Goed begonnen is half gewonnen

Goed begonnen is half gewonnen

Op bivak? Check dit!

Beter goede buren dan verre vrienden 

Een goede relatie met je buren en de omgeving is superbelangrijk op kamp. Hou hen te vriend, zo hou je het fijn voor jezelf en de groepen die na jullie komen.  

Hoe? 

Laat je buren weten wie jullie zijn en hoe ze jullie kunnen contacteren. Stop op voorhand bijvoorbeeld briefjes in de brievenbussen, hang een papier op aan jullie kampterrein, enz. 

Beperk lawaaioverlast. Speel versterkte muziek bijvoorbeeld enkel tijdens wek- en verzamelmomenten af, zoek een meer afgelegen speelterrein om ’s avonds te spelen of voor een nachtspel. 

Informeer de buren wanneer er een nachtspel plaatsvindt.  

Maak geen lawaai na 22 uur. 

Ruiltochten of op zoek naar een slaapplaats? Niet iedereen vindt dat fijn. Vermijd dat je aan de deur gaat bellen bij buurtbewoners. In sommige gemeenten, vooral in Wallonië, is dat zelfs verboden.  

Nodig buren eens uit om mee te eten of een bezoekje te brengen.  

Respecteer de omgeving, verniel bijvoorbeeld geen bos of natuur, laat geen afval achter…  

 

De kampeigenaar is dé persoon bij uitstek die de buurt goed kent. Zorg ervoor dat je een constructief contact onderhoudt. De kampeigenaar kan jullie goede tips bezorgen en informatie geven over lokale wetgeving of praktische info (denk bijvoorbeeld aan afvalophaling).  

Tip: zorg ervoor dat de communicatie tussen de eigenaar en de groep altijd door dezelfde personen kan gebeuren. Zo is het gemakkelijker om afspraken te maken.  

 

Loopt er toch iets mis? Neem dan contact op met CJT (koepel voor Vlaamse kampuitbaters, 09-210 57 70) of de bivakpermanentie (03-231 07 95). Wij ondersteunen en/of bemiddelen indien nodig. 

Eerste hulp bij tenten 

Tenten afhalen en terugbrengen bij ULDK 

Voorzie een voertuig met voldoende laadvermogen. Tenten zijn zwaar, overladen gebeurt sneller dan je denkt. En daar staan boetes op. 

Vergeet je toezeggingsformulier niet! Zonder krijg je je tenten niet mee.  

Tel je tenten en de onderdelen goed bij het afhalen! De uitleendienst laat je telkens een document ondertekenen met hoeveel tenten je ophaalt of terugbrengt. Dat document is de basis voor je factuur en bij conflicten.  

Neem voldoende mensen mee om de tenten af te halen en terug te brengen. Het minimumaantal staat vermeld op het toezeggingsformulier.  

Stel alle ontleende tenten op en zet er bedden in. Daar kan op gecontroleerd worden.  

Voorkom een boete en help andere groepen uit de nood: annuleer je teveel aan tenten! Tot 45 dagen voor de datum van afhaling kan dat kosteloos.  

De ULDK heeft maar één contactpersoon per groep: degene die de aanvraag deed. Hij of zij doet dus best alle communicatie.  

 

Schade aan tenten op kamp

Is er schade door brand, storm, water, vandalisme of diefstal? Geef dat ook goed door aan ULDK: 

Neem voldoende foto’s van de beschadigde tenten. 

Laat bij vandalisme of diefstal de politie langskomen om een pv op te maken.  

Vul het schadeformulier van de ULDK in. 

Bezorg het schadeformulier zo snel mogelijk aan ULDK. 

 

Vragen? Aarzel niet om ULDK te contacteren, ze helpen je graag verder: 02-251 69 43 of kampeermateriaal@vlaanderen.be

 

Zin om zelf mee na te denken en tips, inspiratie en producten uit te werken voor andere Chirogroepen? Met de vrijwilligersploeg Samen Werking ondersteunen we Chirogroepen onder andere bij hun bivak. Interesse of meer info nodig? Aarzel niet om ons te contacteren via info@chiro.be