Solidariteit over grenzen heen

Solidariteit over grenzen heen

Ontdek het jaarthema van FIMCAP, de internationale koepel waar Chiro deel van uitmaakt

Als Chiro willen we niet als een eiland op onszelf bestaan. We vinden niet alleen onze eigen lokale groep belangrijk, maar hebben ook aandacht voor de gemeenschap om ons heen. We kijken naar wat er leeft om ons heen en proberen onze omgeving mee vorm te geven, door mee te doen aan acties en projecten die onze buurt, onze parochie, ons land of zelfs de wereld rechtvaardiger proberen te maken. 

Door Evy van Fimcap 

 

De wereld is ons speelterrein en ons engagement laat zich niet tegenhouden door grenzen. In 1962 stichtte de Chiro de Fimcap, samen met de Patro uit Wallonië en negen andere jeugdbewegingen uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Burundi, Congo, Canada en de Filippijnen. Het idee was om als internationaal netwerk elkaar te ondersteunen en te versterken. Nu, meer dan zestig jaar later, overkoepelt de Fimcap 33 jeugdorganisaties uit heel de wereld. De Chiro speelt nog altijd een actieve rol in dat internationaal netwerk. 

De Fimcap heeft twee grote doelstellingen. De eerste is jeugdorganisaties inspireren en versterken met nieuwe ideeën. De tweede is de stem van kinderen en jongeren luider te laten horen. 

 

Inspireren en versterken 

Om de eerste doelstelling te bereiken, organiseert de Fimcap momenten van uitwisseling. De beste ideeën komen immers van elkaar. Fimcap is een netwerk van 33 jeugdorganisaties die allemaal met hetzelfde doel bezig zijn: kinderen en jongeren laten spelen, ervaren, organiseren en leren. Elke organisatie doet dat op hun eigen, unieke manier. Binnen onze koepel zijn er bijgevolg veel gelijkenissen, maar ook veel verschillen. Door die jeugdorganisaties samen te brengen, stimuleren we het delen van ideeën en ervaringen. 

Er worden problemen en uitdagingen aangekaart en vanuit verschillende perspectieven bekeken. We bespreken experimenten vanuit de eigen werking en wisselen tips en tricks uit. 

 

Fimcap organiseert de volgende momenten van uitwisseling voor verschillende doelgroepen. 

  • Zo wordt er elke zomer een EuroCamp georganiseerd voor aspi's en leiding. Bij een EuroCamp ligt de nadruk op spel en uitwisseling, om zo op een laagdrempelige manier jongeren uit meerdere landen met elkaar in contact te brengen. Elk jaar is er een thema waarrond er gewerkt wordt. Leuk om te weten: EuroCamp vindt elk jaar plaats in een ander land en in 2024 zal het de Chiro zijn het organiseert! 
  • Voor leiding die graag wat dieper gaat, wordt er elk jaar EuroCourse georganiseerd. Dat vindt plaats in de paasvakantie, ook telkens in een ander land. Bij een EuroCourse ligt de nadruk meer op vorming. Ook daar staat een bepaald thema centraal en wordt er dieper ingegaan op wat je als leiding rond dat thema kan doen. EuroCourse zal in 2024 plaatsvinden in Malta. 
  • Om te weten wat er leeft onder de organisaties komen vertegenwoordigers van de Europese lidorganisaties vier keer per jaar samen: twee keer online en twee keer fysiek. Op zulke bijeenkomsten geven de lidorganisaties een update over waar ze mee bezig zijn en wordt er gekeken hoe we kunnen samenwerken. De Chiro wordt op die bijeenkomsten vertegenwoordigd door de themaploeg Samen Doen. 
  • Het grootste uitwisselingsmoment vindt om de drie jaar plaats: het Fimcap World Camp. De andere bijeenkomsten zijn enkel met Europese jeugdbewegingen, maar op het World Camp komt er leiding uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa samen. Voor drie weken gaan zij samen op kamp en steken zij de handen uit de mouwen in projecten voor de lokale jeugdbeweging of de lokale gemeenschap. Het volgende World Camp vindt plaats in Chili in januari 2025. 

 

Kinderen en jongeren centraal 

De tweede doelstelling van de Fimcap is de stem van kinderen en jongeren luider te laten horen. Onze stem klinkt immers luider als we die met velen tegelijk verheffen. In de samenleving wordt de stem van kinderen en jongeren niet overal meegenomen. Samen met haar lidorganisaties ijvert de Fimcap voor een wereld waar kinderen en jongeren én hun rechten centraal staan. Dat doen we bijvoorbeeld door een actieve rol op te nemen in de Europese Jeugdraad, waar we ijveren voor meer inspraak van jongeren en meer ondersteuning en erkenning voor jeugdwerk. 

Een ander voorbeeld is het klimaat. Onze grootste bezorgdheid is een leefbare aarde voor iedereen, vandaag en morgen. In 2019 gingen alle organisaties akkoord om van het klimaat onze grootste prioriteit te maken. Sindsdien werden er al veel stappen gezet. Zo kreeg de Fimcap als een van weinige jeugdorganisaties toestemming om als observator aanwezig te zijn op de jaarlijkse klimaatconferenties van de VN. Die aanwezigheid is van onschatbaar belang om druk te zetten en de stem van jongeren wereldwijd te laten horen. 

Vorig jaar was er op de 28e klimaatconferentie (COP28) een Fimcap-delegatie van zes jongeren aanwezig uit Duitsland, Litouwen, Ghana, India en de Filippijnen, om de onderhandelingen gedurende twee weken op te volgen. Dat was een belangrijke vertegenwoordiging die maanden intensief werd voorbereid. 

 

Solidariteit als rode draad 

Er wordt goed nagedacht over de thema's waar de Fimcap zich op richt. Om de drie jaar komen vertegenwoordigers van alle lidorganisaties samen op een algemene vergadering om de richting en prioriteiten van de komende jaren vast te leggen. Die algemene vergadering vond in augustus 2023 plaats in Duitsland. De Chiro was erbij met een delegatie van vijf personen. 

Op die algemene vergadering werd beslist dat het overkoepelende thema voor de komende jaren solidariteit zal zijn. Dat betekent dat solidariteit de rode draad zal zijn in alle activiteiten en vertegenwoordigingen. 

Onder solidariteit verstaan we de bereidheid om met elkaar te delen vanuit een gevoel van verbondenheid en rechtvaardigheid. Daarbij gaat het niet zozeer om het delen van materiaal of financiële middelen, maar om het delen van ideeën, kennis en ervaring. Er werd gekozen voor solidariteit als reactie op de pandemie en de crisis die onze wereld tekende de afgelopen jaren. Solidariteit tussen landen was toen ver te zoeken en de crisis bracht veel jeugdorganisaties in de problemen. Door te focussen op solidariteit willen we een tegenstem bieden, onze verbondenheid tonen en onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken. 

 

Om het thema concreet te maken werd een actieplan opgesteld, steunend op drie pijlers: 

  • Solidariteit met elkaar door ervaringen te delen. Er wordt gekeken hoe we meer kennis kunnen delen en ideeën kunnen uitwisselen, zowel online als offline. 
  • Solidariteit met kinderen en jongeren door een veilige plek aan te bieden waar iedereen welkom is. 
  • Solidariteit met onze planeet door te werken aan meer duurzaamheid. We zijn kritisch ten aanzien van onze eigen activiteiten en blijven hameren op een sterker internationaal klimaatbeleid. 

De activiteiten die opgesomd werden, zoals EuroCamp, EuroCourse en het World Camp, zullen in het teken staan van die pijlers. Daarnaast wordt er een internationale werkgroep rond solidariteit opgericht om het actieplan verder vorm te geven. 

 

Ben je geïnteresseerd in die internationale werkgroep rond solidariteit of wil je graag meer weten over de Fimcap? Mail dan naar info@fimcap.org

 

Wil je graag meer weten over EuroCamp, EuroCourse of World Camp? Mail dan naar internationaal@chiro.be. Zij bekijken voor elke activiteit wie er vanuit de Chiro deelneemt.