niet alleen. Je komt terecht in een team met drie andere voorzitters en enkele mensen die voor de Chiro werken. 

Samen beleef je unieke Chiro ervaringen. Kippenvelmomenten op Krinkel en andere grote evenementen, spreken voor duizenden mensen, ontmoetingen met belangrijke personen, ... . Daar hoort een handje schudden met de ministers of koning ook bij.

Je bent een aanspreekpunt voor andere organisaties, bereidt mee vergaderingen voor en maakt beslissingen over centen ("Steken we ons geld in Dubbelpunt of het vernieuwen van de website?"). We hebben veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en zorgen er uiteraard voor dat het heel plezant wordt. Da's beloofd!

 

Voorzitters Chiro 2022

Kan ik voorzitter worden?

Als voorzitter heb je vooral een enorm groot hart voor de Chiro. Daarmee kom je al héél ver. Daarbovenop ben je een inhoudelijke denker die graag beleid maakt of een coachende rol kan opnemen naar andere vrijwilligers toe en hen kan motiveren. Ten slotte ben je iemand die vlot kan samenwerken en is het een troef dat je graag vergadert

Binnen onze voorzittersploeg verdelen we de taken naargelang ieders talenten, dus de ideale voorzitter, die bestaat eigenlijk niet.

Tijdens de selectie van voorzitter bieden we iedereen dezelfde kansen. We streven ernaar een afspiegeling te zijn van de maatschappij en stellen de kwaliteiten bij mensen voorop. 

Wat wordt er dan precies van mij verwacht?

Voorzitter zijn is geen job, maar een vrijwillig engagement. Je hoeft geen tonnen ervaring te hebben, maar vooral veel goesting (en ook wel wat tijd) om er in te vliegen. Omdat onze voorzitters doorheen de dag vaak voltijds werken, vergaderen we 's avonds. Dit is meestal in Antwerpen. Reken hiervoor op zo'n twee avondvergaderingen per week. Soms is dat wat minder, en soms wat meer.

We zoeken een voorzitter die zich voor minstens drie werkjaren wil engageren en gedurende het voorzitterschap geen politiek mandaat opneemt. Los daarvan ben je liefst niet ouder dan 32 jaar.

Waar is een voorzittersploeg exact mee bezig?

Eerlijk? Met 1001 verschillende dingen. Dit lijstje geeft je alvast een idee:
 

  • vrijwilligersploegen opvolgen en een aanspreekpunt zijn voor allerlei vragen,
  • ervoor zorgen dat thema's zoals diversiteit, duurzaamheid of mentale gezondheid een plek hebben in de Chiro,
  • mee beslissen waar de Chiro centen aan spendeert,
  • nadenken over de Chirostructuur,
  • inspraakmomenten organiseren,
  • de Chiro vertegenwoordigen op startdagen, Krinkel, in de jeugdsector of in de pers,
  • mee bepalen met welke organisaties de Chiro (meer) moet samenwerken
  • ...

Stel jezelf kandidaat!

Laat hieronder je gegevens achter voor 31 mei. Wij* bellen jou op voor een korte babbel om jou alvast wat beter te leren kennen.

*Wij, dat is de selectiecommissie. Dat zijn een paar vrijwilligers en beroepskrachten die samen op zoek gaan naar een nieuwe voorzitter.