Verhoging aansluitingskost bespreken met de leidingsploeg

Verhoging aansluitingskost bespreken met de leidingsploeg

Op de vergadering: verhoging aansluitingskost

Ongetwijfeld roept de verhoging van de aansluitingskost vragen op: over jullie financiële situatie maar misschien ook over een mogelijke verhoging van jullie eigen lidgeld. Wat jullie met dat laatste doen, beslissen jullie uiteraard zelf, al hopen we uiteraard dat jullie ook alternatieven in overweging nemen. Wij verzamelden alvast enkele tips om dit gesprek tijdens jullie vergadering te voeren.

Jullie Chiro in cijfers

Bekijk samen welke impact de verhoging van de aansluitingskost heeft op jullie groep. Om in te schatten wat het (financiële) effect zal zijn, is het uiteraard belangrijk dat jullie ook jullie huidige financiële situatie goed in kaart brengen. De pagina Financiële situatie van je groep kan je daar waarschijnlijk bij helpen.

Je kan ook (samen) de kostprijs van Chiro in kaart brengen. Die is namelijk meer dan alleen het lidgeld. Ook weekends, jullie kamp, extra uitstappen, het vieruurtje, slaapgerief en Chirokleren hebben een prijskaartje. Sommige groepen hebben mogelijk een ouderwerking of -raad die mee kan nadenken over jullie financiële situatie en beslissingen. Maar ook wanneer je die niet hebt, kan je ouders uiteraard betrekken of horen bij bepaalde beslissingen.

Tenslotte kan je ook de kostprijs gaan vergelijken met de kosten van andere activiteiten in de buurt. Dat kan jullie een idee geven of de prijs meespeelt bij de keuze van ouders om hun kinderen naar de Chiro te laten gaan of niet.

Enkele richtvragen

Om zicht te krijgen op de mening van je leidingsploeg kan je werken met richtvragen. Interessante vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Zijn er gezinnen die het financieel niet breed hebben in onze Chiro?
  • Is het goedkoop/niet goedkoop om naar de Chiro te gaan?
  • Is het lidgeld de enige kost?
  • Kan iedereen het zich permitteren om naar onze geldacties te komen?
  • Als we ons lidgeld verhogen, gaan we dan leden verliezen?
  • Zijn er zaken waarop we kunnen besparen?
  • Moeten alle leden een Chirorok of -broek, T-shirt, trui én sokken hebben?
  • Zijn betaalbaarheid en financiële moeilijkheden bespreekbaar in onze Chiro?
  • ...

Ga hierover in dialoog en niet in discussie met elkaar. De pagina rond Chiro betaalbaar kan je hier ongetwijfeld inspiratie bij geven.

Brainstorm over alternatieven

Zijn er manieren waarop jullie de effectieve kostprijs van Chiro kunnen beperken? Wat gaan jullie doen met het sociaal tarief

Raadpleeg ook zeker de pagina Chiro betaalbaar voor iedereen. Hier staan al heel wat tips en tricks op die jullie misschien nog niet kenden. Een goed idee dat hier nog niet op staat? Mail ons gerust op info@chiro.be en dan voegen we het toe!

Vragen?

Vragen, onduidelijkheden of bezorgdheden over de verhoging van de aansluitingskost of over het sociaal tarief na de bespreking met jullie leidingsploeg? Contacteer ons via info@chiro.be.