Bekwame Helper

Bekwame Helper

Op deze pagina vind je een beknopte beschrijving van wat een bekwame helper is en doet. Wil je meer weten of zit je nog met vragen hierover, dan kan je:

Als je de vraag krijgt om een bekwame helper te worden, denk er dan goed over na. Bespreek het met de ouders van het kind met de zorgnood en met de ondersteunende arts of verpleegkundigen. Onthou dat dit altijd een engagement is dat je alleen vrijwillig kan opnemen.

Wat is een bekwame helper?

Een bekwame helper is iemand die geen verpleegkundige is, maar die in het kader van een vrijwillige activiteit toch een of meerdere verpleegkundige handelingen mag verrichten.
Eigenlijk wil dat zeggen dat je een mandaat krijgt om kinderen bepaalde medicijnen toe te dienen of om een spuitje te zetten, bijvoorbeeld met insuline. 
Daarvoor kan je een kleine opleiding volgen of een concrete uitleg en toestemming krijgen van een arts of verpleegkundige.
Dit is een engagement dat je vrijwillig opneemt. Ouders of andere verzorgers kunnen je dus niet verplichten om een bekwame helper te zijn.

Wat mag je doen als bekwame helper?

Na een opleiding van een verpleegkundige of een arts mag een bekwame helper verpleegkundige handelingen uitvoeren die de zorgbehoevende persoon door omstandigheden niet zelf kan uitvoeren. Een omstandigheid die je in de Chiro kan tegenkomen, is bijvoorbeeld dat het kind te jong is. 
Die verpleegkundige handelingen zijn bijvoorbeeld:

  • Bij een diabetespatiënt het glucosegehalte in het bloed meten door middel van een vingerprik of glucosensor
  • Weten welke actie je moet ondernemen voor een diabetespatiënt aan de hand van symptomen, zoals bepaalde voeding of insuline toedienen, de patiënt beweging geven of net laten rusten
  • Een sonde verzorgen
  • Bepaalde medicatie op voorschrift toedienen
  • ...

De voorwaarden

Voor je een bekwame helper kan worden, moeten de persoon met zorgnood en jij aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Een arts of verpleegkundige geeft toestemming aan de persoon met zorgnood om een beroep te doen op een bekwame helper.
  • De arts of verpleegkundige bepaalt welke handelingen de bekwame helper mag uitvoeren.
  • Er is een regelmatige herevaluatie van de situatie en gezondheidstoestand van de persoon met zorgnood door de arts of verpleegkundige.
  • De persoon met zorgnood kan de toegelaten handelingen niet of niet meer zelf uitvoeren.
  • De bekwame helper mag de handelingen enkel uitvoeren als die beschikt over de juiste kennis om zejuist en veilig uit te voeren.
  • De persoon met zorgnood moet zich in een stabiele klinische situatie bevinden. Dat wil zeggen dat een arts of verpleegkundige de gezondheidssituatie van die persoon voldoende stabiel vindt.

BELANGRIJK!
Een bekwame helper zijn, is altijd een vrijwillig engagement! Dat wil zeggen dat ouders, andere verzorgers of de persoon met zorgnood je nooit kunnen verplichten om een bekwame helper te worden.

Wat als er toch iets fout loopt?

Merk je op dat je een fout maakt, twijfel je of gaan de zorgen verder dan jouw kunnen als bekwame helper? Breng dan meteen een arts of verpleegkundige op de hoogte. Zij blijven tenslotte de experten in hun vakgebied en zullen je verder helpen. 
Als je als Chirovrijwilliger – leiding dus – optreedt als bekwame helper ben je verzekerd. Het statuut is mee opgenomen in de verzekeringspolis van de Chiro. Bekwame helpers vallen onder de algemene regels van Burgerlijke Aansprakelijkheid, maar enkel binnen wat jouw persoonlijk attest Bekwame Helper voorschrijft.

Vragen?

Heb je vragen over de verzekeringen in verband met het statuut van bekwame helper? Neem dan zeker contact op via verzekeringen@chiro.be.
Heb je vragen over het statuut van bekwame helper? Neem dan contact op via info@chiro.be.