/sites/default/files/styles/wide_background/public/2023-05/img_6513.jpg?h=02ce9656&itok=-vTmYOJh

Chirojongens Emelgem: "Het is speciaal, maar het zorgt voor een zekere groepsfeer"

Voor het thema 'handig zijn' gingen we op zoek naar een groep die alles zelf maakt. Zo kwamen we al snel terecht bij de kerels van Chirojongens Emelgem. Zij zijn echte plantrekkers en sjorren op kamp zelf hun eigen hudo. Ze hebben niet veel meer nodig dan een paar sjordpalen, sjordkoord, een veld en goed weer. Dan komt de sfeer vanzelf!

 

 

Vlam: Dag jongens. We moeten eerlijk zijn: dat is toch iets speciaals om op een hudo je dagelijkse boodschap te doen?

Lars: Ja, dat is inderdaad speciaal, maar het is niet zo speciaal om daar te zitten. Vooral de geur en de ervaring zorgen voor een ander gevoel, een gevoel dat je thuis niet zal vinden. Nogal logisch (lacht).

 

 

Vlam: Zouden jullie ooit teruggaan naar een gewone wc-pot op kamp, als je de keuze had?

Robin: Nee, het is gewoon anders: het is buiten en het is een unieke ervaring. Ook zorgt de wind soms voor een fantastisch gevoel. Maar natuurlijk zijn er ook minpunten. Tijdens een hittegolf is de stank soms niet te harden, dan moet je beginnen plannen wanneer je het beste op de hudo gaat zitten. 

"De geur en de ervaring zorgen voor een gevoel dat je thuis niet zal vinden"

Vlam: Hoe komt het eigenlijk dat jullie op kamp een hudo hebben?

Obe: Onze kampplaats heeft nooit gebouwen, we zijn dus wel genoodzaakt om een hudo te gebruiken. Het werkt ook goed en het blijft goed werken. Het is tof en daarom blijven we het ook gewoon doen. 

 

 

Vlam: Maken jullie nog meer dingen zelf?

Lars: Ja wij maken alles zelf op kamp! De leiding en aspi's bouwen elk jaar constructies. Dit jaar zijn er geen aspi's, dus wij zullen een handje moeten toesteken. Wij als kerels helpen vooral met de sjorconstructies maar ook met de wastafels, het toneeldecor en de keuken. 

 

 

Vlam: Moeten jullie constructie zoals hudo elk jaar opnieuw bouwen of hoe zit dat?

Robin: De hudo is gemaakt, we moeten elke keer een put graven om hem erboven te plaatsen. Na verloop van tijd gieten we een beetje water of aarde in de put. Als de put goed gevuld is, moeten we de hudo verplaatsen.

"Er staan soms twintig nieuwsgierige ribbels achter de hudo te kijken"

Vlam: Op niet alle kampterreinen mag je zomaar diepe putten maken. Hoe gaan jullie daarmee om?

Jef (leiding): We vragen telkens op voorhand of een hudo toegestaan is. Als dit niet het geval is, zoeken we een andere kampplaats. Maar meestal is het geen probleem, want we verblijven gewoon op een weide waar er normaal koeien staan.

 

 

Vlam: Hoe heb je de eerste keer op de hudo ervaren?

Lars C: Dat ging direct vlotjes, zeker als de wind dan nog eens passeert. De meeste leden gaan direct na het avondeten, dan staat de hudo war meer in de schaduw en is het ook niemeer zo warm. Het is ook gezellig omdat je er samen met je vrienden zit en ook met twintig nieuwsgierige ribbels die achter de hudo staan te kijken.

 

 

Bedankt dat we bij jullie eens op bezoek mochten komen, Chirojongens Emelgem. Nog veel plezier en succes voor de rest van het jaar en op kamp!