Waar kan ik terecht?

Waar kan ik terecht?

Binnen jullie werking komen jullie ongetwijfeld in aanraking met allerlei maatschappelijke thema’s. Met vragen daarover kan je altijd bij ons terecht via diversiteit@chiro.be

Hoewel Chirojeugd altijd paraat staat om op jullie vragen te antwoorden, zijn we niet overal expert in. Heb je een vraag die dieper ingaat op een bepaald thema? Dan kan je ook altijd terecht bij enkele expertise-organisaties!

 

Je wil een kamp bouwen met een rakker die een rolstoel gebruikt, je wil leiding worden maar hebt autisme of wil met de leidingsploeg een afdeling starten voor leden met een beperking/handicap. 

 

  • DOEMAMEE: een initiatief van de Vlaamse jeugdbewegingen en De Genereuzen dat ervoor wil zorgen dat kinderen met én zonder beperking samen spelen.  
  • Ouders Voor Inclusie: een vrijwilligersorganisatie voor en door ouders die willen meewerken aan een inclusief vrijetijdsaanbod  
  • Autisme Leeft: via vrijetijdsaanbod talenten ontwikkelen, sociaal netwerk verbreden en kwaliteit van leven verhogen 
  • Zitstil: voor vragen en vormingen over ADHD  
 
Jouw leidingsploeg wil een vorming volgen of wil tips over (cyber)pesten aanpakken, hoe je jonge nieuwkomers bij je activiteiten betrekt of hoe je omgaat met conflicten. 

 

  • Pimento: onderdeel van de Groep Chiro, ondersteunt jeugdwerkorganisaties met vorming, begeleiding en advies rond sociale veiligheid, seksualiteit en welzijn.  
  • Tumult: werkt samen aan een samenleving waar jongeren geen uitsluiting moeten ondervinden 

 

Je wil weten hoe je jouw non-binaire lid het beste aanspreekt, hebt vragen over seksualiteit of wil weten hoe je ervoor zorgt dat jullie Chirogroep een veilige(r) ruimte wordt. 

 

  • KLIQ: het advies- en vormingscentrum van Çavaria dat rond gender- en seksuele diversiteit werkt 
  • Wel Jong: jeugdorganisatie voor en door jongeren die willen dat iedereen zichzelf kan zijn in hun lichaam, seksualiteit en genderbeleving 

     

Jouw leidingsploeg wil de werking toegankelijker maken of je wil weten hoe je ouders in een financieel kwetsbare positie beter bij je werking kan betrekken. 

 

  • Netwerk Tegen Armoede: koepelorganisatie voor organisaties waar mensen in armoede het woord nemen 
  • CAW: het Centrum Algemeen Welzijnswerk helpt je op weg bij vragen over thema’s van financiën tot vrije tijd  
  • Uit De Marge vzw: steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie  

     

Je wil een goede verstandhouding opbouwen met ouders van een ribbel die geen Nederlands spreekt of jouw leidingsploeg wil spelen maken die verstaanbaar zijn voor zowel Nederlands- als Franstalige leden. 

 

  • Vzw De Rand: organisatie in de rand van Brussel die werkt aan taalstimulering. Hoewel gevestigd bij het Brusselse vind je hier ongetwijfeld ook tips die Brussel overschrijden.  

 

Meer informatie nodig? Vorming volgen? Traject opstarten? Neem dan eens een kijkje bij Komaf. Komaf wil meer drempels naar vrije tijd verlagen. Dus méér jeugdwerk en jeugdaanbod realiseren voor méér kinderen en jongeren. Hun website staat boordevol tips en getuigenissen. Je kan er ook een vorming of begeleiding aanvragen bij een van hun partners. In beide gevallen bezorgt Komaf jou een voucher zodat je korting krijgt. Voor een vorming is dat een voucher van € 150, voor een begeleiding € 1000. 

 

We zijn ons ervan bewust dat dit een heel beperkt lijstje is. Ken je nog andere expertise-organisaties die in dit lijstje zouden passen? Neem dan contact op met ons.